kategoria: Karty graficzne
[#1] Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?
Witam. Jest trochę rozszerzeń dla Amigi ale głównie 4000, bo to na PCI i potrzeba np. Mediatora. Pomyślałem sobie ostatnio, że wprawdzie A1200 takiego rozszerzenia nie ma, ale jak jest WARP (lub Sum), to wtedy jest USB.

Pogrzebałem chwile, znalazłem takie rozwiązania:

link

link

Pokazują one, że da się tunelować PCI po USB (i to pewnie nie aż tak trudno).

Więc moje pytanie, czy da się do Amigi (np. 1200), przez USB podłączyć kartę PCI (np. Voodoo) tak, żeby działała? A jeśli nie, to czego brakuje?
[#2] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@_DiskDoctor_, post #1

Nie ponieważ dla Amigi nie ma USB 3.0. PCI i karta graficzna będzie wymagać jednak trochę przepustowości...
1
[#3] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@_DiskDoctor_, post #1

To nie jest usb.

To jest tylko standard mechanicznie kompatybilny z USB. W pegazosie też masz złącze mechaniczne kompatybilne z slot 1 ale Celerona 300mhz na slot 1 tam nie podłączysz.

USB 3.0 Nie umożliwia obsługi kart graficznych. Coś takiego potrafi dopiero Thunderbolt.
1
[#4] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@pong777, post #2

Nie ponieważ dla Amigi nie ma USB 3.0

Mój pecet ma USB 3.0 Ale grafiki i tak tam nie podłączysz.
1
[#5] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@_DiskDoctor_, post #1

To co podlinkowałeś to adapter PCI-E to PCI-E przez USB 3.0. Obrazowo: wpinasz małą płytkę do PCI-E na płycie, kartę wpinasz do tej większej a całość łączysz USB (obie płytki). Amiga nie ma PCI-E, po drugie i tak musiałaby mieć kartę PCI. Ten adapter jest tylko rozwiązaniem na ciasnotę wnętrza obudowy i pozwala podłączyć kart z większymi slotami (x4 itp).
1
[#6] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@cholok, post #5

Ok czyli nie ma PCI-2-USB i jednocześnie sterów pod to USB (2.0), do grafiki np?

No to szkoda, dzięki za wyjaśnienia!
[#7] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@_DiskDoctor_, post #6

Nie mam warpa 1200. Nie wiem co tam za gfx siedzi. Ale coś mi się obija o uszy, ze on tam ma jakiś układ programowalny 400 mhz. No to chyba n cos takiego by szło oprogramować i warpa 3d na to przenieść?

Kolejne pytanie. Jaką kartę graficzną ma warp?
1
[#8] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@Wankowicz, post #7

WARP ma custom RTG pozwalający na to by uciągnąć wszystko co wymaga RTG.

A układ… Cośtam jest i jeśli Twórcom się zechce, mogą w nim coś zaprogramować. Ja nawet kiedyś pisałem żeby zaemulować PPC, ale raczej nie było chęci na to.
[#9] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@_DiskDoctor_, post #8

Ja nawet kiedyś pisałem

A robisz coś innego poza pisaniem?
1
[#10] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@stachu100, post #9

Sporo. I to nie tylko na Amidze.

A Ty?
[#11] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@_DiskDoctor_, post #10

Amigi naprawiam dla ludzi.
Poza tym mam kilka Amig (prawdziwych, nie emualtorów) i bawię się świetnie

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2024 08:56:02 przez stachu100
2
[#12] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@stachu100, post #11

Ja jestem w trakcie realizacji dwóch projektów nowych rozszerzeń retro, w tym jeden zaawansowany.

Mam 9 retro kompów i konsol (prawdziwych), w tym jedną A1200, bo nie samą Amigą człowiek żyje i inne platformy też są fajne.

Rok temu z bratem napisałem grę (ja robiłem muzykę) na Amigę, którą wystawiliśmy na AmiParty. Wcześniej też robiłem muzykę, do programowania (dobrze umiem) niestety brakuje mi czasu.

Na codzień to: dema i gry, kupuję niekiedy nowe gry Box. Też się świetnie bawię, nie wiem skąd ta hiszpańska inkwizycja.
1
[#13] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@_DiskDoctor_, post #12

Nie obraź się, to co piszesz że robisz jes imponujące. Ale ja mam troche wrażenie że czasami zadajesz pytania lub udzielasz odpowiedzi zanim dobrze je przemyślisz taki lekko nadgorliwy jesteś, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2024 09:16:15 przez jaster
[#14] Re: Podłączenie karty 3D do A1200 - czy to możliwe?

@jaster, post #13

Nie ma tego niewiadomo ile, ale jakaś sensowna baza jest.

Jeden z tych projektów o których pisałem jest do Amigi -- służy do podłączenia dwóch kart turbo do A1200. Czekam tutaj na kolegę który partycypuje w projekcie, jest zatem mały zastój. Inny projekt -- również wykonywany z kolegą, do 2 miesięcy będzie prototyp.

Jeszcze nie pisałem działań organizatorskich, które robię "oprócz tego, że piszę". W 2014 r. organizowałem (z kolegami) cykl imprez amigowych finansowanych przez Narodowe Centrum Kultury. Rok później, wraz z kolegami organizowałem dość dużą (70 osób) imprezę retro, z atrakcjami.

Rok temu byłem pomysłodawcą i koordynatorem studiów podyplomowych o retro. Niestety drugi nabór (hybrydowy) nie miał miejsca, bo studia były niezgodne z nowymi, wewnętrznymi przepisami. Ale pierwszy nabór (2023) skutkował listą 11 kandydatów, gdyby chętnych (na stacjonarne, nie hybrydowe) studia było kilka osób więcej, studia by ruszyły. Cóż, nie wszystko się udaje. Ale warto próbować.

Co do nadgorliwośc,i to nie mam wiedzy technicznej (elektronika, choć ostatnio... lutowałem, po 35 latach przerwy), ale właśnie uważam że od tego jest forum, żeby każdy pomysł odpowiednio "obrócić".
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem