Mam dziwny problem z emulatorem dysku SCSI w CDTV. Startuje ok. 1 raz na 20. Nawet jak ruszy to czasem są błędy zapisu/odczytu ale po potwierdzeniu idzie dalej i wtedy uruchamia się Workbench 1.3.
Najczęściej jednak po włączeniu jest komunikat: Not a dos disk. Czyżby za szybka karta SD w emulatorze i Amiga nie ogarnia sterownika? Przy starcie z dyskietki WB1.3 dyski są widoczne ale mają nieznany system plików.
System plików jest dobry, bo czasem się uruchamia i wtedy wszystko śmiga.
Amiga CDTV w podstawowej konfiguracji z samym rozszerzeniem 8MB na port diagnostyczny. Rom 1.3, tryb CDTV.
Jak się znów uruchomi to może sprawdzę resztę ale chyba szybciej by było przełożyć kartę SD do PC/WinUAE.
Ostatnia aktualizacja: 08.08.2024 20:46:20 przez Rafał A-3000
Myślę, że gdyby to był problem terminacji to by nie chodziło wcale, a czasem jednak się uruchamia.
Kiedyś problemy zapisu miałem z microSD w A3000. Tam zmieniłem chyba maxtransfer. Może tu też jest za duży i Amiga za nim nie nadąża.
Nie, czasami bez terminacji tez dzialaja sprzety SCSI, zwykle sie wtedy dluzej czeka nim zadzialaja.
Niektore sprzety maja aktywna terminacje i tez to wtedy dziwnie dziala jak sa wpiete w srodku a nie na koncu tasmy.
Ale to tak dawno bylo jak tego uzywalem, wiec moge cos zle pamietac.
Myślę, że gdyby to był problem terminacji to by nie chodziło wcale, a czasem jednak się uruchamia.
Nie. U mnie jak jest zła terminacja to jest loteria. Czasem działa wszystko ok ale tylko w trybie asynchro. Czasem w ogóle nie działa, czasem są błędy odczytu i zapisu, a czasem checksum error. I mówię tu ogólnie o scsi w Amigach przy różnych kontrolerach scsi. Takze odpowiednia terminacja jest bardzo ważna. I z własnego doświadczenia zauważyłem że lepiej się sprawdzają terminatory zewnętrzne wpięte w taśmę scsi niż zworki terminacji na urzadzeniach.
Jak znajdę chwilę to spróbuję tą MicroSD w A3000. Ciekawe jak tam się będzie zachowywać.
Poszukam też instrukcji do tego emulatora jak się tam zmienia terminację.
Na blue scsi akurat jest zworka do terminacji. I ta zworka działa dobrze, przynajmniej u mnie. Jak zostawiałem zworke otwarta i próbowałem terminacji w innych miejscach na szynie scsi to były problemy. U mnie to jedyny przypadek że zworka jako terminator działa lepiej.
Co któryś raz hula. Chcę wyciągnąć hd.devixe i wystartować z nim z dyskietki. Jak dotąd przy starcie z dyskietki i z CD nie widzi dysków, choć HDToolBox je widzi. Nie rozumiem tego.
Trzeba chyba spróbować z kartą SD z WB1.3 z A3000 bez emulacji.
Miałem dokładnie to samo - może tylko raz udało mi się zabootować ze skonfigurowanej partycji. A tak - dysk był widoczny w HDToolboksie ale nie dało się zabootować. Albo Not a DOS disk... i dupa.
Ja włączam kilka razy i w końcu rusza. Szkoda tylko, że 9/10 jest Not a dos disk. Jeszcze nie miałem by mi całkiem nie wstał.
Zmiana maxtransfer nic nie dała poza zniknięciem jednego emulowanego napędu w HDToolBox. Nie mam pojęcia na jakich zasadach teraz CDTV go widzi.
Ostatnia aktualizacja: 07.10.2024 10:35:55 przez Rafał A-3000
Rafał użyj programu SCSIQUERY z aminetu.
Skanuje on ponownie dane DEVICE i aktywuje niewidoczne partycje dyski.
Podobna sytuacja była również w CDTV i kontrolerem IDE.
Dopiero ten program uruchamiał partycje.
Można też dla niewidocznej partycji zrobić mountliste i uruchamiać ją w razie potrzeby.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.