kategoria: Płyty główne
[#1] uszkodzona płyta A1200?
Witam, proszę o pomoc i poradę

Założyłem (prawdopodobnie, teraz nie jestem pewien) odwrotnie przejściówkę z 2,5 cala na 3,5 cala w złącze kontrolera 2,5 cala IDE HDD w Amidze 1200 [na taśmie podpięte była jako master przejściówka z 3,5 IDE --- > CF + zasilanie [jak do stacji dyskietek]; jako slave ---> CD-ROM, albo też jest to zbieg okoliczności np. któraś z ww. części to spowodowała, że pouczyłem zapach zwarcia elektroniki - jak się okazało wypaliło ścieżki na ww. przejściówce (obrazek).
Po tym zdarzeniu na płycie A1200 nie widać nigdzie śladu uszkodzenia elektroniki, Amiga startuje ekranem powitalnym, stacja cyka, ale nie startuje karta CF zapięta bezpośrednio przez przejściówkę 2,5 --- > 2,5 cala do kontrolera HDD w Amidze.
Żeby nie powodować dalszych uszkodzeń nie uruchamiam płyty, j/w na płycie nie ma żadnych oznak uszkodzeń, ale nie startuje Workbench z CF (a wcześniej w tym konfigu startował).
Amiga jest w obudowie Tower. Jedyne co zauważyłem to, zarówno bez, jak i pod obciążeniem rezystorem 100 Ohm na +5V, zasilacz daje nie takie napięcie jak powinien, tj. na -5V miernik pokazuje -23V, na +12 jest +10,7V, prawidłowo pokazuje +5V jest w normie. Nie wiem – przypuszczam jedną z wersji, że mogło pójść zwarcie do masy ( też nie mam pojęcia w jaki sposób, może akurat padł w tym momencie zasilacz). Zasilacz AT 200W.
Podpowiedzcie mi proszę co mogę sprawdzić i gdzie szukać ewentualnych usterek, albo jakie czynności wykonać w celu testu sprawności płyty głównej (czy to zwarcie uszkodziło MB – lub np. kontroler IDE HDD albo inne podzespoły - Amigi?)

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2024 19:21:36 przez SuuuperDuper
[#2] Re: uszkodzona płyta A1200?

@SuuuperDuper, post #1

PCB Explorer

Sprawdź dokąd idzie odpowiadający uszkodzeniu adaptera pin złącza IDE na płycie, sprawdź czy jest przejście.
[#3] Re: uszkodzona płyta A1200?

@alt_, post #2

Nie widać na żadnym elemencie (rezystor, kondensator, układ scalony i na pozostałych elementach) śladów przegrzania, przebarwienia, nadpalenia, przerw na ścieżkach. Kompletnie żadnych śladów.

Jedyny ślad jest na przejściówce - przepalona ścieżka.

Tak wygląda MB w okolicy IDE HDD

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2024 19:55:41 przez SuuuperDuper
[#4] Re: uszkodzona płyta A1200?

@SuuuperDuper, post #1

Amiga korzysta z napięcie +5 +12 i -12V

Z tego co napisałeś, wymień zasilacz
[#5] Re: uszkodzona płyta A1200?

@SuuuperDuper, post #3

Możesz opisać jak ten adapter podłączyłeś? Mam taki i z tego co kojarzę nie da się go podłączyć do płyty - koliduje z modulatorem. Czy podpinałeś zasilanie do adaptera?
[#6] Re: uszkodzona płyta A1200?

@SuuuperDuper, post #3

Zastosuj się do tego, co pisałem wyżej - sprawdź ścieżkę od "upalonego" pinu. Jeśli dobrze patrzę to będzie to sygnał D17 idący dolną stroną do pinu 117 Budgie. I to pomiędzy nimi szukałbym problemu.
Sprawdź też czy na złączu IDE jest napięcie 5V.
[#7] Re: uszkodzona płyta A1200?

@bobycob, post #5

Nie mam 100% pewności, że włożyłem przejściówkę odwrotnie - potem sam to zauważyłem, że PCB modulatora przeszkadza. Nóżka na IDE od strony modulatora była lekko przygięta (wyprostowałem). Może zwarłem do PCB modulatora (elementu PCB co wystaje) - próbując włożyć przejściówkę.
Wszytko spinałem na wyłączonym zasilaniu.

Połączenie z IDE HDD w momencie zwarcia było następujące:
IDE HDD Amiga ---> przejściówka 2,5 na 3,5 cala (zwarta, wypalona ścieżka) ---->kabel IDE 3,5 cala: na pierwszym złączu podpięta przejściówka 3,5 cala na CF z podłączonym molexem zasilaniem jak do stacji dyskietek; na drugim złączu IDE podpięty CD+ROM + molex (z zasilacza)

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2024 20:39:08 przez SuuuperDuper
[#8] Re: uszkodzona płyta A1200?

@SuuuperDuper, post #1

Amiga wróciła do żywych.

Co zrobione: w zasilaczu AT wymienione dwa kondensatory 330uF/200V na 470uF/200V i 220uF/16V na 220uF/25V gdyż utraciły znacznie swoją pojemność i zasilacz nie produkował prawidłowych i wydajnych napiec w mojej opinii.

Dziękuje za każdą radę.

Adminie - temat do zamknięcia.

Amiga Rulez
1
[#9] Re: uszkodzona płyta A1200?

@SuuuperDuper, post #8

Sugerowałbym wymianę wszystkich elektrolitów, lub chociaż ich pomiar. Nieraz mają swoją pojemność, ale wysoki ESR i zasilacz nie pracuje optymalnie.
[#10] Re: uszkodzona płyta A1200?

@snifferman, post #9

Za starych czasów, też kiedyś pomyliłem podłączenie przejściówki razem z podłączonym dyskiem. I prawdopodobnie poszło 12v na 5v jeśli dobrze pamiętam jakoś przez dysk i cdrom. Coś w tym stylu.
Dysk miałem w kieszeni na HDD, i tak samo mi wypaliło jedna ścieżkę tylko że na kieszeni.

Dziękuję dowidzenia płyta A1200 praktycznie wszystkie układy spalone.
U ciebie fart.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2024 06:24:27 przez mwb113
[#11] Re: uszkodzona płyta A1200?

@mwb113, post #10

Na złączu dysku IDE 2.5 cala nie ma zasilania 12V. Jest oczywiście 5V i po odwrotnym podpięciu to napięcie pojawia się na DD7 i DD8, a w kilku miejscach nieoczekiwanie pojawi się masa. Ale nigdzie nie ma większych napięć, albo odwrotnej polaryzacji zasilania...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem