[#31] Re: TF536 - uruchomienie

@PiotrekP83, post #30

ale samo PCB czy złożone?
Gerbery i wsady masz tutaj
W JLCPCB czy innej "płytkarni" możesz sobie zamówić PCB. Wyjdzie jakieś 15euro za 5szt z wysyłką z Chin.
[#32] Re: TF536 - uruchomienie

@snifferman, post #31

Interesuje mnie wersja złożona
[#33] Re: TF536 - uruchomienie

@PiotrekP83, post #32

Witam czy może ktoś posiada schemat lub wykaz części do terrible fire 536, albo gdzie szukać bo w necie nic nie ma bynajmniej nie znalazłem pozdrawiam.
[#34] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #33

Tu masz binarki: https://github.com/terriblefire/terriblefire-binaries/tree/master/tf536
Tu masz locator z częściami: https://locator.reamiga.info/locator.php?project=TF536
A dlaczego chcesz składać akurat TF536?
[#35] Re: TF536 - uruchomienie

@wali7, post #34

A bo wpadła mi w ręce płyta tf536 procek 33Mhz i ram tylko płyta gołą bez części.
[#36] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #35

Skoro masz już pcb, to jasne.
[#37] Re: TF536 - uruchomienie

@wali7, post #36

Witam, poskładałem ta kartę TF536 wszystko zrobione na 💯 % i nie działa, to samo się dzieje co z Proteiną czyli czerwony ekran z błędem i nie widzi ramu i procek tylko na 12Mhz działa, coś tu jest nie tak dwie karty turbo dwie Amigi dwa te same objawy, coś ktoś wie na ten temat?.
[#38] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #37

A skąd masz te 12MHz? TF536 jest chyba na sztywno taktowane 50MHz z tego co pamiętam?

Masz polutowaną wersję z buforami IDE czy z rezystorami 0R zamiast buforów? U mnie bufory były problemem ale to nie wyjaśnia czerwonego ekranu.

A Xilinxa i pamięci masz z pewnego źródła? MC68030 testowany gdzieś indziej?

Posprawdzaj lutowanie wszystkiego bo czerwony ekran oznacza, że procesor ruszył (i zaczął wykonywać instrukcje z ROMu) tylko jest problem z pamięcią i test pamięci wywalił błąd.
[#39] Re: TF536 - uruchomienie

@bfgmatik, post #38

Wersja 2B bez buforów pamięci XILINIX nowe raczej sprawne, procesor 33Mhz ale czy sprawny na pewno? Składają na Tychy prockach i im działa, tylko dziwna sprawa bo na Proteine dokładnie jest tak samo, a ten ekran to wygląda tak czy to tf536 czy protein.
[#40] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #39

A skąd masz Xilinksy? Bo te z Ali przy częstotliwościach rzędu 50 MHz bardzo często nie wyrabiają.
[#41] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #39

Aaaaa, to taki masz czerwony ekran. Myślałem, że masz całkowicie czerwony ekran który wyskakuje chyba przy braku pamięci CHIP.
A układy buforów pamięci U1-U4 masz takie jak trzeba? Muszą być 74CB3T3245, to nie są zwykłe bufory jak IC9-IC10.
[#42] Re: TF536 - uruchomienie

@bfgmatik, post #41

przy braku pamięci chip wyskakuje zielony ekran
[#43] Re: TF536 - uruchomienie

@wali7, post #42

No tak... czerwony to kickstart rom error. Trochę namieszałem. Ale nieważne, wychodzi na to, że kolega ma inny problem bo nie o tę czerwień chodzi :).

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2024 22:53:14 przez bfgmatik
[#44] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #37

Jakie dałeś pamięci? Nie wszystkie działają, choć teoretycznie pasują.
[#45] Re: TF536 - uruchomienie

@alt_, post #44

Pamięci mam IS42516160G-7TLI kupiłem razem z XILINIX od żony pana który już nie żyje a on składał te karty na tych częściach tak że pochodzenia ich nie znam, ale z buforami możecie mieć rację mam inne i to może być problem.
[#46] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #45

Oki, te Xilinksy w większości są OK (me pewno większej niż te z Ali)... bo też je kupowałem w tym źródle :)
[#47] Re: TF536 - uruchomienie

@wali7, post #46

Ogarnę te bufory to dam znać, to ich winą może być że RAMu nie widzi i może blokować procka że działa tylko na 12Mhz.
[#48] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #47

listwy kołkowe dałeś, czy precyzyjne?
[#49] Re: TF536 - uruchomienie

@AD99, post #48

W Amiga oryginalne gniazdo a karta kołki ale te precyzyjnie goltpin i tam raczej mam ok martwią mnie dwa objawy, że strasznie wolno się ładuję ROM jest ten czerwony ekran z kodem błędów i że jak wywala to okno z błędem to skacze obraz a gdy uruchomię ją bez klawiatury to obraz nie moga choć klawiatura działa poprawnie🤔
[#50] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #49

Witam, jaki kickstart najlepiej zamalować bo teraz mam 3.1 ale nie wiem czy z nim nie jest coś nie tak bo teraz sysinfo pokazuje mi że AGNUS ma 2Mb ram a wcześniej pokazywał 1Mb ram ?.
[#51] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #50

Z tego co sobie przypominam TF prawidłowo działa od 3.1. Albo mi się już coś plącze z TF na A1200.
Ja w każdym razie mam kick 1.3/3.1 i tam na 3.1 działa ok.
[#52] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #50

U mnie TF536 na K3.1 działał elegancko.
[#53] Re: TF536 - uruchomienie

@snifferman, post #52

Zamówiłem bufory nowe RAMu jak przyjdą mam nadzieję że ruszy, nie wiem dlaczego założyłem inne tyle się naczytałem na forach że na nich im działa ale widać że jednak nie.
[#54] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #53

Witam, bufory zamontowane i karta dalej zachowywała się tak samo, okazało się że pamięci z pewnego źródła są trefne, miałem drugi komplet od Chińczyka i sukces karta wstała wszystko działa poprawnie.

3
[#55] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #54

Fajnie że działa.
Procek masz taktowany 50 MHz? Bo coś słabe te osiągi.
[#56] Re: TF536 - uruchomienie

@wali7, post #55

Nie na 33mhz bo taki akurat miałem, może się uda i dostanę jeszcze takie PCB to bym coś jeszcze skleił bo dużo części mi zostało.
[#57] Re: TF536 - uruchomienie

@Juri-3, post #56

Ale jak zmieniasz prędkość procesora? Dajesz inny generator? A spróbuj pogonić ten procesor na 50MHz, może pójdzie.
[#58] Re: TF536 - uruchomienie

@wali7, post #55

A nie, jednak w necie osiągi dla TF536 są około 9000-9400 czyli wychodzi, że procek ma 33MHz ale taktowany 50MHz i że wyniki są w granicach normy.
[#59] Re: TF536 - uruchomienie

@wali7, post #55

Jest 50MHz. Ale sporo można zyskać mapując ROM do fastu.
1
[#60] Re: TF536 - uruchomienie

@alt_, post #59

Ciekawe, a jak się to miej więcej robi z tym ROMem bo karty pamięci jeszcze nie mam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem