kategoria: Stacje dyskietek
[#1] Amiga 600+zewn. Gotek na DF1
Witam.

Niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć odpowiedzi na mój problem. Może tutaj uda się ją odnaleźć.

Posiadam Amiga 600, 1MB Chip+3MB Fast, Dysk twardy na CF, wewnętrzna stacja FDD. Kickstart 3.1
Dokupiłem Goteka jako drugą stację DF1. Jest podłączony do zewnętrznego portu stacji dysków.

Problem:
Gotek jest wykrywany jako DF1, ale nie jestem w stanie wystartować selektora z Goteka, aby przydzielić gry do slotów. Ma zworkę na S0. Przestawienie na S1 zmienia jedynie stację na DF2. W Boot Loader przestawienie na bootowanie z Goteka nic nie daje. Na ekranie (Goteka) widnieje napis AUTOBOOT, T:000 i po chwili następuje uruchomienie Workbencha z CF. Wgrałem nawet FF.CFG z linią: interface = amiga.

Gotek ma FlashFloppy 3.42. Wykonałem jego aktualizację.

Na ekranie (Workbench) widnieje jedynie okonka z DF1???.

Zauważyłem, że wskaźnik ścieżki zmienia się z 000 na maks. 002 i powraca do 000 podczas bootowania. I na tym pozostaje.

Na root pendrive'a są pliki: AUTOBOOT.HFE, HXCSDFE.CFG, SELECTOR.ADF, FF.CFG (jedna linia) oraz katalogi z grami w adf. Czy ten pendrive powinien być bootowalny? Czy wystarczy jedynie system plików FAT32?

Czemu selektor nie chce się zabootować z Goteka z ekranu Boot Loadera Amigi 600, gdy zaznaczam tam pozycję DF1?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Piotr
[#2] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@rozen, post #1

Jak wygląda podłączenie Goteka jako df1: ?
Jakiego użyłeś interface , czy tylko połaczenie bez elektroniki ?

Jeśli po odpaleniu Amigi z CF nie widać napędu df1 znaczy że masz źle podłączony napęd zewnętrzny .
[#3] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@rozen, post #1

sformatuj pendriva jako fat32, zostaw tylko dwa pliki zeby wykluczyc awarie spzretowa czyli (AUTOBOOT.HFE i jakis plik z koncówka .adf). Plik SELECTOR.adf jest plikiem stosowanym do starego i zapomnianego juz cortexa, wywal go. FF.cfg nie jest potzrebny, wywal go. upewnij sie ze plik autoboot jest to plik z pakietu amigowego flashfloppy.
[#4] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@Norbert, post #2

Podłączenie jest bez dodatkowej elektroniki (mam taki adapter, ale efekt jest taki sam).
Po podłączeniu i uruchomieniu systemu z CF, pojawia się ikona dyskietki DF1???. Nawet jeśli w Goteku jest zamontowany plik adf z DOSem. Wyjęcie pliku adf i ikona znika, zamontowanie - pojawia się, ale brak przesyłania danych.

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2024 11:47:39 przez rozen
[#5] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@Stoopi, post #3

Niestety, efekt bez zmian. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że coś w komputerze jest zepsute (mimo, że stacja wewnętrzna działa prawidłowo).

Martwi mnie fakt, że kiedy zworka jest na S0, to Workbench przypisuje urządzeniu DF1, a kiedy na S1 - DF2. Brak zworki i nie znajduje urządzenia.

Gotek podobno działa (wg sprzedawcy) i był sprawdzany na Amiga 500.

Nawet jeśli z jakiejś przyczyny nie może bootować, to powinien móc odczytywać pliki adf jak zwykła stacja zewnętrzna..
[#6] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@rozen, post #1

Ustaw zworkę na S1. Ja w A500 tak mam i działa ( mam bootselector).
[#7] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@rozen, post #4

A ten gotek działa jako DF0? Zrób zdjęcia tego interfejsu jak i zworek samego goteka. Zworka JC jest otwarta?

Jak masz plik FF.cfg na pendrivie to wklej jego zawartość tutaj. Jak nie masz to stwórz w notatniku i wpisz w nim

interface = shugart

Jak nic to nie sa to zmień na

interface = amiga
[#8] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@rozen, post #5

Co to znaczy efekt bez zmian? Co zrobiłes z tych rzeczy o ktorych pisałem?
[#9] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@Stoopi, post #8

Wszystkie. Format na FAT32, plik AUTOBOOT.HFE z najnowszego archiwum FlashFloppy z katalogu ..\flashfloppy-3.42.zip\flashfloppy-3.42\HxC_Compat_Mode\Amiga.

Dodatkowo jeden plik adf z DOS na roocie.

Wybieram DF1 z ekranu Boot Loadera i klawisz USE i Boot. Gotek wyświetla AUTOBOOT, brzęczyk chwile postęka jakby czytał, T lekko zmieni się na chyba 1 albo 2, następnie wraca do T:000 i następnie słychać stację df0 i po chwili czyta system z CF...

Na ekranie pokazuje się DF1???. Zmiana pokrętłem na plik adf w Goteku powoduje zapalenie się diody czytania, brzęczyk pobrzęczy i cisza -> DF1???
1
[#10] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@snifferman, post #7

JC jest otwarty. Tu jest podłączony brzęczyk i pokrętło. Ale nawet usunąłem je pozostawiając tylko S0 nic nie dało.

Nie sprawdzałem jeszcze tego Goteka w roli df0..

Plik FF.CFG również nic nie zmienił.
[#11] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@rozen, post #10

Sprawdź jako DF0. Co to za interfejs. Wygląda dość amatorsko.
[#12] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@rozen, post #9

piszesz ze sam flashowałeś goteka. Czy plikami odpowiednimi do wersji czipu?
[#13] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@Stoopi, post #12

Ma wersję 415 jeśli dobrze widzę na zdjęciu. Słuszna uwaga stoopi. Chyba się starzeje

Artery AT32F415
Starting Spring 2021, the STM32F105 microcontroller previously used has been replaced with Artery AT32F415 due to cost and availability. The major disadvantage of this chip is its tiny 32kB SRAM which makes it difficult to reliably support some operations, such as track formatting, and writing to high-density HFE images. Reliability of these operations will depend on USB stick performance. Due to this limitation, I highly recommend the latest enhanced model with AT32F435 MCU for new purchases!

Przy okazji niech sprawdzi czy działa jako DF0 bez tego adaptera, bo on też może być wadliwy.
1
[#14] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@snifferman, post #13

Spoko. Ja zawsze zaczynam od pytań żywcem wyjętych z indyjskiego helpdesku. Wkurzam tym ludzi ogromnie bo czują się jak idioci, ale to jest jedynie słuszna droga pomocy.

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2024 15:45:56 przez Stoopi
[#15] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@Stoopi, post #12

Podłączyłem Goteka zamiast wewnętrznej stacji dyskietek df0 i działa! Bootuje, wczytuje. Zatem jaka diagnoza Doktorze?
[#16] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@rozen, post #15

To zależy od jeszcze paru czynników. Możliwe że chciałeś uruchamiać gry które uruchomią się tylko z wewnętrznej stacji. I jeszcze parę innych pułapek jest. :D
[#17] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@rozen, post #15

Zrób jeszcze jeden test.
Uruchom XCopy. Włącz opcje DRIVERS ON.
Sprawdź czy teraz możesz wylistować w sysinfo zawartość Goteka DF1. w slocie 000
[#18] Re: Amiga 600+zewn. Gotek na DF1

@Stoopi, post #16

Jak ma znaki zapytania przy DF1 w WB to znak, że stacja jest niepoprawnie wykrywana. Tak samo masz jak pod DF0 nic nie podepniesz.
Do sprawdzenia jest interfej zewnętrznej stacji.

Tutaj jest schemat poprawnego interfejsu. Przedzwonić przejscia z gniazda DB23 do stacji 34pin. Część schematu dla sterowania MTR pominąć, bo dla goteka nie jest newralgiczna.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem