[#1] Kolejna replika Amigi 2000
Ciekawy projekt. Amiga 2000 w obudowie o rozsądnym rozmiarze.

GitHub
link
[#2] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@bobycob, post #1

Plus:
- małe rozmiary.

Na tym lista plusów się kończy, za to lista minusów dłuższa:
- małe rozmiary oznaczają niemożność użycia innej karty Zorro niż coś krótkiego. Oryginalne karty Zorro są dużo dłuższe
- ta "A2000" ma tylko jeden slot Zorro! Po co zatem jest tam Buster/Bluster, skoro przy jednym slocie Zorro Amiga radzi sobie doskonale bez niego?
- karta procesorowa oparta na A500_8MB_IDE2, gdzie użyte są trudno dostępne pamięci RAM (UTSource)... dlaczego nie użyto CDTV-RAM-IDE która ma o wiele bardziej dostępne części, albo jeszcze lepiej 68030TK2... nie wiem

Podobne funkcjonalności przy b. małych rozmiarach daje Denise ITX... jednak nie jest to w pełni otwarty projekt. Za to daje dwa sloty zorro.
Tak czy inaczej, coś co nazywa się A2000 powinno mieć kilka slotów Zorro. Przykładowo moja A2000EATX (płyta słusznych rozmiarów z 5 pełnowymiarowymi slotami Zorro II) ma na sobie:
- 68030 50 MHz, FPU, 128 MB, IDE - 68030TK2
- k. graf. Picasso II++
- karta sieciowa i dodatkowe IDE - Zorro-LAN-IDE
- k. muzyczna - replika Prelude ze sprzętowym dekoderem MP3
- k. USB - Thylacine

Ogólnie projekt ciekawy, ale nie rozumiem dlaczego autor nazwał go A2000. Znalazłem kilka ciekawych informacji np. szczegóły programowania ATF1508, których niedawno szukałem. Ale robił nie będę.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2024 03:13:55 przez wali7
2
[#3] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@bobycob, post #1

E tam, popuszczę wodzę fantazji jak zawsze. Ja bym chciał pseudo laptopa A1200 z szybszą Motorolą niż standardowa, 128 MB RAM lub więcej, przelotową kartą dźwiękową i kartą graficzną powiedzmy ATI 8500/9250 256 Vram, dysk SATA. Wszystko w obudowie A500 z CD-ROM z boku i monitorem 16:10 wielkość 20/21". Wbudowane USB żeby joye i myszy działały.
Tak więc dajcie znać jak ktoś podejmie wyzwanie.szeroki uśmiech
1
[#4] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@wali7, post #2

W pełni się zgadzam. Być może miał te elementy więc sobie zbudował. Natomiast jaki jest sens budować A2000 nie mogąc użyć kart. To jest chyba jedyna przewaga jaką ma nad A500.
[#5] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@bobycob, post #4

Ten projekt mógłby być fajny gdyby autor dał więcej slotów Zorro 2. Obudowa mała, ITX lub coś podobnego, obecnie jest wiele krótkich kart - Picasso II++, Zorro-LAN-IDE, Thylacine, które znacząco podniosły by funkcjonalność komputera przy zachowaniu miniaturowych rozmiarów (bo to co jest, czyli małe rozmiary i tylko jeden slot jest bez sensu). Karta procesorowa w postaci przerobionej A500_8MB_IDE2 jest bez sensu, ale dajmy w to miejsce 68030TK2 i będzie super.
Takie coś bym robił :)
Innym moim marzeniem jest coś na kształt GBA1000, ale w obudowie A500. Też bym robił.
Albo taki projekt: robimy coś z tego powyżej opisanego, ale chip RAM robimy tak jak w A3000: 32 bitowa z przełącznikiem górna/dolna połówka magistrali do komunikacji z 16 bitowym chipsetem. Dałoby to 2x szybszą komunikację cpu<>chip RAM prawie że za darmo (przełącznik magistrali to chyba zatrzaski... ale sprawdzę w schemacie A3000). Tu w zasadzie można by pomyśleć o dodaniu SuperBustera i byłaby magistrala Z3... ale to chyba średni sens (zwłaszcza że SB jest koszmarnie drogi), bo w zasadzie nie ma krótkich kart Z3 (chyba jedynym wyjątkiem jest Zorro-LAN-IDE).
[#6] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@wali7, post #5

Za rok, dwa jak ludzie podrobia Superbustera, to stanieje znacznie :)
Mnie marzy sie plyta a1200 aby wchodzila w obudowie CDTV.
[#7] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@Ralpheeck, post #6

Mnie marzy sie plyta a1200 aby wchodzila w obudowie CDTV.

i aby cdrom był bootowalny w tej a1200
:)
[#8] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@Ralpheeck, post #6

Patrząc na to ile chipów doczekało się działających zastępców - słabo to widzę.
[#9] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@bobycob, post #8

Jak na ten moment mamy dwie działające repliki-zamienniki amigowych chipów: Denise i Buster (ten z A2000).
Jest w tracie prac Agnus, ale czy ktoś nad tym obecnie pracuje i jaki jest postęp - nie wiem, dawno straciłem zainteresowanie (projekt się ciąąąąągnie).
1
[#10] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@wali7, post #9

Mam takie wrażenie, że o ile stworzenie programowego modelu programowego realizującego zadania chipu wydaje się dość proste. To zadbanie o to samo dla fizycznego układu elektronicznego, gdzie nie tylko należy dbać o poprawne czasy propagacji, ale także odpowiednie stany logiczne wyjść i reakcji na wejścia jest już dość trudno. Zwłaszcza, że większość dokumentacji którą widziałem zawiera tylko schematy ogólne blokowe poszczególnych chipów.
Prawdopodobnie zadanie utrudnia fakt, że poszczególne układy zajmują się wieloma aspektami działania systemu.
O ile układy OCS/ECS są jeszcze względnie proste, produkował je MOS - a mimo to wciąż nie zostały zreplikowane. To AGA może stanowić duże wyzwanie. Chat GPT podpowiada, że układy wysokiej skali integracji tej klasy z początku lat 90 miały 200-300 tys. tranzystorów. Więc na klona Alice to możemy się nie doczekać.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2024 18:23:41 przez bobycob
[#11] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@bobycob, post #10

Akurat Commodore nie produkował aż tak zaawansowanych układów (chipy do AA+ miały mieć dopiero po 100k tranzystorów)

"To keep costs down, Amiga custom chips would be reduced from 3 (OCS, ECS, AGA) to only two. AA+ would feature two custom chips with 160 - 280 pin packages and each chip would have 100,000 transistors on it. In comparison, AGA Lisa has 80,000 while ECS has a total of 60,000. On the other hand, AAA, with its 4 chips, would have a total count of 750,000 transistors, and more than 1,000,000 in its 6 chips 64-bit configuration."
1
[#12] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@Ralpheeck, post #6

Bardzo fajny pomysł! OK
Mam już A3000 z AGA. Gdyby tak jeszcze CDTV z AGA. Też jestem zainteresowany. Spytaj co na to Janne. Niby jest to w CD32 ale tu jest dużo ładniejsza obudowa jak dla mnie. I nie trzeba wtedy promodule.
[#13] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@Rafał A-3000, post #12

[#14] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@KM_Ender, post #13

minimig wejdzie do tego typu obudowy bez problemu
[#15] Re: Kolejna replika Amigi 2000

@wali7, post #9

Jest w tracie prac Agnus, ale czy ktoś nad tym obecnie pracuje i jaki jest postęp - nie wiem

tu jest najwięcej informacji:

https://discord.gg/naTSzNAv7z
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem