@Kilos,
post #53
Jeśli nie posiadasz chipsetu dla A1200, to raczej nie ma co sobie zawracać tym głowy. Bo zdemolowanie A1200 celem pozyskania chipsetu (padła wyżej taka deklaracja, ale potraktowałem ją w kategoriach sarkazmu) jest absurdem.
Oczywiście plusem są małe rozmiary (uwielbiam małe komputery.... za wyjątkiem oczywiście A600

), ale płytka z samą drobnicą oferowana jest w wysokiej cenie (1250 pln).
To ma parametry gołej A1200, trzeba dokupić przelotkę do złącza karty turbo A1200. Przelotka zdaje się nie jest w zestawie, a sami autorzy projektu niezbyt zachęcają do jej używania. Oto cytat z ich strony:
Please note that this adapter should be viewed as a bonus option and generally not recommended. Most available cards should work, however since we can’t test and verify everything – no guarantee is given that a particular card will work.
A, jak wiadomo, goła A1200 to już w momencie powstania było jedynie pół komputera (gdyż zamontowany CPU działał na circa 50% swoich osiągów). A o faście ZII autorzy projektu Alicii "zapomnieli".
Gdyby to jeszcze miało sloty Zorro II (jak Denise)... to wtedy byłby to ciekawy projekt. Ale slotów Zorro także nie ma.
To już fajniejsza jest Denise - łatwo dodać turbo z A500, i dwa sloty Zorro czynią zabawę dużo ciekawszą (ja bym w taki komputerek wrzucił mini Picasso II++ i Zorro-LAN-IDE). Do tego cena o 1/3 mniejsza, łatwiej dorwać chipset. Powiem szczerze, gdy sobie porównałem oba te projekty, kto wie, czy się nie skuszę na Denise.
A na koniec tego długaśniego postu napiszę, że replika to zawsze wyrzucone pieniądze. Fajna jako projekt, wyzwanie, można pokazywać na zlotach. Ale zawsze jest mniej warta niż oryginał, nawet technicznie gorszy. I piszę te słowa jako wielki miłośnik składania replik, pewnie już blisko 10 różnych replik starych kompów popełniłem. I kolejne w drodze.
Ostatnia aktualizacja: 18.11.2025 12:19:44 przez wali7