@bfgmatik,
post #21
Od kilku miesięcy muszę zamykać prawe oko jak coś lutuję bo w odległości poniżej 20 cm nie łapię ostrości. Nigdy wcześniej tak nie miałem.
Starowzroczność panie Cię dopadła, po 40tce (bliżej 50tki) to już norma, tak mi powiedziała pani okulistka, zwłaszcza u pasjonatów komputerów

Za kilkadziesiąt lat obecna młodzież też będzie ją mieć (albo nawet wcześniej) bo tak się wpatrują w te telefony. Ja mam takie dni, że bez problemu czytam małe literki na telefonie ale czasem, jak wzrok zmęczony to jakbym miał śpiochy w oczach. Dobre kropelki pomagają ale nie te g*wniane starazoliny, lacrimale, etc. z solą fizjologiczną tylko takie które poleci Ci okulista, one potrafią nawilżać dobrze oczy. Okulary do komputera warto mieć, choćby z antyrefleksem.
A co do tematu monitora to ja np. mam w robocie laptopa 13" z matrycą full HD i powiem Wam, że np. oglądanie filmu na yt gdzie ktoś nagrywał go w full HD, np. pokazywał jak zrobić coś w jakimś programie to katorga bo często trudno dojrzeć co w tych okienkach miał napisane. PPA przeglądam powiększone do 140% na tym laptopie. Czasem zastanawiam się jak niektórzy korzystają z tych retro-sprzętów na mniejszych monitorach...?