[#1] Dwa napędy FDD w Amidze 3000.
Czy mógłby mi ktoś wysłać zdjęcie taśmy działającej z dwoma napędami? Chodzi o zbliżenie miejsca przeplotu.
Kolega mi zrobił zamieniając chyba 4-6 ścieżkę na taśmie ale to nie działało. Taki jest w A2000. Czyżby Amiga 30000 miała swoją wersję? Niestety moja oryginalna i działająca taśma gdzieś przepadła.
[#2] Re: Dwa napędy FDD w Amidze 3000.

@Rafał A-3000, post #1

Jest taka jak w PC, pierwsza z twistem. Jak bede w domu to zrobie Ci zdjecie. Najlepiej zrob pod wymiar, aby nie odkladalo Ci sie tam za duzo tasmy.
[#3] Re: Dwa napędy FDD w Amidze 3000.

@Ralpheeck, post #2

Dziwne. Próbowałem z PC (przeplot bardziej na środku i szerszy) oraz A2000 (węższy i bliżej krawędzi) i żaden nie działał. Może podłączałem w złej kolejności (DD i HD)? Złe ustawienie zworki df1?
[#4] Re: Dwa napędy FDD w Amidze 3000.

@Rafał A-3000, post #3

Jest jeszcze zworka na płycie?

Taśma od A3000 nie miała czasem dwóch twistów? Jednego dla silnika a drugiego dla select?
[#5] Re: Dwa napędy FDD w Amidze 3000.

@Rafał A-3000, post #3

ja mam chyba z jednym twistem, działają mi 2 stacje normalnie, jutro zrobie fotkę
[#6] Re: Dwa napędy FDD w Amidze 3000.

@QUAD, post #5

Ale wtedy masz zworki dla sygnałów select na stacjach.
[#7] Re: Dwa napędy FDD w Amidze 3000.

@snifferman, post #6

Na stacjach ważne było tylko ustawienie numeru napędu.
Na płycie A3000 zworka DF1 określa chyba obecność stacji HD jako DF1.
[#8] Re: Dwa napędy FDD w Amidze 3000.

@Rafał A-3000, post #7

Na stacjach ważne było tylko ustawienie numeru napędu.

Tak, ale jak stacja nie ma zworki, to można zrobić drugiego twista lini 10,11,12.

Na płycie A3000 zworka DF1 określa chyba obecność stacji HD jako DF1.

Ta zworka włącza obwód logiczny do identyfikacji stacji przez sygnał RDY. Stacja HD ma go już chyba w sobie, więc masz trochę racji. Stacja HD powinna działać, jeśli ta zworka jest na pozycji 2,3, albo jak nie ma zworki wcale. Jeśli masz podłączone DF1 DD jako wewnętrzną stację, to moim zdaniem zworka powinna być w pozycji 1,2.

Z tego co pamiętam w A2000 mam taśmę z twistem 4,5,6. Tak patrzę na schemat A2000 i tam jest sygnał _MTROD jakby wspólny dla DF0 i DF1. Pewnie po to aby uniknąć drugiego twista dla sygnału silnika. Ale jest też mostek między liniami 4(INUSE1) i 14. Czy to jest po to, że jak ktoś będzie uparty i zrobi sobie dwa twisty na taśmie FDD (4,5,6 oraz 14,15,16), to będzie to ładnie działać i będzie załączać silnik odpowiedniej stacji? W A3000 jest podobnie.
[#9] Re: Dwa napędy FDD w Amidze 3000.

@snifferman, post #6

Ja mam twista, licząc od końca taśmy, 3 przewody są normalnie a potem kolejne 3 mam odwrócone i reszta już do końca normalnie właściwie do początku hehe

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2024 07:20:47 przez QUAD
[#10] Re: Dwa napędy FDD w Amidze 3000.

@QUAD, post #9

A masz podłączone dwie stacje? Jak wczytujesz dane z jednej to w drugiej też się włącza silnik?
[#11] Re: Dwa napędy FDD w Amidze 3000.

@snifferman, post #10

W jakiejś wersji taśmy u mnie tak chyba było.
[#12] Re: Dwa napędy FDD w Amidze 3000.

@snifferman, post #10

nie, wiem ze kiedyś z tym walczyłem, teraz działa jak powinno, wcześniej mi się obie diody zapalały, teraz jest ok, df1 idzie bez krosa, jest pierwsza podłączona a df0, jest z krosem, ostatnia na taśmie.
dodatkowo DF0 ma zworkę w poziomie bliżej złącza zasilania, a DF1 bliżej taśmy

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2024 21:18:20 przez QUAD
[#13] Re: Dwa napędy FDD w Amidze 3000.

@QUAD, post #12

Jak poprawiłeś działanie diod?
DF1 w środku świeci normalnie, a gdy czyta DF0 to świecą obie diody. Poza tym działają normalnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem