[#1] Najprostszy czytnik kart SD
Chciałbym do swojej Amigi dodać czytnik kart SD - głównie do przenoszenia danych - więc nie musi być szybki, ale łatwo podłączalny. Planuję podłaczyć moduł: taki moduł do portu równoległego lub portu joysticka. Chciałbym się najpierw zapytać czy takie rozwiązanie już jest, bo nie chciałbym wyważać otwartych drzwi, ani wymysłać kolejnego rozwiązania.
[#2] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@krru, post #1

SDBox
SDBox Mini

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2024 11:24:04 przez Krashan
2
[#3] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@krru, post #1

Jeśli chodzi o A600/A1200, to proponowałbym jednak PCMCIA-SD albo PCMCIA-CF z przejściówką CF->SD.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2024 11:24:38 przez Jacques
[#4] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@Jacques, post #3

Nie każda Ami ma gniazdo PCMCIA.
[#5] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@Jacques, post #3

Proponowałbym jednak PCMCIA-SD albo PCMCIA-CF z przejściówką CF->SD.
Autor posta nie napisał jaką ma Amigę. Poza tym znalezienie obecnie działającej z Amigą przejściówki PCMCIA/SD albo kombo PCMCIA/CF/SD stało się wyzwaniem, po tym jak Chińczycy zmienili chipa w swoich masówkach.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2024 11:26:33 przez Krashan
[#6] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@perinoid, post #4

Tak, tak, już wyedytowałem, bo głupio z góry jakoś założyłem, że chodzi o A1200
[#7] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@krru, post #1

Można podłączyć SD-IDE i karte wyprowadzić na zewnątrz.

[#8] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@Jacques, post #6

Tak, akurat chodzi o A1260 - ale złacze PCMCIA jest zajęte kartą sieciową, a pod IDE siedzi CF z systemem.
Widzę, że wszystkie propozycje zakładają podłączenia karty pod system - ja chciałbym ją obsługiwać programem i pinami portu. Czy zrobie z tego sterownik - nie wiem - na razie wystarczy mi możliwość skopiowania plików własnym programem implementującym filesystem. Portu równoległego już kiedyś używałem do sterowania, czy podobnie można z portem joysticka i przełaczyć ze 3 piny jako OUT? Karta SD ciągnie trochę prądu a z portu joysticka można chyba więcej pociągnąć?
[#9] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@krru, post #8

Pod ide możesz podłączyć 2 urządzenia, ale nie o to ci chodzi.

Pod port równoległy jest SDBox.

Port Joysticka ma rezystor na zasilaniu. Jak przesadzisz to go spalisz.

[#10] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@krru, post #8

Zainteresuj się SDBox'em. On potrzebuje zasilania 5V, ja podaję z gniazda Diskdrive, można też oddzielnym zasilaczem (np stara ładowarka od telefonu z micro USB).
[#11] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@krru, post #8

Tak, akurat chodzi o A1260 - ale złacze PCMCIA jest zajęte kartą sieciową, a pod IDE siedzi CF z systemem.

Trochę dziwne, sieciówkę PCMCIA przecież można wyjąć i chyba gdy przenosisz dane, sieć nie jest niezbędnie potrzebna
Ale widać masz jakieś specyficzne potrzeby, ja jednak stawiałbym na niezawodność i szybkość transmisji po PCMCIA.
[#12] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@Jacques, post #11

sieciówkę PCMCIA przecież można wyjąć i chyba gdy przenosisz dane, sieć nie jest niezbędnie potrzebna
Można też sieciówki nie wyjmować i przenosić dane przez sieć. Moim zdaniem tak najwygodniej.
4
[#13] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@snifferman, post #9

Pod ide możesz podłączyć 2 urządzenia, ale nie o to ci chodzi.

Można podłączyć do standardowego IDE 4 urządzenia.
Należy tylko donpowiednio spreparowac taśmę IDE, albo użyć odpowiedniego adaptera.
Radzi sobie z tym IDEFix oraz polskie eide.device
1
[#14] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@snifferman, post #9

Większy problem niż ten rezystor to te kondensatory po 6n8 - nadmiernie ograniczają szybkość zmian pinów. Jednak pozostanę przy porcie równoległym - najwyżej zmostkuje jakimś malutkim bezpiecznikiem ten rezystor 47R w zasilaniu. SDBox odpada - tam siedzi atmega i ona obsługuje kartę, ja chciałbym bezpośrednio sterować pinami karty z Amigi. Taką dodatkową funkcją byłaby diagnostyka kart - co dokładnie za błąd występuje przy komunikacji z kartą.
[#15] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@krru, post #14

SDBox jest tak zoptymalizowany pod względem szybkości, że nic więcej nie wyciśniesz. Majstersztyk ograniczony jedynie prędkością CIA sterującego portem równoległym. Piękny prosty assemblerowy kod na ATmegę8 z tego co pamiętam. Niestety/stety większość przełomowych rzeczy dla Amigi została już wynaleziona :).

Teraz już zostają tylko Pistormy i inne rozwiązania łamiące kolejne granice przy pomocy brutalnej mocy obliczeniowej.
1
[#16] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@bfgmatik, post #15

Pistorm to nie tylko brutalna moc obliczeniowa, bo wcześniej używane pod Pistormem emulatory programowe 68k dawały moc ledwo szybkiej 68030. Dopiero dopracowany, lekki, bez zbędnych dodatków, Emu68 od Michała Schulza dał taką prędkość emulowanemu 68k, że mózg eksploduje z wrażenia.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2025 00:46:39 przez wali7
1
[#17] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@wali7, post #16

Ja nie lubić emulacja!
[#18] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@bfgmatik, post #17

Ja rozumieć, ale Emu68 to majstersztyk programistyczny.
Jakby to w M$ napisali, to by emulował 68000 4 MHz....

PS. czasami sobie marzę (każdy może, czemu nie :) ), że pojawia szalony, bogaty amigowy zapaleniec, miliarder, i ot tak, dla fanu, trochę z nudów, kupuje prawa, plany i maski 68060, wynajmuje zdolnych inżynierów i panowie na dzień dobry klepią replikę 68060 we współczesnej litografii, żeby te kilka GHz pociągnęło. :)
Ot tak, dla fanu.....

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2025 00:52:11 przez wali7
[#19] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@wali7, post #18

No może może, w sumie nie przyglądałem się temu nigdy. Rozumiem, że ktoś przy pomocy assemblera na ARM'a zaimplementował emulację assemblera procesora 68000, a że te ARMy kosztują po kilka złotych to można na nich machnąć komputer jednoukładowy który ARMowe gigaherce zamienia na Motorolowe megaherce za grosze. To mi się jednak kłóci z moją filozofią i prędzej zmusi mnie do zrezygnowania z retro niż do używania tego :).

Właśnie przygotowuję sobie kartę SD dla A4000D i odpaliłem Quake'a z tej karty pod WinUAE. Mam chyba ze 100 klatek na sekundę na 15-letnim lapku a jak odpalę to na BFG9060/50MHz to będę miał 10. Smutne...
1
[#20] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@bfgmatik, post #15

Właśnie dlatego nie chcę dodatkowych procków. Chciałbym rozwiązanie możliwe do realizacji w technologii przełomu lat 80-tych i 90-tych. Oczywiście poza samą kartą.
Tak zastanawiałem się jaka pojedyncza dzisiejsza technologia byłaby najbardziej przydatna w tamtych czasach i chyba właśnie są to karty SD - umożliwiają podłączenie do praktycznie dowolnego kompa (typu ZXSpectrum itp) przy pomocy kilku pinów IO - i to jednokierunkowych a rozwiązują największy problem tamtych czasów - brak taniej pamięci masowej.
W najgorszym przypadku było to wykonalne na kilku TTL-ach i dopasowaniu poziomów do 3V3.
Amiga, w przeciwieństwie do Spectruma ma już IO, więc wystarczy dopasowanie poziomów. Pytam się na forum by, w przypadku gdy coś takiego już istnieje, użyć takiego samego np połączenia pinów i być kompabybilnym z istniejącymi rozwiązaniami. Dodatkowo, w przypadku kart, które powodują jakieś błędy chciałbym mieć możliwość sprawdzenia o co chodzi - karta nie odpowiada, zgłasza jakiś błąd itp. Czyli dostęp na możliwie najniższym poziomie.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2025 08:45:41 przez krru
[#21] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@Krashan, post #12

Można też sieciówki nie wyjmować i przenosić dane przez sieć. Moim zdaniem tak najwygodniej.

No jasne i to rozwiązanie funkcjonowało w epoce, a ja przerzucałem z lokalnego serwera na PC z użyciem AmiTradeCenter na początku lat '00.
Ale Kolega woli widać jakoś nietypowo męczyć się równolegle czy nie daj Boże szeregowo
1
[#22] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@Jacques, post #21

Z drugiej strony, to chyba w “męczeniu” cała zabawa. Bo jak wszystko pięknie działa to co pozostaje? Poprzestawiać ikony? Zagrać w SuperFroga?
[#23] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@Aniol, post #22

Chciał przenosić dane, więc zależy czy liczy się bardziej cel czy droga
1
[#24] Re: Najprostszy czytnik kart SD

@Aniol, post #22

Wiadomo, jak działa to idzie do szafy. Ja na szczęście mam na to garaż, ale grill przez to spędza zimę na dworze bo przestał się mieścić. :D
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem