[#1] CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM
Finalna wersja mojego projektu:
Zestaw zawiera w pełni buforowany moduł wyjściowy VGA,
8 lub 4 MB Fasti RAM z prostą opcją wyłączania.
Obudowa jest wydrukowana z materiału ABS.
Zestaw kabli do podłączenia do złącza VGA w monitorze lub do złącza Scart w telewizorze.
Kable audio.

8
[#2] Re: CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM

@fuseoppl, post #1

Polak potrafi! Brawo!
[#3] Re: CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM

@fuseoppl, post #1

do pełni szczęścia brakuje tylko 44pin portu ide :)

SUPER robota!
2
[#4] Re: CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM

@fuseoppl, post #1

Fiu fiu, brawo :)
Kiedy sprzedaż na ma szeroka skalę ? ;)
[#5] Re: CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM

@fuseoppl, post #1

szkoda że nie ma IDE jak Polski Power32
Ogólnie super projekt.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2025 20:12:18 przez Dorian3d
1
[#6] Re: CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM

@mikecios, post #4

mam kilka zapasowych płytek i części, mogę poskładać :D
[#7] Re: CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM

@Dorian3d, post #5

Stwierdziłem, że nie będę tego robił, ten moduł z założenia ma umożliwić proste i bezpieczne z wysoką jakością obrazu podłączenie do telewizora lub monitora, a dodatkowo jest pamięć 32-bitowa pamięć Fast-RAM. Projekt miał być jak najtańszy, w związku z tym zastosowałem np. układy GAL w obudowach DIL, które można łatwo zaprogramować tanim programatorem bez dodatkowych adapterów.
2
[#8] Re: CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM

@fuseoppl, post #7

Fajny projekt.
Rozumiem ze pamiec jest auto-konfigurowywalna.
Wiec przy takiej ilosci pamieci (obstawiam ze kosci o mniejszjej pojemnosci nie byly dostepne) az sie prosi o zlacze IDE.
Bo co obecnie moglo by z niej kozystac jesli uzywasz tylko CD_ROMu?
[#9] Re: CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM

@Phibrizzo, post #8

doom na amige w wersji na cd32

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2025 16:05:13 przez Dorian3d
[#10] Re: CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM

@Phibrizzo, post #8

trochę lepiej się gra w gry typu Gloom i pochodne, np.: tu jest całkowicie legalna kompilacja:
https://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/47093/kolekcja-kilku-modyfikacji-gloom-a-na-cd32-jako-iso-do-wypalenia#m823599

część wersji bez Fast RAM można tylko uruchomić z gorszym dźwiękiem i w mniejszej rozdzielczości.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2025 16:33:21 przez fuseoppl
1
[#11] Re: CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM

@fuseoppl, post #10

Cześć, świetny projekt !
Czy zamierzasz stworzyć składankę na CD z systemem i użytkami?
Ładowałaby się sporo czasu, ale byłoby wszystko jak trzeba np.
Deluxe/personal paint, songplayer i muzyka w ADPCM4,Doom...
[#12] Re: CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM

@fuseoppl, post #1

Trochę może być mylące to VGA, kiedy na wyjściu jest dalej obraz PAL 15kHz, tylko buforowany i odfiltrowany (nie wiem, czy nie byłaby lepsza wtyka RGB zgodna z monitorem Commodore).

Na plus zasługuje wg mnie dopełnienie projektu obudową.

Nie wiesz może, czy ten układ buforujący daje lepsze rezultaty niż taki THS7374?

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2025 23:20:33 przez bulbulator
[#13] Re: CD32 buforowane VGA i pamięć Fast RAM

@bulbulator, post #12

VGA to VGA, 15kHz to dalej VGA, a to, że niestety jest tylko 15kHz to w takiej sytuacji wchodzimy na stronę http://15khz.wikidot.com/ i coś możemy wybrać. Osobiście używam monitora LCD (AOC) sprzed kilku lat i działa bardzo dobrze z Amigą, a ja mam zbyt słaby wzrok, żeby go męczyć Amigowskim kineskopowym monitorem :)

Co do THS7374, to może dawać podobną jakość jak ADA4412-3, wybrałem układ Analog Devices, ponieważ ma możliwość ustawiania pasma filtrów.

Tak czy inaczej, trzeba pamiętać o buforowaniu wyjść synchronizacji, żeby nie uszkodzić przypadkiem układu Alice, który jest bardzo trudno zdobyć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem