[#1] 3.3V ATX w Amidze
Cześć,
Poszukuję informacji dla których z poniższych kart czy jest bezpiecznie i warto i przede wszystkich w jaki sposób podłączyć zasilanie 3.3V bezpośrednio z zasilacza ATX aby uniknąć niepotrzebnego przetwarzania napięcia.
BFG9060
Ragnarok PMC
Firebird
Blizzard PPC

itp...
[#2] Re: 3.3V ATX w Amidze

@orila, post #1

No właśnie, zawsze się zastanawiam dlaczego na takim Firebirdzie jest jakiś chory stabilizator 3.3V liniowy który już przy jednym amperze się mocno grzeje, skoro z ATX'a można wyciągnąć 3.3V. Moim zdaniem jeżeli 5V jest podpięte bezpośrednio z zasilacza i idzie na karty PCI to 3.3V może iść tak samo.
[#3] Re: 3.3V ATX w Amidze

@orila, post #1

Przy moich ATXach linia 3.3V miała przy jednym pinie wtyku ATX 2 przewody. Cienki jest do pomiaru spadku napięcia i kompensacji. Nie znam wszystkich wymienionych kart, ale przeróbka przeważnie polega na wylutowaniu stabilizatora lub przetwornicy 3.3V i wlutowanie gniazda lub przewodu gdzie doprowadzasz 3.3V. Problemem będzie ten przewód do pomiaru i kompensacji, bo jak będziesz miał kilka niezależnych obciążeń lini 3.3V, to do którego podłączyć ten przewód pomiaru? Najlepiej podłączyć Wszystkie przewody od 3.3V razem łącznie z tym cienkim przewodem i dopiero od tego miejsca do poszczególnych odbiorników. Tak to też jest rozwiązane w zasilaczu ATX. Wszystko idzie do wtyku, na płycie jest połączone razem i idzie dalej na laminat.
[#4] Re: 3.3V ATX w Amidze

@snifferman, post #3

Potrzebuję konkretnie schematów/ opisanych zdjęć gdzie w tych kartach jest 3.3v wyprowadzone.
Mógłbym sobie na pracujacym sprzęcie poszukać, ale nie chcę ryzykować.
Przetwornic nie trzeba wylutowywać raczej, bo z doprowadzonym 3.3v po prostu powinny nie pracować. Pewnie nawet bezpieczniej wlutowac pin do przetwornicy.
[#5] Re: 3.3V ATX w Amidze

@orila, post #4

Przetwornic nie trzeba wylutowywać raczej, bo z doprowadzonym 3.3v po prostu powinny nie pracować. Pewnie nawet bezpieczniej wlutowac pin do przetwornicy.

Jeśli zasilacz będzie miał ustawione zasilanie na 3.29V a Przetwornica na 3.33V, to może dojść do skrajnej sytuacji, że większość prądu pujdzie właśnie z przetwornicy a nie z ATXa.

Mógłbym sobie na pracujacym sprzęcie poszukać, ale nie chcę ryzykować.

No jak masz stabilizator liniowy to chyba sprawa jest jasna?
[#6] Re: 3.3V ATX w Amidze

@orila, post #1

Lata temu podłączyłem 3,3V w Apollo 1240 przerobionym na 060. Zamiast przetwornicy.
[#7] Re: 3.3V ATX w Amidze

@orila, post #1

Ja podłączyłem 3,3V z zasilacza Atx do Firebirda i spisuje się to znakomicie .

3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem