[#1]
Sygnał Ready w stacji Y-E Data YD-645C (TEAC?)
Ta stacja wg
instrukcji ma sygnał Ready. Niestety u mnie on nie działa. Sprawdziłem i pin 34 jest podłaczony do mikrokontrolera stacji. Sam napęd był w obudowie zewnętrznej z epoki i tam zworka dla _RDY była rozłączona. Zauważyłem jednak, że dioda aktywności zapala się dopiero jak silnik osiągnie obroty. Gaśnie też gdy spowolnie silnik palcem. Sterowana jest masą przez otwarty kolektor(chyba?), bo +5V idzie prosto z zasilania. Wlutowałem się przed rezystorem dla diody aktywności i podłączyłem do 34pinu (_RDY). Przy wstępnych testach działa prawidłowo. Muszę tylko wlutować schotkyego między sygnałem sterującym a pinem 34, bo syganł z innych stacji zapala mi diodę.
Przy okazji napiszę, że stacja nie działała i miała za wysokie obroty. Dioda aktywności nie świecila i nie było sygnału INDEX. Po recapie (brudna robota, bo zapodziałem mój zeszyt z SMD, a chciałem zobaczyć czy stacja zadziała) stacja wstała.
Muszę posprawdzać moje PCtowe stacje, bo może działanie diody będzie podobnie rozwiązane i wtedy przy braku obecności _RDY będzie go można tak wygenerować.
Ciekawe czy stacja nie ma tego sygnału fabrycznie czy poprostu jest uszkodzona. Instrukcja jest od tej stacji, ale opis działania diody jest inny.
Przy okazji sprawdziłem jak wygląda sygnał _RDY w Panasonic JU-256A198PC i zaraz przy załączeniu stacji daje kikladziesiąt krótkich _pulsów i wraca do stanu wysokiego. Prawdopodobnie jest to spadek napięcia spowodowany startem silnika, bo na stacji w temacie też to widać, ale nie tak głęboko (nowe kondensatory MLCC robią robotę?). Po ok 500ms daje stan niski i trzyma tak do wyłączenia silnika.
Znalazłem ten sygnał bliżej i dałem BAT85. Na oscyloskopie wygląda prawidłowo i dioda aktywności działa ok na wszystkich 3 stacjach podłączonych na raz.

Przy okazji fotka oscyloskopu z sygnałem _RDY z Panasonica. Nie najlepszej jakości, bo to taki bonus(wiem wiem, powinienem zrzucać screeny po sieci albo na pendrive. Poprawię się)
Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 23:17:03 przez snifferman
Ostatnia aktualizacja: 03.08.2023 23:24:29 przez snifferman