[#1] Mikser audio np. do Amigi
Cześć. Mam takie pytanie połowicznie amigowe .
Do Amigi mam podłączony moduł MIDI, z którego sygnał audio chciałbym zmiksować z sygnałem audio z wyjścia Amigi, aby wspólnie puścić do na głośniki lub słuchawki. Przy okazji ważne, aby można było manipulować poziomami obydwu sygnałów.

Może znacie jakieś proste, tanie miksery, które warto zastosować. To co jest dla mnie ważne to:
a. W miarę sensowny (nie musi to być hi-fi bo i sygnał z Amigi nie jest hi-fi).
b. Nie rozbudowany zbytnio (wystarczy nawet sama regulacja poziomów obu sygnałów).
c. Niedrogi (powiązane z pkt b).
d. Bezpieczny (Amiga jest dla mnie zbyt cenna i nie chcę uszkodzić jej wyjść ).

Np. na portalu aukcyjnym jest tego sporo, ale albo nie spełniają punktu b i c (mają jakieś totalnie zbędne dla mnie wodotryski - diodki, USB, itp.), albo wyglądają na dziwną chińszczyznę (pkt d).
Polecilibyście coś takiego?

Ostatecznie zastanawiałem się nad tym: AVT472 (nie wiem co o tym myślicie?). "Ostatecznie" bo wolałbym jakiegoś gotowca, do którego nie trzeba dorabiać obudowy? Może znacie coś?
[#2] Re: Mikser audio np. do Amigi

@prz, post #1

Ja jakiś czas temu kupiłem taki zapłaciłem wtedy $50. co jakiś czas jest w takiej promocji. Sprawuje się znakomicie jak na tani mixer. Mam do niego podłączone Amigę Paule/Amiblastera/MT32/Blastera z GM.
2
[#3] Re: Mikser audio np. do Amigi

@prz, post #1

Ja mam taki - https://pl.aliexpress.com/item/1005005871961608.html?spm=a2g0o.productlist.main.17.7abf5341M19u4L&algo_pvid=875686c4-74c9-447a-b3d8-34522d228682&algo_exp_id=875686c4-74c9-447a-b3d8-34522d228682-8&pdp_npi=4%40dis%21PLN%2124.88%2122.29%21%21%2143.16%2138.67%21%402103963717331439531148035e6b04%2112000034651516456%21sea%21PL%212087024251%21X&curPageLogUid=qipoGp7B8Loa&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A.
3
[#4] Re: Mikser audio np. do Amigi

@moulder, post #3

Podpowiedź na przyszłość: linki do AliExpress można ciąć od znaku zapytania (z nim włącznie), na przykład https://pl.aliexpress.com/item/1005005871961608.html, prowadzi do tej samej oferty.
4
[#5] Re: Mikser audio np. do Amigi

@Krashan, post #4

Używam takiego właśnie od ponad roku.
Do jednych głośników podpięta A500, raspberryPi i retroPC i działa to bardzo dobrze.
[#6] Re: Mikser audio np. do Amigi

@prz, post #1

Tak naprawdę do prostego sumowania sygnałów nada się każdy mikser. Jednak na Twoim miejscu zastanowiłbym się, czy nie kupić czegoś większego, bo skąd wiesz czy w przyszłości nie będziesz miał ochoty podpiąć do niego innych źródeł?

Jestem ciekaw co to za moduł masz podpięty przez MIDI, jakim softem go obsługujesz i co dokładnie na nim robisz. Napiszesz coś więcej?
1
[#7] Re: Mikser audio np. do Amigi

@prz, post #1

Mam taki

Polecam w 100%, wszystkie retro złomy + moduł MIDI Yamahy śmiga elegancko.
Dodatkowa zaleta - PASYWNY! Czyli nie potrzeba kolejnego zasilacza pod stołem.
[#8] Re: Mikser audio np. do Amigi

@Jazzcat, post #6

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Tak się zastanawiam czy w takich mikserach nie robi się dla bezpieczeństwa żadnej separacji tych sygnałów wejściowych np. kondensatorami na wejściu tylko tak po prostu dodaje się te sygnały przez rezystor (potencjometr)? Tak jest w schemacie tego układu z AVT, którego link podawałem. Bo jeśli tak jest w tych mikserach, to chyba faktycznie zwykły prymitywny układ z potencjometrami wystarczy .

Jestem ciekaw co to za moduł masz podpięty przez MIDI, jakim softem go obsługujesz i co dokładnie na nim robisz. Napiszesz coś więcej?

Może nieco rozczaruję, bo tym MIDI nie bawię się jako "muzyk" (którym nie jestem) tylko do odtwarzania rzeczy, które za dzieciaka powprowadzałem w zapisie nutowym w Deluxe Music II i chciałem sobie je teraz odtworzyć na czymś lepszym niż czterokanałowa Paula. A że ten program ma możliwość korzystania z wyjścia MIDI to o podłączenie czegoś pod seriala sam się prosił.

Jeśli chodzi o moduł to podłączam coś bardzo dziwnego i raczej rzadkiego (mało informacji o nim znalazłem w internecie) - Creative MIDI Blaster MB10. To takie zewnętrzne pudełko, które podłączało się kiedyś jako towarzysz wczesnych kart dźwiękowych, które nie miały jeszcze wbudowanej obsługi MIDI. Dźwięki instrumentów ma syntetyzowane tak jak pierwsze Soundblastery z już wbudowanym MIDI (czyli modele przed AWE32), ale o sporo lepszej jakości niż dźwięki MIDI z tych właśnie kart. Nie są to jednak dźwięki samplowane jak w AWE32 i późniejszych. Daje to taki nieco efekt późnych lat '80 .

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2024 22:39:01 przez prz
[#9] Re: Mikser audio np. do Amigi

@prz, post #8

czy w takich mikserach nie robi się dla bezpieczeństwa żadnej separacji tych sygnałów wejściowych np. kondensatorami na wejściu tylko tak po prostu dodaje się te sygnały przez rezystor (potencjometr)?
Kondensatory separujące masz na wyjściu w Amidze i najczęściej też na wejściu wzmacniacza za mikserem.
2
[#10] Re: Mikser audio np. do Amigi

@Krashan, post #9

Ten mixer który ja mam ma kondensatory separujące. Co do tych tanich po $10 - $15 pasywnych, kupiłem kiedyś czarny podobny do w/w którego płytka miała tylko pare rezystorów na wejściu i pare ścieżek prowadzonych do wyjścia.
1
[#11] Re: Mikser audio np. do Amigi

@sand, post #10

No bo w sumie przy braku zasilania to oprócz paru rezystorów i ewentualnie kondensatorów separujących nie ma innych opcji. Jak ma być prawdziwe sumowanie i separacja to musi być na układach aktywnych.
[#12] Re: Mikser audio np. do Amigi

@moulder, post #3

Przyszedł do mnie ten pasywny mikser z Aliexpres.. i co mogę napisać?
Działa, ale z racji "pasywności" głośność na wyjściu jest mocno obniżona (tak wiem, szok i niedowierzanie )
Podsumowując, pasywne miksery są fajne bo.. bo są i miksują, ale do poważniejszego słuchania się nie nadają.
1
[#13] Re: Mikser audio np. do Amigi

@prz, post #8

To ja polecę coś takiego, https://www.thomann.pl/behringer_xenyx_802s.htm?glp=1&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAsOq6BhDuARIsAGQ4-zjtA5SLB4NFh1neP-s4T_6Jq8pYb6dgEZSoiJFRclAbVMVaLAcB8d4aAuAGEALw_wcB

używki można wyrwać nawet od 100zł, ja mam swój już od wielu lat.
[#14] Re: Mikser audio np. do Amigi

@blur, post #13

Ciekawe jak z trwałością potencjometrów w tych budżetowych mikserach.
[#15] Re: Mikser audio np. do Amigi

@prz, post #1

Ja zakupiłem w listopadzie taki mixer audio.
4 kanały stereo, podłączenia chinch. PASYWNY (żadnych zasilaczy).
Solidny, estetyczny, METALOWY.
NA amazonie około 120 zeta, przyszedł w 3 dni.
Nazywa się TENDAK.
Działa jak powinien.

[#16] Re: Mikser audio np. do Amigi

@pawelini, post #15

To co pisałem wyżej, z racji "pasywności" musisz na wyjściu dostać obniżoną głośność, jeśli to komuś nie przeszkadza to będzie spoko, chociaż.. 120zł? Trochę drogo moim zdaniem, u "chińczyka" można kupić odpowiednik 3x tańszy ok, racja
[#17] Re: Mikser audio np. do Amigi

@BULI, post #16

Jak przejrzałem te badziewia (plastik, kalkomanie, kolory aż w oczy kłuje), to wybrałem ten. No i chinch, przerabianie wszystkiego na minijacki to jest też wydatek spory. Poziom głośności niewielka różnica, w dodatku podłączone mam to do jakichś solidnych creativów 2+1 ze wzmacniaczem, więc dla mnie ok.
Podłączłem pod ten mixer wszystko co mam delfine+amigę 4000 (osobno), amigę 1200 i malinę. Wystarczyło idealnie ;) Głównym powodem zakupu była właśnie chęć wpięcia delfiny i amigi 4000 na osobnym torze, niby delfina ma mikser i działa fajnie w systemie, ale w ndos go nie uruchomisz (wymaga odpalenia delfinit) czy w os 4x czy morphosie i tam trzeba było przepinać kable.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2024 22:20:29 przez pawelini
[#18] Re: Mikser audio np. do Amigi

@pawelini, post #17

Ja kupiłem Chińczyka z Ali, też aluminiowa obudowa, wygląda prawie tak samo, b. solidny. Zapłaciłem łącznie z wysyłką 60 zł.
[#19] Re: Mikser audio np. do Amigi

@pawelini, post #15

Mam dokładnie taki sam. i faktycznie na wyjściu jest nieco ciszej niż bez tego mixera ale za to mam 4 komputery (2 Amigi i 2 SGI) podłączone do tej samej starej mini-wieży Panasonic. Fajnie to się sprawdza.
[#20] Re: Mikser audio np. do Amigi

@c64portal, post #19

A ja używam takiego przełącznika, jeżeli ktoś nie potrzebuje słuchać dźwięku z kilku kompów jednocześnie to polecam i nie będzie ciszej.
https://allegro.pl/oferta/rca-audio-amplifier-stereo-audio-amplifier-17036694337

na aliexpres też jest trochę tańszy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem