kategoria: Karty procesorowe
[#1] Amiga 600 - wymiana kondensatorów
Dobry wieczór przy odlutowaniu kondensatorów straciłem kilka padów na płycie, musze to naprawić ale nie wiem dokładnie gdzie ścieżka idzie, widziałem taki cyfrowy schemat z widocznymi ścieżkami nie mogę tego znaleźć macie może link do tego ?
[#2] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Maciek44, post #1

Nie naprawiaj tego sam. Ale jeśli już chcesz koniecznie to szukaj w Googlach pod "Amiga PCB Explorer"
1
[#3] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Stoopi, post #2

O właśnie o to mi chodziło, dzięki stopi
1
[#4] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Maciek44, post #1

Szkoda uczyć się roboty na takim komputerze...

Jest tyle ciekawszych PCB.
3
[#5] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Hubez, post #4

Ja też straciłem 2 pady w Amigach przez ostatnie 7 lat, także każdemu może się zdarzyć. Rozwarstwiłem też raz laminat, bo go wcześniej niewygrzałem

Stracić kilka padów na jednym PCB, to albo opłakany stan, albo brak umiejętności.
[#6] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Maciek44, post #1

Polecam oddać PCB do naprawy do kolegi z Badbat.pl - moją mobo od A600, która była w opłakanym stanie właśnie przez kondensatory, doprowadził do stanu wręcz idealnego - działa do dziś bez najmniejszego problemu.
[#7] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@snifferman, post #5

Raczej zlecę ich wymianę osobie która się zna:)
[#8] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Maciek44, post #1

Dobry wieczór przy odlutowaniu kondensatorów straciłem kilka padów na płycie

Ja się nie odważyłem sam wymieniać choć z lutownicą na bakier nie jestem, szkoda sobie sp...ć jedyną płytę główną która mi została Oby udało się odratować Twoją bo jak nie to czeka Cię spory wydatek na inną ;)
[#9] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Hubez, post #4

Na przykład PeCety (TFUUUU!!!!)
2
[#10] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Stoopi, post #2

Na pokładzie nowe kondensatory:), Amiga pożyje drugie tyle. Czasem warto posłuchać mądrych ludzi i zlecić wymianę fachowcom. Stoopi dziękuje za pomoc i wymianę :)

6
[#11] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Maciek44, post #10

Dzięki za dobre słowo, niech Amiga służy jak najdłużej. Z Amiga zostały przesłane kondensatory zakupione na allegro, przestrzegam przed ich zakupem nie upewniwszy sie u sprzedającego co sprzedaje . Kondensatory SMD elektrolity były o rozmiarach monety 10groszowej co dyskwalifikuje ich montaż, elektrolity tantalowe podpisane jako 10uf były w rzeczywistości 100uf, większość w obudowach "S" co zwykłemu użytkownikowi sprawiłoby ogromną trudność w ich wlutowaniu. Bądźcie czujni, pytajcie przed zakupem co kupujecie.
1
[#12] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Stoopi, post #11

Nie dodałeś jeszcze, że najczęściej są to kondensatory no name, najtańsze chińskie.
1
[#13] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@AD99, post #12

To prawda, choć i w TME kupiłem serie kapiszonów. :D
[#14] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Stoopi, post #11

większość w obudowach "S" co zwykłemu użytkownikowi sprawiłoby ogromną trudność w ich wlutowaniu.

Co to za obudowa "S"?
[#15] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@snifferman, post #14

takie coś na oko większe od obudowy D.
[#16] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Stoopi, post #15

Największe jakie kupiłem to były te.
EIA 7343-43 (Kemet X, AVX E): 7.3 mm × 4.3 mm × 4.3 mm.

Ps. Przy okazji muszę wymienić 470uf bo tam jest szyna 12V a ja wlutowałem 10V przez pomyłkę

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2023 14:15:00 przez snifferman
[#17] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@snifferman, post #16

Musiałbym to cholerstwo przy okazji pomierzyć. W sensie ile mają mm.
[#18] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@snifferman, post #16

Podpałkę już mamy z tantali, możemy robić grilla
[#19] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@AD99, post #18

Teraz jestem fanem polimerów.

Co do tantali, to te niewiadomego pochodzenia sie zdarzyło, że zadymiły. Jak kupiłem pewne markowe, to odpukać wszystko działa.

Tak przy okazji są one stosowane powrzechnie i jakoś nie martwisz się, że lodówka lub router puści ci chate z dymem

Dyskusji już dużo było więc powiem tylko, że najlepiej polimery i z pewnego źródła. Szykuje mi się A600 do recapu to zrobie ładne zdjęcie
3
[#20] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Stoopi, post #11

Z Amiga zostały przesłane kondensatory zakupione na allegro

Od takiego użytkownika "żółtoniebieskiego"? Pytam, bo często u niego brałem, a ostatnio było dość ciekawie - tantale dostałem w za dużych obudowach, a kolega, który u niego zakupił i wysłał do mnie kondensatory do A1200 i CD32 nie sprawdził i okazało się, że zamiast 100 uF były 22 uF :D
1
[#21] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Drakon, post #20

Na priv ci odpowiem, tylko się dowiem od kogo.
[#22] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Stoopi, post #21

Witam.

Powiedzcie w takim razie jakie i gdzie kondensatory kupić żeby były dobre ? Czy te sprzedawane obecnie na Allegro będą ok? Od kogo kupić ? Możę być na priv jak by co. Interesuje mnie wymiana w A600 i A1200. Schematem też bym nie pogardził. Sam oczywiście tego nie będę sam robił bo wirtuozem lutownicy nie jestem, ale mam firmę w Opolu która to zrobi dobrze i chciałbym im ta robotę maksymalnie uprościć.
[#23] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@ViruS, post #22

Najbardziej uprościsz jak każesz im zamówić ze swojego źródła (np. TME). Zaznacz tylko żeby dobrej jakości zamówili, porządne elektrolity np. Panasonica, albo polimery.
1
[#24] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@ViruS, post #22

Jak w TME nie było to w pewnym momencie zamówiłem w Mouser, ale to było dość duże wyzwanie bo miałem więcej rzeczy na liście w czasie gdy w TME były braki, to raczej tanio nie wyszło ale drogo też specjalnie nie bo przesyłka gratis jak przekroczyłem 200zł, mieli wybór i starałem się dopasować kondy do A600 i A1200, niestety z braku czasu to leży i czeka jak inne rzeczy ogarnę.

Co do samego doboru kondów do z ppa wątki czytałem i konsultowałem z osobami co wymieniały w jakie celować - część elektrolitów, część polimerowych kupiłem. Musiałbym poszukać listy co zamawiałem.

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2025 21:51:08 przez Adinfo
1
[#25] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@ViruS, post #22

Z allegro nie. Nie pasują wielkością czy parametrami. Raz zamówiłem i dwa razy Amigi mi przychodziły z już zakupionymi kondensatorami, musiałem dawać swoje. Tak jak koledzy piszą; MOUSER albo TME.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2025 10:05:01 przez Stoopi
[#26] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@ViruS, post #22

W Trójmieście jest co najmniej kilka stacjonarnych sklepów z elementami elektronicznymi. Więc pewnie też w każdym większym mieście. Tam można pogadać, przymierzyć.
[#27] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@Daclaw, post #26

To chyba w całości zlecę to firmie. Tak przynajmniej będę miał pewność zw wszystko jest ok i zaoszczędzę sobie niepotrzebnego biegania.
[#28] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@ViruS, post #27

Ja korzystałem z tej listy chyba do A1200:
https://www.ikod.se/repairs/capacitor-lists/

Poszedłem na łatwiznę i zamawiałem dokładnie te oznaczenia co podał autor strony bo mi się nie chciało dopasowywać wymiarów samemu.

Ewentualnie jeszcze coś takiego, oni chyba nie mogą mieć złych wymiarów:
https://amigastore.eu/en/444-capacitor-pack-for-a600.html
[#29] Re: Amiga 600 - wymiana kondensatorów

@ViruS, post #27

Ja bym to zlecił jakiemuś naszemu magikowi lutownicy.
Kondensatory już ma pewnie na stanie, sprawdzi Amigę przed, umyje płytę z resztek kwasu, sprawdzi po itp
5
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem