[#31] Re: Pokrowiec na monitor

@Krashan, post #27

Witam.
A1200 Indi AGA, A500/A600 RGB2HDMI
W większości Amig można te cuda umieścić ale jak mam kilka A1200 to do każdej Indi AGA
to zrobi drenaż kieszeni.
A tak jeden uniwersalny konwerter z Euro/Scart i praktyczne lada Amigę uruchomię.
Pozdrawiam.
1
[#32] Re: Pokrowiec na monitor

@ted, post #31

Ja mam obecnie 8 retro komputerów lub konsol.

Praktycznie każde ma moda video.

Przy każdorazowym zakupie rezerwowałem sobie kwoty na rozbudowę.

Choć z perspektywy czasu, wybrałbym zamiast tego pewnie Medusę bądź OSSC Pro. Oczywiście z Hydrą.
[#33] Re: Pokrowiec na monitor

@bfgmatik, post #21

Od kilku miesięcy muszę zamykać prawe oko jak coś lutuję bo w odległości poniżej 20 cm nie łapię ostrości. Nigdy wcześniej tak nie miałem.

Starowzroczność panie Cię dopadła, po 40tce (bliżej 50tki) to już norma, tak mi powiedziała pani okulistka, zwłaszcza u pasjonatów komputerów Za kilkadziesiąt lat obecna młodzież też będzie ją mieć (albo nawet wcześniej) bo tak się wpatrują w te telefony. Ja mam takie dni, że bez problemu czytam małe literki na telefonie ale czasem, jak wzrok zmęczony to jakbym miał śpiochy w oczach. Dobre kropelki pomagają ale nie te g*wniane starazoliny, lacrimale, etc. z solą fizjologiczną tylko takie które poleci Ci okulista, one potrafią nawilżać dobrze oczy. Okulary do komputera warto mieć, choćby z antyrefleksem.
A co do tematu monitora to ja np. mam w robocie laptopa 13" z matrycą full HD i powiem Wam, że np. oglądanie filmu na yt gdzie ktoś nagrywał go w full HD, np. pokazywał jak zrobić coś w jakimś programie to katorga bo często trudno dojrzeć co w tych okienkach miał napisane. PPA przeglądam powiększone do 140% na tym laptopie. Czasem zastanawiam się jak niektórzy korzystają z tych retro-sprzętów na mniejszych monitorach...?
1
[#34] Re: Pokrowiec na monitor

@Madman, post #33

Czasem zastanawiam się jak niektórzy korzystają z tych retro-sprzętów na mniejszych monitorach...?

Retro sprzęty mają niską rozdzielczość.
Ustaw na swoim laptopie 640x400 albo 320x200 to zobaczysz jaki ekran czytelny
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem