Widzę, że nie masz za bardzo pojęcia o sprzęcie. Nie słuchałeś różnych sprzętów odtwarzaczy CD (za 200 zł albo za 1000 zł) i nie masz porównania. Mante DVD może jeszcze kupisz używaną za 20 zł, ale będzie to sprzęt wykonany na kiepskich podzespołach elektronicznych, dający kiepską jakość obrazu i w niepewnym stanie technicznym. Tego typu tanie sprzęty są często awaryjne.
To prawda, że osoby, które inwestują w dobre DAC'e za kilka tysięcy - mają nie po kolei...
Wiele lat temu dobry elektronik od sprzętu audio słuchał muzyki na płytach AudioCD na jakimś nowym odtwarzaczu CD (firmy X) wysokiej klasy za ok 4,000 zł. Później podłączył jakiś inny nowy odtwarzacz CD (firmy Y) "wysokiej klasy" za ok 12,000 zł i okazało się, że jakość dźwięku odtwarzanej muzyki z tych samych płyt AudioCD była na identycznym poziomie. Ten elektronik przeprowadzał testy odsłuchu przez kilka godzin.
Natomiast zakup odtwarzacza CD na rynku wtórnym za 200 zł i za 1000 zł, to wtedy słychać różnicę w jakości dźwięku. Ale przecież ty wiesz lepiej.

Irytują mnie niektórzy sprzedawcy Amigi CDTV, bo chcą się takiego starego sprzętu (niby w dobrym stanie) pozbyć nawet za ok 4,000 zł - to jakiś ponury żart.

Amiga CDTV to mieszanka A500/A600 z odtwarzaczem CD do odczytu muzyki w AudioCD albo dostępnych gier. Na rynku wtórnym A500/A600 kosztuje ponad tysiaka, a zwykły odtwarzacz CD (do słuchania muzyki w AudioCD) można nabyć za ok 200 zł.
A teraz do rzeczy:
Amiga CDTV ma przetwornik dźwięku 8-bitowy, a muzyka w AudioCD wymaga 16-bitów, aby zachować przyzwoitą jakość dźwięku. Każdy zwykły odtwarzacz CD za 200 zł albo droższy jest przystosowany do odtwarzania muzyki w AudioCD nagranej standardowo w 16-bitach i większość takich sprzętów (odtwarzaczy CD) prezentuje ciut lepszą jakość dźwięku niż Amiga CDTV.
Wiele lat temu miałem Amigę CDTV i czasami słuchałem na niej muzyki w AudioCD - niestety jakość dźwięku mnie w ogóle nie zachwyciła. To tak jakbyś słuchał muzyki na sprzęcie audio z niższej klasy. W ogóle nie żałuję, że sprzedałem Amigę CDTV. Skoro kiedyś słuchałem muzyki na różnych sprzętach audio, to mam praktyczne porównanie.
Podsumowanie:
Ktoś kto próbuje sprzedać Amigę CDTV za ok 4,000 zł, to widocznie szuka frajera. Odtwarzacz CD w Amidze CDTV prezentuje jakość dźwięku na poziomie innych stacjonarnych odtwarzaczy CD za ponad 100 zł. A500/A600 kosztuje na polskim rynku wtórnym mniej więcej 3x taniej od Amigi CDTV i jest wyposażona w taką samą konfiguracje (taki sam procesor i tyle samo RAM-u co w A600).
Przeczytaj tą całą moją wiadomość i wyciągnij wnioski, bo widocznie nie miałeś styczności z różnymi sprzętami audio.