kategoria: Dyski twarde
[#1] Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB
Poszukuje kogos, kto ma dysk SCSI Fujitsu M2611SA lub M2612, M2613, M2614, M2615 (modele roznia sie iloscia talerzy w srodku, M2611 ma jeden talerz).

Mam dwa takie dyski(martwe) z danymi, ktore chcialbym odzyskac. Do tego potrzebuje donora elektroniki, ktora u mnie nie dziala.
Widzialem taki dysk u kolegi Liteon44 (RetroGraciarnia), ale wyglada ze tylko kolekcjonuje i nie udalo mi sie z nim skontaktowac na email ze strony:
https://www.youtube.com/watch?v=I5azkW4MHLA

Jak widac czasem komus uda sie taki dysk z Amigi500 utrzymac sprawny:
https://shred.zone/cilla/page/453/reading-amiga-harddisks-with-linux.html
Tutaj mozna zobaczyc jak wyglada w srodku taki dysk: https://www.youtube.com/watch?v=v6GYu9Xr3A0
https://bananahdd.nl/index.php/2023/08/08/fujitsu-m2614esa-182mb-1991/

Czy ktos ma doswiadczenie z przekladaniem talerzy z takich starych dyskow SCSI ? Czy one potem dzialaja po przelozeniu do innej obudowy?

Pozdrawiam,
Krzysztof
[#2] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@KK-68K, post #1

Jak dla mnie to nie będzie działać po przełożeniu talerzy. Elektronikę podmienić - tak, ale talerze to raczej nie.
[#3] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@KK-68K, post #1

Ogólnie rzecz biorąc przekładanie talerzy bez odpowiednich warunków, komora bezpylowa, to śliski temat. Przerabiałem to kiedyś ale nic z tego nie wyszło.
[#4] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@Hubez, post #2

Demontowalem juz plytki PCB z tych dyskow M2611SA w celu analizy czy jakas prosta naprawa np. upalona dioda zabezpieczajaca, lub inny latwo widoczny+wymienialny element. Niestety nic nie znalazlem.

Tak jak wskazal kolega, na poczatek sprobuje przelozyc dzialajaca plytke z elektronika na moj dysk, bo to daje najwieksze szanse powodzenia.. jesli uda mi sie znalezc dysk-dawce...

Pozdrawiam,
Krzysztof
[#5] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@KK-68K, post #1

Ten dysk pochodzi z ery gdy urządzenia się naprawiało a nie wymieniało. Ja bym popytał elektroników. Zapewne da się to naprawić.
[wyróżniony] [#6] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@KK-68K, post #1

A takie pytanie, skąd wiesz, że nie działa?Podpinałeś pod sprawny sprzęt + sprawny zasilacz?
1
[#7] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@KK-68K, post #1

Ja już kiedyś tak chciałem zrobić a skutek był mizerny.
Szkoda było czasu i kasy na takie zabawy, choć znalazłem HDD (Segate) o tych samych parametrach co dysk wadliwy i tak to nie działało. Elektronika może i taka sama ale jest coś co nie zadziała.
Nie wgłębiałem się w temat zanadto a oddanie do firmy profesjonalnej było nie opłacalne.
[#8] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@KK-68K, post #1

Tak jak mówili przedmówcy - jeżeli dane na dysku nie są zbyt cenne (10 BTC i mniej), to nie warto.

Możesz próbować dla sportu sam kombinować - tego nikt Ci nie zabroni. Stracisz co najwyżej czas, nerwy i trochę pieniędzy.
1
[#9] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@KK-68K, post #4

Oczywiście znane są przypadki, że wymiana elektroniki pozwalała odzyskać dane. Niestety w dyskach magnetycznych raczej pada mechanika w tym głowice które nie lubią wstrząsów no i mają ograniczoną żywotność. Czasami potrafi paść tez silnik ale to raczej w laptopach które usypiają dysk co skutkuje dziesiątkami startów/stopów dziennie które powoli zabijają silnik.

Jeżeli nie było jakiegoś drastycznego zdarzenia skutkującego upaleniem elektroniki to pewnie jest ona sprawna.

W profesjonalnych serwisach chyba idzie się dalej i przekłada same talerze magnetyczne a głowice, silnik i całe sterowanie są nowe.
[#10] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@AD99, post #6

@AD99

Moj drogi AD99... WOW!! Twoje pytanie, mnie rozwalilo i dalo mi kopa w mozg!! ... no jeden dysk na 100% padl, bo rozmawialem z uzytkownikiem, i na nim demontowalem i ogladalem plytke PCB... ale DRUGI! taki sam dysk po prostu BYL! w innej 30 letniej maszynie..
Uzytkownik tej 2-giej maszyny zrobil upgrade, zeby maszyna dzialala z OS-9 ROM (dyski psuly sie na potege wtedy, a OS-9 mozna bylo zmniejszyc i wrzucic do ROM!) i rzeczywiscie, nigdy nie przetestowalem, czy ten drugi stary dysk dziala!
Zalozylem ze byl UPGRADE, bo dysk padl..
Ale trzeba sprawdzic przynajmniej..!!!!!

Wstawilem ADAPTEC 29160 do PC nie bootuje, wstawilem do kolejnego PC.. dziala, podlaczylem kabel SCSI do dysku.. brak wykrycia

Postanowilem sprawdzic, czy chociaz modul sprzetowy z 2x FDD na SCSI dziala... podlaczylem go do kabla SCSI..
I do cholery!! Ten Fujitsu sie tam pojawil!!

System go nie inicjalizowal, bo to byl dysk z OS-9, bylo troche babrania, ale ten program umozliwil zrobienie obrazu dysku bez montowania/inicializowania: http://www.chrysocome.net/dd

5min pozniej obraz dysku byl gotow!! WOW WOW WOW!!!

Problem rozwiazany!! a nawet mam dawce, zeby sprobowac przelozyc elektronike do drugiego dysku, ktory nie dziala!!

@AD99 Jak moge sie odwdzieczyc?
1
[#11] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@KK-68K, post #10

Jak mowa o nietypowych sytuacjach ze SCSI, to miałem dysk SCSI 68, który nie kręcił talerzami. Próby zacząłem od A3000 ale na kontrolerze w PC też nie wstawał. Przełączanie zworek nie pomagało. Okazało się, że i w Amidze i w PC mam starszy typ kontrolera ze złączem 50 i mimo adaptera 50/68 dysk nie otrzymywał polecenia rozruchu. Bez taśmy też nie wstawał. U kolegi śmiga. Inny dysk mi z adapterem 50/68 śmiga, a ten odmówił współpracy.
[wyróżniony] [#12] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@KK-68K, post #10

Ja tylko właśnie chciałem rozwinąć moją myśl - kupiłem niedziałający dysk od Amigi na allegro. Po podpięciu do sprawnej A600 i A1200 brak reakcji. Podpiąłem pod multi adapter, taki chiński do PC i pod WinUAE zaczął normalnie działać. Więc ten tego, proszę Cię bardzoOK
[#13] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@nostrum666, post #3

dzisiaj
Ogólnie rzecz biorąc przekładanie talerzy bez odpowiednich warunków, komora bezpylowa, to śliski temat. Przerabiałem to kiedyś ale nic z tego nie wyszło.

Komora itp. nie jest aż tak potrzebne, mam do dzisiaj działający dysk 120MB ze starego PCta, który nie kręcił talerzami. W akcie desperacji i bez większych szans na jego uruchomienie, rozkręciłem go i na samym początku na włączeniu do zasilania ruszyłem palcem po zewnętrznej krawędzi talerza i zakręcił. Skręciłem i wszystko jest OK. To było z 10 lat temu. Śrupok jeszcze daje radę
[#14] Re: Dzialajacy lub nie dysk SCSI Fujitsu M2611SA 45MB

@Jerzol, post #13

No to ok. Mnie się nie udało i drugi raz już nie próbowałem. Może to kwestia szczęścia a może rodzaju dysku. Nie wiem jak wygląda sprawa jeżeli chodzi o wysokość głowicy nad dyskiem. Możliwe że w starszych konstrukcjach ta odległość była większa i przez to było to łatwiejsze do zrobienia w "domowych" warunkach. Ja robiłem to ze 3 lata temu na dysku bodajże 256 GB (nie pamiętam firmy), 2 talerze. Po przełożeniu nie było gorzej niż wcześniej ale też nie było żadnej poprawy więc dałem sobie z tym spokój.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem