[#1] Amiga 1200 HDMI ?
Witam. Wczoraj udało mi się w końcu kupić upragnioną A1200.
Pytanie do bardziej zorientowanych. Jest coś do Amigi 1200 w stylu rgb2hdmi aby podłączyć Amigę do tv. Tak wiem że jest pistrom, ale czy jest coś innego? Coś w stylu rgb2hdmi?
[#2] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Kaktus, post #1

https://amigawarp.eu/product/warpedvision-aga-scandoubler/
2
[#3] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Kaktus, post #1

3
[#4] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Kaktus, post #1

W TV nie masz innych wejść niż HDMI?

Ja na szybko podłączam przez RGB-SCART, albo Composite-Composite, ewentualnie przez takie pudełko co SCART zamienia na HDMI -> https://www.amazon.com/dp/B00MUNIVRO?ref=ppx_pop_mob_ap_share

Na stałe tak jak koledzy sugerują - WarpVision albo Indivision.
1
[#5] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Kaktus, post #1

Mam Indivision AGA, starszy model Mk2. Ma wyjście DVI, ale prosta przelotka DVI/HDMI za 10 złotych załatwia temat. Jestem zadowolony. Mam też chiński konwerter SCART do HDMI (model blaszany kwadrat), który podłączam do Amigi kablem RGB/SCART. To niskobudżetowe rozwiązanie, które zadowoli niewymagających graczy i osoby chcące pracować w Workbenchu w 640 x 256. Ale nic wyżej, przy jakości obrazu, którą określiłbym jako "dostateczna". Używam do serwisowania i testów.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2024 10:33:21 przez Krashan
1
[#6] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Krashan, post #5

Mam Indivision AGA, starszy model Mk2. Ma wyjście DVI, ale prosta przelotka DVI/HDMI za 10 złotych załatwia temat.

Również posiadam i jestem bardzo zadowolony z wersji Mk2Cr. Wyższe rozdzielczości bez migotania, Dark Seed wygląda przepięknie. Można też zainstalować dodatkowe sterowniki dzięki którym uruchomimy system 800x600 czy nawet 1024x768. Oczywiście nic za darmo, kosztem użycia pamięci chip. 800x600 moim zdaniem najlepszy kompromis. Wszystko bez migotania i do tego funkcjonalnie szeroki uśmiech
[#7] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Kaktus, post #1

Dla A1200 był też prosty port HDMI wstawiany w miejsce modulatora TV, czyli gniazdo z 3 kabelkami wlutowanymi w płytę.
[#8] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@orila, post #7

Dla A1200 był też prosty port HDMI wstawiany w miejsce modulatora TV, czyli gniazdo z 3 kabelkami wlutowanymi w płytę.

I takie coś by mnie interesowało. Gdzie mogę to znaleźć i poczytać o tym ?
[#9] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@orila, post #7

O czym Ty piszesz? Lutujesz trzy kabelki do płyty i zamiast wyjścia analogowego masz cyfrowe, o którym nikt nie śnił w czasie projektowania Amigi?
Abyś miał wyjście obrazu na HDMI potrzebujesz scandoublera, karty turbo z wyjsciem HDMI. Niestety do A1200 nie ma póki co zestawu typu RGB2HDMI jak do A500/A600. Niemniej jednak i tutaj siedzi raspbery, który robi za transfer sygnału na cyfrowy
1
[#10] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@sobi1, post #9

Z tego co wiem to da się tak zrobić S-Video ale to jeszcze daleka droga do HDMI.
1
[#11] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Kaktus, post #8

I takie coś by mnie interesowało. Gdzie mogę to znaleźć i poczytać o tym?
O takim cudzie techniki to wszyscy chcieliby poczytać. Albo o tym, po co w złączu HDMI jest tyle styków, skoro wystarczą "trzy kabelki"...

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2024 07:11:51 przez Krashan
3
[#12] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Kaktus, post #8

Gdzie mogę to znaleźć i poczytać o tym ?

Nigdzie, bo takie coś nie istnieje. :)
5
[#13] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Drakon, post #12

Ja czekam na FrameThrower1200... Rozwiązanie od CS-Lab mi się podoba, ale cena jest dla mnie zaporowa. Z kolei Indivision AGA... Wśród znajomych znam przypadki upalenia się tego scandoublera, a także kłopotów z ustawieniem...
5
[#14] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Drakon, post #12

Istnieje ale to jest s-video
https://retrohax.net/projects/ tu rozwińcie sobie Amiga 600/1200 S-Video module, retrohax to sprzedawał kiedyś, sam kupiłem i mam zamontowany. Obecnie sklep retrohax nie istnieje a jeśli coś jeszcze jest dostępne to chyba tylko u niego na ebay.
[#15] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Madman, post #14

Nie istnieje, bo kolega pisze o HDMI. I ja piszę, że takie rozwiązanie nie istnieje. :)
3
[#16] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Drakon, post #15

Dokładnie, chodziło mi o HDMI i coś w stylu rgb2hdmi. Pistrom był by nawet spoko jakby wszystko szło na HDMI ale z tego co czytałem część programów i tak idzie na inne wyjście i przydało się by mieć 2 monitory lub żonglować wyjściami.
2
[#17] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Kaktus, post #16

Ale jest robione w upscalerze do Pistorma WarpedVision żeby nie trzeba było przełączać, chyba za pomocą jakiejś dodatkowej płytki.
[#18] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@miki1406, post #13

kolei Indivision AGA... Wśród znajomych znam przypadki upalenia się tego scandoublera

Naprawdę są takie przypadki? Bo tylko czytałem, że się mocno grzeje.
[#19] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@_DiskDoctor_, post #17

WarpedVision - nie wiem
FrameThrower1200 - będzie przełączał automatycznie
[#20] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Kaktus, post #16

Do Pistorm1200 będzie Framethrower, jest w opracowaniu. Miksol wspomniał o nim kilka wpisów wyżej. Do Pistorm600 zresztą też będzie. Po opracowaniu tego pierwszego.
Wejdź na pistormowego Discorda, będziesz miał aktualne informacje prosto ze źródła ;)

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2024 15:37:38 przez Drakon
[#21] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Drakon, post #15

To teraz jeszcze raz bo bez kontekstu trudno się połapać
[quote]Dla A1200 był też prosty port HDMI wstawiany w miejsce modulatora TV, czyli gniazdo z 3 kabelkami wlutowanymi w płytę.

I takie coś by mnie interesowało. Gdzie mogę to znaleźć i poczytać o tym ? [/quote]

Orila napisał o niby porcie hdmi wstawianym w miejsce modulatora tv z kabelkami wlutowanymi w płytę (jest ich 4 a nie 3 ale to nieistotne) a kolega napisał gdzie może to znaleźć i poczytać o tym no to sprostowałem, że nie jest to port hdmi tylko s-video i takie coś rzeczywiście istnieje

Cholera, nie da się wstawić cytatu w cytacie

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2024 08:56:53 przez Madman
[#22] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Madman, post #21

Prawie jak w "Incepcji".
1
[#23] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@miki1406, post #19

WarpedVision - nie wiem

Ma być nakładka na którąś kość wykrywająca zmianę wyjścia i podając do Warped Vision sygnał do przełączenia. Ale jeszcze nie ma, zdaje się.
2
[#24] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Drakon, post #22

Dokładnie
[#25] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Madman, post #24

są jakieś wieści kiedy pojawi się FrameThrower1200?
[#26] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Kleofas, post #25

Na Discordzie wszystkiego na bieżąco się dowiesz.
[#27] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@orila, post #7

Faktycznie mi się pomieszały 2 modyfikacje .... HDMI wstawione to dla Indivision AGA tylko, a bez Indivision to z tymi kabelkami tylko mod S-video... dla którego specjalnie monitor LCD z S-video mam. Sorki ... już pamięć nie ta.
3
[#28] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@orila, post #27

Wprowadziłeś spore zamieszanie, ale pełny szacunek za przyznanie się do pomyłki.OK
Nie każdego na to stać.
3
[#29] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@Kleofas, post #25

jaki jest adres ?
[#30] Re: Amiga 1200 HDMI ?

@macRush, post #29

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem