[#1] Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów
Witam. Opisany problem dotyczy zarówno Amigi jak i innych retro komputerów. Po części dotyczy kart microSD ale bardziej chyba - nośników USB (tzw. pendrive'y).

Problem polega na tym że pod systemem Windows czy macOS, kopiowanie plików bywa bardzo powolne, znacznie, znacznie poniżej 100 kBps (kilobajta). Ja to doświadczam, doświadcza też znajomy z którym przed chwilą rozmawiałem.

Mam świadomość że czynnikami spowalniającymi mogą być:

- nieodpowiedni filesystem na pendrive
- zbyt duża liczba plików (np. 50 000)
- uszkodzony pendrive

Jednak w przypadku opisanych przypadków, wszystko wydaje się być OK.

Prośba wielka o podpowiedź, co jeszcze można sprawdzić, no i jak radzić sobie z takimi przypadkami? Niestety nie dysponuję wskaźnikami, ponieważ nie zapisywałem tego nigdy (kolega pewnie też, nie ma tu konta).
[#2] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@_DiskDoctor_, post #1

odpowiedź bardzo prosta: pamięci elektroniczne nie radzą sobie z bardzo małymi plikami takie jakie ma np Amiga :)

a prosto to sprawdzić: na tego samego pendrive skopiuj pliki "duże pliki" powiedzmy 10MB w górę :) i porównaj prędkość kopiowania :)
1
[#3] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@_DiskDoctor_, post #1

Nośniki flash (karty pamięci, usb, ssd, nvme) są zorganizowane w bloki. Różnej wielkości, kontrolery w samych nośnikach mają różną ilość pamięci, systemy operacyjne różnie to ogarniają itp.

Kopiujesz dużo małych plików a system po prostu wypycha je do nośnika i robi mu do tego co chwilę "fsync()" by dane zostały zapisane a nie trzymane w buforze.

Kontroler nośnika dostaje "zapisz to w sektorze XYZ", przekłada to sobie na blok DFG, odczytuje ten blok, dodaje do niego dane, zapisuje z powrotem blok (bo nie może zapisać kawałka bloku, zawsze cały).

No i jak system mu każe co chwilę zapisywać to musi czekać aż kontroler ogarnie. Jak idzie to wolno to rozważ spakowanie plików do archiwum (jak na Amidze ma być rozpakowane to bez kompresji) i skopiuj archiwum. Pójdzie szybciej.

Do tego dochodzi jakość nośnika - jak jest to jakiś "konferencyjny" pendrive czy inne "byle tanio" to pewnie i zapis ma porażająco niski.
3
[#4] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@hrw, post #3

Czyli co podsumowując - "it's not a bug, it's a feature?"
[#5] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@_DiskDoctor_, post #4

w przyszłości nie ma małych policzków
[#6] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@_DiskDoctor_, post #4

Lepsze pendrive jak np. SanDisk Extreme PRO działają o wiele szybciej z małymi plikami bo to są w zasadzie SSD.
Sporo z takiego korzystałem.
1
[#7] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@_DiskDoctor_, post #1

Tak jak już ktoś napisał. 1 GB dużego pliku skopiuje Ci się szybciej niż 1 GB, na który składa się 2000 plików. Tego nie zmienisz - tak było zawsze i nie tylko jeżeli chodzi o pamięci flash, choć tutaj jest to bardziej wyraźnie widoczne z uwagi na technologię tego typu pamięci. Niemniej prędkość w dużej mierze zależy jeszcze od jakości nośnika. Osobiście przerzucam dane na różnych pendrive i to samo na jakiegoś noname wchodzi dłużej niż na PQI (które cenię sobie najbardziej). Z kartami microSD i SD jest u mnie podobnie.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2024 06:02:45 przez mailman
1
[#8] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@_DiskDoctor_, post #1

no i jak radzić sobie z takimi przypadkami?

Pliki pakować do archiwów (np. lha).
Wtedy plik lha ma kilkanaście/kilkaset MB.
Pod Amigą trzeba to rozpakować - też zajmuje sporo czasu.
[#9] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@stachu100, post #8

No właśnie.
[#10] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@stachu100, post #8

Mozna pakowac bez kompresji, chyba kazdy archiwizer to ma, wtedy to jest bardzo szybkie.
1
[#11] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@Don_Adan, post #10

Śmiem twierdzić, że przy sprzęcie 020 lub 030 rozpakowanie będzie trwało dłużej niż kopiowanie pod windowsem. Po rozpakowaniu też to trzeba gdzieś zapisać, a to też trwa.

Jak ma się kilka kart sd to najlepiej je sprawdzić np crystal disk markiem i wyselekcjonować najlepszą. Dodatkowe spowolnienie kopiowania występuje też jak robi się to pod WinUAE. Kilkanaście GB kopiowało się u mnie kilka godzin, ale to na moim 14 letnim laptopie.

Dla mnie to mały problem bo jak stawiam sobie system, to na karcie 64GB i przegrywam tam wszystko co potrzebuje.
1
[#12] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@snifferman, post #11

Zalezy jakiej wielkosci archiwum tworzysz, i ile ma plikow, i na jaki file system rozpakowujesz.
Ogolnie rozpakowywanie niespakowanego archiwum jest bardzo szybkie, bo to jest tylko taki "split".
Czyli kopiowanie z nazwa. Nawet chyba Seek nie jest potrzebny, bo to po kolei leci.
[#13] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@hrw, post #3

Najlepiej zrobić sobie TARa albo LHa. VFAT ani, tym bardziej, FAT32 nie był przygotowany na ogarnianie takiej ilości plików.
1
[#14] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@_arti, post #13

Ja mam problem z dużymi plikami i prędkością. Mówimy o plikach co najmniej kilka GB. Używam przedpotopowego peceta kyóry nie ma USB 3.
Na tym pendrivie

prędkość nagrywania 4 Mb/s.

A na tym

1 Mb/s.

Nie wiem z czego to wynika. Te drugi był nowy i nagrywałem na pusty pendrive.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2024 15:27:23 przez kris2222

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2024 15:27:34 przez kris2222
[#15] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@kris2222, post #14

w jakim dokładnie filesystemie masz te peny ?

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2024 16:44:37 przez Cezarykl
[#16] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@Cezarykl, post #15

Obstawiam FAT32.
[#17] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@kris2222, post #14

Może ten SanDisk ma jakiś koślawy tryb zgodności, jeśli nie wykryje USB 3.0 i przełącza się na legacy (1.1)...
[#18] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@_DiskDoctor_, post #16

Zgadza się. FAT32.
[#19] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@kris2222, post #18

no to zrób eksperyment,
sformatuj go na NTFS i ponownie przeprowadź testy.
[#20] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@Cezarykl, post #19

Ale czy Amiga zobaczy NTFS - w tym sęk.
[#21] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@_DiskDoctor_, post #20

[#22] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@wali7, post #21

Ten sterownik NTFS jest tylko read-only po stronie Amigi

Podobnie jest z exfat, ale ten "daje" przy ponownym skompilowaniu sterownika (opisane jest to w dokumentacji) możliwość zapisu po stronie Amigi.

Ciekawe jak wypadnie exfat?
[#23] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@kris2222, post #14

Jak ten komp to desktop (a nie laptop) to możesz dołożyć kontroler usb3 jako kartę pci express x1.

Jeśli to laptop to no cóż.
[#24] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@Cezarykl, post #19

Mogę ale NTFS mi niepotrzebny. To do konsolek mini a one wszystkie potrzebują FAT32.
1
[#25] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@hrw, post #23

Stacjonarny. Dobry pomysł.
1
[#26] Re: Prędkości pendrive przy kopiowaniu gier i programów

@kris2222, post #24

Fat32 umożliwia sformatowanie nośnika z różnym rozmiarem klastra. link
Popróbuj z różnymi wartościami, z mojego doświadczenia wynika, że ma to wpływ na wydajność (przekonałem się o tym przy okazji walki z SD2IEC dla C64).

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2024 07:52:00 przez zyga64
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem