[#1] Amiga CDTV i BlueSCSI.
Mam dziwny problem z emulatorem dysku SCSI w CDTV. Startuje ok. 1 raz na 20. Nawet jak ruszy to czasem są błędy zapisu/odczytu ale po potwierdzeniu idzie dalej i wtedy uruchamia się Workbench 1.3.

Najczęściej jednak po włączeniu jest komunikat: Not a dos disk. Czyżby za szybka karta SD w emulatorze i Amiga nie ogarnia sterownika? Przy starcie z dyskietki WB1.3 dyski są widoczne ale mają nieznany system plików.
[#2] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #1

Jaki masz file system ?
Jakiej wielkości jest pierwsza partycja (bootująca )?
[#3] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #1

pokaz swój konfig,
to będzie coś więcej wiadomo

ps.
kick13 standarowo obsługuje tylko OFS,
do FFS i innych trzeba tworzyć specjalne mountlisty
:)

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2024 19:57:34 przez Cezarykl
[#4] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Cezarykl, post #3

System plików jest dobry, bo czasem się uruchamia i wtedy wszystko śmiga.
Amiga CDTV w podstawowej konfiguracji z samym rozszerzeniem 8MB na port diagnostyczny. Rom 1.3, tryb CDTV.
Jak się znów uruchomi to może sprawdzę resztę ale chyba szybciej by było przełożyć kartę SD do PC/WinUAE.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2024 20:46:20 przez Rafał A-3000
[#5] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #1

A dobrze masz wszystko zaterminowane?
[#6] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@wali7, post #5

Myślę, że gdyby to był problem terminacji to by nie chodziło wcale, a czasem jednak się uruchamia.
Kiedyś problemy zapisu miałem z microSD w A3000. Tam zmieniłem chyba maxtransfer. Może tu też jest za duży i Amiga za nim nie nadąża.
[#7] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #6

Nie, czasami bez terminacji tez dzialaja sprzety SCSI, zwykle sie wtedy dluzej czeka nim zadzialaja.
Niektore sprzety maja aktywna terminacje i tez to wtedy dziwnie dziala jak sa wpiete w srodku a nie na koncu tasmy.
Ale to tak dawno bylo jak tego uzywalem, wiec moge cos zle pamietac.
[#8] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #6

Myślę, że gdyby to był problem terminacji to by nie chodziło wcale, a czasem jednak się uruchamia.

Nie. U mnie jak jest zła terminacja to jest loteria. Czasem działa wszystko ok ale tylko w trybie asynchro. Czasem w ogóle nie działa, czasem są błędy odczytu i zapisu, a czasem checksum error. I mówię tu ogólnie o scsi w Amigach przy różnych kontrolerach scsi. Takze odpowiednia terminacja jest bardzo ważna. I z własnego doświadczenia zauważyłem że lepiej się sprawdzają terminatory zewnętrzne wpięte w taśmę scsi niż zworki terminacji na urzadzeniach.
1
[#9] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Mokry, post #8

Jak znajdę chwilę to spróbuję tą MicroSD w A3000. Ciekawe jak tam się będzie zachowywać.
Poszukam też instrukcji do tego emulatora jak się tam zmienia terminację.
[#10] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #9

Na blue scsi akurat jest zworka do terminacji. I ta zworka działa dobrze, przynajmniej u mnie. Jak zostawiałem zworke otwarta i próbowałem terminacji w innych miejscach na szynie scsi to były problemy. U mnie to jedyny przypadek że zworka jako terminator działa lepiej.
[#11] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #9

Jak pisał Mokry - na BlueSCSI masz zworkę od aktywnego terminatora.
1
[#12] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@wali7, post #11

Wrzucam kilka zdjęć. Może komuś wpadnie do głowy jakiś pomysł.
Po zmianie MaxTransfer CDTV obie partycje widzi, a HDToolBox jednej nie rozpoznaje...

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2024 14:59:05 przez Rafał A-3000
[#13] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #12

A tu dane SysInfo:

[#14] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #13

Poddałem się z BlueSCSI w CDTV - z tych samych powodów... choć pięknie działa w A500, A2000 i A3000. Ale jak coś wymyślisz, to daj znać.
[#15] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@_arti, post #14

zastanawiam się czy, na ks 3.1 będą podobne objawy ??
[#16] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Cezarykl, post #15

Nie wiem, testowałem CDTV tylko z 1.3 (ten sam 1.3 hula w A2000 i na karcie GVP).
[#17] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@_arti, post #16

Co któryś raz hula. Chcę wyciągnąć hd.devixe i wystartować z nim z dyskietki. Jak dotąd przy starcie z dyskietki i z CD nie widzi dysków, choć HDToolBox je widzi. Nie rozumiem tego.
Trzeba chyba spróbować z kartą SD z WB1.3 z A3000 bez emulacji.
[#18] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #17

Miałem dokładnie to samo - może tylko raz udało mi się zabootować ze skonfigurowanej partycji. A tak - dysk był widoczny w HDToolboksie ale nie dało się zabootować. Albo Not a DOS disk... i dupa.
[#19] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@_arti, post #18

1
[#20] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@_arti, post #18

Ja włączam kilka razy i w końcu rusza. Szkoda tylko, że 9/10 jest Not a dos disk. Jeszcze nie miałem by mi całkiem nie wstał.
Zmiana maxtransfer nic nie dała poza zniknięciem jednego emulowanego napędu w HDToolBox. Nie mam pojęcia na jakich zasadach teraz CDTV go widzi.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2024 10:35:55 przez Rafał A-3000
1
[#21] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #20

. Szkoda tylko, że 9/10 jest Not a dos disk.

to by sugerowało,że ks 1.3 ma problem z partycją FFS,
zmień ją na 40-45mb OFS (odznacz "ptaszek" FFS i International w HdtoolBox)
i znowu testuj
[#22] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Cezarykl, post #21

Spróbuję. Dziękuję za sugestię.
[#23] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #20

Rafał użyj programu SCSIQUERY z aminetu.
Skanuje on ponownie dane DEVICE i aktywuje niewidoczne partycje dyski.
Podobna sytuacja była również w CDTV i kontrolerem IDE.
Dopiero ten program uruchamiał partycje.

Można też dla niewidocznej partycji zrobić mountliste i uruchamiać ją w razie potrzeby.
[#24] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Norbert, post #23

CDTV partycję widzi bez problemu. Tylko HDToolBox z nią zgłupiał i dziwnie wyświetla. Widać to na trzecim zdjęciu.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2024 12:32:46 przez Rafał A-3000
[#25] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Norbert, post #23

Błąd.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2024 12:32:25 przez Rafał A-3000
[#26] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #24

wywal FFS, ustaw OLD File SYStem :) (SYSINFO musi tak pokazywać )

i daj znać

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2024 12:33:10 przez Cezarykl
[#27] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Cezarykl, post #26

Dobrze.
[#28] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #27

Ja próbowałem z FFSem i najnowszym PFSem. Tylko z FFS udało mi się kilka razy zabootować.
[#29] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@_arti, post #28

Usunąłem diskvalidator i HDToolBox odzyskał wzrok. Kolejną zmianą będzie file system.
[#30] Re: Amiga CDTV i BlueSCSI.

@Rafał A-3000, post #29

Kolejną zmianą będzie file system.

czekamy na testy, czekamy Śpioch
:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem