[#1] Płyta 8A wylana bateria
Cześć,
Mogę zakupić w niewielkich pieniądzach płytę 8A w której wylała bateria. Rozmiar szkody jest nieznany. Czy warto pakować się w ten temat z myślą o naprawie czy raczej temat bez sensu bo problemy będą się mnożyć i ekonomicznie będzie to nie opłacalne ?
[#2] Re: Płyta 8A wylana bateria

@druzil28, post #1

Kup, dla samego Agnusa, warto. Potem kupujesz nową płytę Amiga500++ lutujesz przez miesiąc i nie działa :D
1
[#3] Re: Płyta 8A wylana bateria

@druzil28, post #1

Ekonomicznie mało co jest u nas opłacalne ;)
Natomiast ja bym brał, jeśli uszkodzenia sa małe, to można naprawić. A jak spore to mozna zrobić przekładkę na nowe PCB.
Są PCB typowo pod 500 typu A500++. Czasu to trochę zajmuje, ale to zawsze kojelna uratowana Amiga.
[#4] Re: Płyta 8A wylana bateria

@druzil28, post #1

Jeżeli są na płycie wszystkie chipy, to nawet jeśli nie uda się naprawić, to może się opłacać. Bo sam Agnus 8375 z rev8 chodzi po jakieś 400 zł, a nie jest to jedyny chip w tym komputerze

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2022 12:47:24 przez wali7
[#5] Re: Płyta 8A wylana bateria

@wali7, post #4

Z tymi cenami to jestem bardzo ostrożny bo nie raz zachęcony kupiłem cos poniżej tego co widziałem na aukcjach a później się okazuje ze zainteresowanie na to jest praktycznie zerowe. Wiec cena ceną i to ze ktoś wystawia agnusa za 400 to wcale automatycznie nie oznacza ze się sprzedaje. Wiecie o co mi chodzi.
1
[#6] Re: Płyta 8A wylana bateria

@druzil28, post #5

To prawda, cena oferowana niekoniecznie musi być ceną transakcyjną. Jednak w praktyce trudno kupić znacząco taniej.
Jeśli ktoś ma na zbyciu tanio, to proszę na priv - chętnie kupię :)

Wszystko zależy od tego, po ile zaoferowano Ci tę Amigę. Może uchylisz rąbka tajemnicy? :)

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2022 13:01:31 przez wali7
[#7] Re: Płyta 8A wylana bateria

@wali7, post #6

Ma byc taniej niz rynkowo ale to nie sa ceny kolegi z niemiec co kupuje wszystko po kilka euro :)
[#8] Re: Płyta 8A wylana bateria

@druzil28, post #7

Oki, ale jest różnica czy płytę masz do kupienia za 100 zł (więcej niż kilka euro... ale biorę od ręki), czy za 500 zł (chyba nadal bez przesady, ale jak za uszkodzenia po wylewie baterii to tak sobie).
[#9] Re: Płyta 8A wylana bateria

@druzil28, post #5

Gik takiego agnusa wycenia na 400 o kurde to w mojej kolekcji mam takich przynajmniej 4 sztuki Niezly interes
1
[#10] Re: Płyta 8A wylana bateria

@wali7, post #8

nie, znacznie drozej niz 100 ale nie 500
[#11] Re: Płyta 8A wylana bateria

@StaszkoZbogdańca, post #9

Kolego, możesz sobie darować złośliwości wobec innego forumowicza?
Nie podoba Ci się co pisze - to go blokuj i żyj w swojej "strefie komfortu" a tytułowanie "profesorami Gikami" tudzież inne przytyki pod każdym jego postem sobie daruj. Ostatnio jak sprawdzałem nie byliśmy przedszkolem.
3
[#12] Re: Płyta 8A wylana bateria

@druzil28, post #10

No to chyba się opłaca.
[#13] Re: Płyta 8A wylana bateria

@druzil28, post #7

ale to nie sa ceny kolegi z niemiec co kupuje wszystko po kilka euro :)

Nie wiem czy to o mnie chodziło, ale to nie są moje ceny tylko ceny rynkowe. Po tyle ludzie sprzedają i kupują. No i nie kilka a kilkanaście €
link
[#14] Re: Płyta 8A wylana bateria

@snifferman, post #13

To o tobie ale to nie złosliwość, dla mnie takie aukcje to abstrakcja
[#15] Re: Płyta 8A wylana bateria

@snifferman, post #13

Fajna cena, w Polsce też można upolować okazyjnie. A potem trafiają na Allegro/ebay w cenach o których pisałem :)
[#16] Re: Płyta 8A wylana bateria

@wali7, post #15

Oczywiście też grasują oszuści więc zalecana ostrożność A500 rev8 można spokojnie upolować kompletną z osprzętem za 80-130e. Jak sprzedający nieświadomy, to można taniej. I nie chodzi tylko o DE. W PL też kiedyś kupiłem kompletną płytę Rev8 na alle za chyba 120zł. Tylko to było dawno temu, jakieś 2 lata temu...

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2022 14:14:10 przez snifferman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem