[#1] Pistorm - budowa - problemy
Cześć,
daaawno temu postanowiłem sobie polutować Pistorma dla A500. Wiele czasu upłynęło i w końcu nadeszła wiekopomna chwila lutowania. Lutowania nie było wiele, zainstalowałem płytkę w miejscu 68000 w A500, przygotowałem kartę SD z odpowiednią wersją Raspberry OS, podpiąłem monitor i klawiaturę bezpośrednio do A500, włączyłem zasilanie i ....
ZONK. Nie bootuje, świeci tylko czerwona ledka zasilania RPi (3A), zielona od aktywności karty SD ciemna. Po wyjęciu RPi z Pistorma i wpięciu zasilania przez USB pięknie bootuje, można się zalogować.
Jako że mam trochę więcej części, zlutowałem na szybko drugą sztukę. Efekt ten sam - RPi po wsadzeniu do Pistorma tylko świeci czerwoną ledką. Gdy wyjmę Pistorma z Amigi i wepnę zasilanie wprost do RPi efekt jest ten sam.
Co może być nie tak? Trefne Altery? Były kupione gdzieś w Chinach... reszta części w Mouserze. Dokumentacja nie ta? BOM mam z https://github.com/captain-amygdala/pistorm/blob/main/PiStorm_RevB_EPM240_74LVC16373.zip. To wszystko jest dawno nie aktualizowane. Płytkę mam do tej wersji z jednym stabilizatorem napięcia (Altery mam na 3.3V).

Drugi problem. Przy podpięciu zasilania z USB, gdy RPi wstanie, próbuję skompilować softową część Pistorma (docelowo oczywiście będzie Emu68, ale w pakiecie Emu68 nie ma chyba narzędzi do zaprogramowania Altery). Robię wszystko dokładnie wg https://github.com/captain-amygdala/pistorm, i w trakcie kompilacji (make) wywala błąd, że czegoś mu tam brakuje (jakiś plik .h).
Spróbowałem innej wersji Raspberry OS, tutaj są trochę inne polecenia (inne pakiety trzeba doinstalować), i też się wywala w trakcie wykonywania make.
Repozytorium było dosyć długo nieauktualizowane, więc pewnie od tego czasu coś coś się zmieniło w Raspberry OS i mamy niezgodność. Wie ktoś co z tym robić? Czy pozostaje eksperymentowanie ze starymi wersjami Raspberry OS? Czy może istnieje inny sposób zaprogramowania Altery w Pistormie (bo to że ogólnie istnieje to wiem)? Jak pisałem, soft Pistorma z https://github.com/captain-amygdala/pistorm potrzebny mi jest tylko do zaprogramowania Altery, potem wrzucam tam Emu68 od Michała Schulza.

Lutował to ktoś? Są jakieś sensowne i aktualne strony z poradami? Bo po zapytaniu "building Pistorm" czy "soldering Pistorm" dostaje stare filmy gości z sukcesem kompilujących soft pod RPi, ew. ambitne filmy o lutowaniu pinów do płytki Pistorma....

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2024 22:32:13 przez wali7
[#2] Re: Pistorm - budowa - problemy

@wali7, post #1

przetestuj jakiegoś gotowca np caffeine,
wtedy będzie wiadomo więcej.
[#3] Re: Pistorm - budowa - problemy

@Cezarykl, post #2

Ale wiesz:
1. Pistorm (interface między gniazdem 68000 w A500 a RPi) blokuje RPi, które w ogóle nie wstaje
2. jeśli rozwiążemy problem 1., to trzeba zaprogramować Alterę z poziomu Raspberry OS, a pakiet pobrany z git Pistorma w trakcie kompilacji wyrzuca błąd.
Więc Caffeine się nie odpali bo nie działa ani hardware ani software Pistorma.
[#4] Re: Pistorm - budowa - problemy

@wali7, post #3

trzeba zaprogramować Alterę

a czy dałoby się ją zaprogramować w zewn programatorze, tak z ciekawości pytam.
ktoś już tak zrobił?
[#5] Re: Pistorm - budowa - problemy

@Cezarykl, post #4

Dałoby się, tyle że Pistorm nie ma wyprowadzonych złącz do programowania (JTAG), więc trzeba by programować w podstawce. Niestety, podstawka do programowania QFP 100 kosztuje dobrych kilka stówek.
Po drugie trzeba by mieć wsad dla Altery, a chyba nie występuje w postaci pliku (chociaż pewnie wśród źródeł Pistorma można go znaleźć).
[#6] Re: Pistorm - budowa - problemy

@wali7, post #5

Ma wyprowadzone... na złącze do Rpi. Jak dobrze rozumiem wsady to są pliki SVF w folderze RTL repozytorium. O ile dobrze rozumiem nie potrzebujesz nic kompilować żeby zaprogramować MAXa, nawet jak postawisz świeży pi OS to generalnie potrzebujesz Open OCD, skrypt nprog????.sh folder nprog i folder rtl. Odpalasz skrypt w konsoli i powinno pójść.

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2024 03:18:35 przez abcdef
[#7] Re: Pistorm - budowa - problemy

@abcdef, post #6

Hej. Zakładam, że doczytałeś, ale w razie gdyby nie, to musi być 32bitowa wersja RPi OS. Inaczej sypie błędami. "Download Raspberry Pi OS from https://www.raspberrypi.org/software/operating-systems/, the Lite version is recommended as the windowing system of the Full version adds a lot of extra system load which may impact performance. Note: You must use the 32bit version of Pi OS."
[#8] Re: Pistorm - budowa - problemy

@Hal, post #7

Zakładam, że doczytałeś, ale ja nie pisałem o odpaleniu softu pistorm tylko sflashowaniu pistorma z poziomu raspberry pi by potem sobie od razu wrzucić emu i zamontować w amidze. A generalnie do sflashowania jest potrzebny openocd, svf do altery i skrypt, który to ogarnie. I to wszystko jest.

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2024 10:07:55 przez abcdef
[#9] Re: Pistorm - budowa - problemy

@wali7, post #1

Oooo.... Jak ogarniesz problem, to nie sprzedałbyś jednej sztuki? Próbuję zoptymalizować zakupy dla mojej A500, a one nie chce nic innego jak PiStorm.
[#10] Re: Pistorm - budowa - problemy

@waldiamiga, post #9

Jak ogarnę, to pewnie tak, bo planuję mieć docelowo jedną sztukę. A mam już dwie... tyle, że niedziałające ;)
1
[#11] Re: Pistorm - budowa - problemy

@abcdef, post #6

Znalazłem wsady Altery, pogrzebałem trochę w pamięci i necie, znalazłem że OpenOCD powinien ogarnąć te układy. Spróbuję to zaprogramować, może RPi przestanie się blokować.
[#12] Re: Pistorm - budowa - problemy

@wali7, post #11

Wyciągnąłem sobie konfigurację ze skryptów z gita Pistorma - tam używany jest właśnie OpenOCD do zaprogramowania więc trzeba było tylko trochę przerobić skrypty (do programowania użyłem Adafruit FT232H zamiast RPi). Zaprogramowałem oba Pistormy, niestety efekt jest ten sam - RPi wsadzony do nich nie startuje, zostawiony luzem startuje.
Chyba Altery są trefne, trzeba będzie poszukać innych.

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2024 22:06:45 przez wali7
[#13] Re: Pistorm - budowa - problemy

@abcdef, post #8

Zakładam, że doczytałeś, ale ja nie pisałem o odpaleniu softu pistorm tylko sflashowaniu pistorma z poziomu raspberry pi

No dokładnie. Miałem na myśli to, że z wersją 64-bit nie można sflashować z poziomu rpi, bo sypie błędami. Dokładnie jak pisał wali7. Sam się od tego odbiłem. Zakładam, że wersja OS jest ok, ale zawsze taka uwaga może pomóc. Pozdr.
[#14] Re: Pistorm - budowa - problemy

@Hal, post #13

Spoko, sypie błędami - ale u wali7 sypało w trakcie make (czyli generalnie kompilacja softu pistorm), a ja przecież nie o tym pisałem tylko o wykorzystaniu rpi jako programatora altery dokładnie tak jak wykorzystuje go soft pistorma, ale ten soft nie wykorzystuje go w jakiś własnych funkcjach, a uruchamia skrypty, które konfigurują openocd. I to zadziała bez całej pistormowej otoczki (więc BEZ MAKE!) zatem generalnie o ile na danej wersji OS da się zainstalować openocd to... powinno śmigać dokładnie tak jak napisałem. W końcu sam RPI jako programatora w ten sposób wykorzystywałem i nigdy nie miało to żadnego powiązania z pistormem.
[#15] Re: Pistorm - budowa - problemy

@abcdef, post #14

Jest jak mówisz.
Dzięki za sugestię dotyczącą programowania CPLD, że tam są tylko niekompilowane skrypty. Dzięki temu ich poszukałem, i znalazłem. Dokładnie - Altera programowana jest przy użyciu linuksowego OpenOCD, wsady też są w jednym z katalogów. Więc do zaprogramowania nie trzeba nic kompilować, ja użyłem innego programatora podpiętego do laptopa pod linuksem (w Pistormie używa się do tego celu RPi), myślę, że ten etap wykonałem poprawnie, OpenOCD wypluwał poprawne komunikaty.
A skoro do działania całości nie jest mi potrzebny stary soft oparty o Musashi, a Emu68 od Michała nie jest kompilowane i w ogóle działa w innym środowisku, więc problem niekompilowania się Pistorma stał się nieistotny.
Pozostał problem zawieszonego po wpięciu do Pistorma RPi... ale na 99% jest to skutek trefnych Alter z Ali. Kupię inne, wymienię i dam znać czy pomogło :)

PS. Jeszcze dla pewności, gdyby RPi automagicznie programował lepiej niż mój programator, mogę podpiąć RPi na kabelkach (tam trzeba podpiąć tylko 4 sygnały JTAG, więc pewnie nie będzie się blokować) i zaprogramować go jeszcze raz, dokładnie tak jak twórcy Pistorma wymyślili, z użyciem dokładnie tych skryptów (bo te które użyłem musiałem trochę zmienić pod inny programator). Ale spodziewam się że to nie pomoże....

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2024 09:37:27 przez wali7
[#16] Re: Pistorm - budowa - problemy

@wali7, post #15

GPIO generalnie nie powinno powodować braku uruchomienia RPi, ja bym sprawdził napięcia...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem