kategoria: Komputery
[#1] Jaki adres ma clockport na gayle adapterze do a1200
Dzień dobry

Czy ktoś z kolegów wie jaki adres posiada clockport na gayle adapterze takim jak tutaj: https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Adapter-Gayle-do-Amigi-1200/274

Próbuje sobie podłączyć do niego a314 z rpi zero, i nie wiem kurcze jaki ten port ma adres, to ostatni wolny clockport jaki mi pozostał
[#2] Re: Jaki adres ma clockport na gayle adapterze do a1200

@jaster, post #1

Port jest podłączony bardzo nietypowo. Adres bazowy jest taki sam jak standardowego czyli $d80000, ale są dwie różnice.
  • Do portu są doprowadzone linie danych D15-D8 zamiast D23-D16. Czyli pierwszy rejestr portu nie jest pod adresem $D80001 tylko $D80002.
  • Zamiast linii adresowych A5-A2 są doprowadzone linie adresowe A15-A12, co powoduje, że kolejne rejestry nie są co 4 bajty, a co 4 kB.

Czyli tak jak standardowy clockport ma kolejne rejestry pod adresami:
$D80001, $D80005, $D80009, $D8000D...
Tak clockport z tego adaptera ma
$D80002, $D81002, $D82002, $D83002...
2
[#3] Re: Jaki adres ma clockport na gayle adapterze do a1200

@Krashan, post #2

Dzięki Krashan. No tak myślałem ze D80002 bo juz twoją odpowiedź znalazłem na innym forum, ale wolałem sie upewnić😉
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem