[#1] CDTV i Euro / Scart.
Czy ktoś robił zamienniki takiego interfejsu wideo do CDTV? linkWydaje się dużo prostszy niż Blue SCSI ale na rynku jakoś tego nie ma. Jak już jest to jego cena przewyższa cały komputer.
[#2] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Rafał A-3000, post #1

Interface wygląda na banalnie prosty, płytka raczej dwuwarstwowa, pięknie widać jak idą ścieżki. Widać wartości na rezystorach, co do reszty elementów, to pewnie można porobić kompilacje z innymi amigowymi projektami robiącymi podobne rzeczy (czyli jakieś interface do scart, czy do DB15 ze wzmacniaczem sygnału). Płytkę pewnie da się ogarnąć pisakiem i FeCl3 w domu.
A cena na eBay szokująca.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2025 14:09:20 przez wali7
[#3] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Rafał A-3000, post #1

A co daje ten interfejs?
Cdtv ma przecież gniazdo db23 video.
1
[#4] Re: CDTV i Euro / Scart.

@AD99, post #3

Wprost nie zadziala.
Gniazdo DB23 Video musi zostac odppowiednio skrosowane poprzez gniazdo Video Slot.
[#5] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Phibrizzo, post #4

Wyjaśnij . Skrosowane .

Czyżby DB23 w Cdtv było inne niż na pozostałych Amigach?
Bo jeśli nie to wystarczy kabel DB23 - EURO.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2025 19:35:14 przez Norbert
1
[#6] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Norbert, post #5

Mam swoją CDTV tak podłączoną, plus chinche do audio. Kiedyś kupowałem od nich. https://www.efunzine.com/page.php?a=pro&id=225

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2025 20:40:30 przez MarcinPioneer
[#7] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Norbert, post #5

DB23 Video w CDTV jest dokladnie takie samo jak w innych Amigach.
Tyle tylko zlacze to jest nieaktywne jesli nie bedzie zamontowana plytaka modulatora lub podobne np. owe Scart.
Poprostu, plytka ta laczy odpowiednie punkty w Video Slocie przesylajac sygnal na DB23 Video.
Musialbym tu przedstawic fregment schematu.
1
[#8] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Phibrizzo, post #7

[#9] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Phibrizzo, post #7

Ale według mnie, lepiej to miejsce wsadzic wyjście HDMI, niż pakować się w SCART, jeśli sygnał taki dostępny jest już w db23
[#10] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Norbert, post #9

Tak, jest to troche dziwne. Ale co kto lubi.
Ale wg instrukcji na Welcome Disk do CDTV pokazane jest tego typu podlaczenie.
Wiec nie jest to nowy pomysl gdyz C= musialo juz miec cos takiego w ofercie.
I to zlacze z aukcji moze byc wlasnie tego typu oryginalnym ukladem (byc moze nawet
bialym krukiem).

Nie wiem czy w sprzedarzy byly w ogole modele CDTV z pustym slotem Video.
Lub czy mozna bylo podczas kupna wybrac jakiego typu zlacze preferujemy.
Bo wiadomo ze kable Euro-Euro mozna bylo (jeszcze mozna) zakupic w sklepie RTV.
A DB32-Euro to juz troche niebardzo.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2025 14:38:57 przez Phibrizzo
[#11] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Phibrizzo, post #10

We Francji CDTV była sprzedawana z EURO/SCART
[#12] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Norbert, post #11

W systemie secam?
[#13] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Marcin27411, post #12

Jak masz Euro/Scart to ci zaden system kodowania nie jest potrzebny przecierz.
[#14] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Phibrizzo, post #13

No nie wiem, czy takie stwierdzenie jest w 100 procentach zawsze prawdziwe.
Mam telewizor ze scart i w palu obraz kolorowy, przełączam w tryb ntsc
i obraz staje się czarno biały. Na drugim tv wszystko ok i obraz rgb ntsc i pal
w kolorze.
[#15] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Marcin27411, post #14

Bo zmienia się tylko częstotliwość pomiędzy 50Hz/60Hz a kodowanie kolorów jest takie samo. Może ten TV wtedy dziwnie spodziewa się kodowania NTSC, zamiast wykryć PAL-60.
[#16] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Jacques, post #15

Caly problem polega na tym ze tak naprawde czestotliwosc niedokonca determinuje typ kodowania.
Jesli by tak bylo to bys nie odroznil systemu SECAM od PALu.
Dodatkowo jesli przesylasz sygnal RGB to o jakim kodowaniu mozna w ogole mowic?
Podejrzewma ze ten telewizor mogl przelaczac tryb pracy wejsc Euro z RGB na S-Video.
[#17] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Phibrizzo, post #16

No nie wiem, ale jak zmieniłem w PALowym Atari Jaguarze z 50 na 60Hz rozlutowaną zworką, to tryb zaczął być wykrywany przez odbiornik jako PAL-60. I to samo robi się w Amidze w early boot menu.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2025 16:49:51 przez Jacques
[#18] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Jacques, post #17

Podejrzewam ze ten napis "PAL" jest tak proforma.
Zrobmy prosty eksperyment myslowy: wyobraz sobie ze masz zwykly monitor SVGA do PC , moze byc CRT.
To w jakim systemie przesylane sa dane z karty GFX do tego monitora? W PALu, SECAMie czy NTSC?
[#19] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Phibrizzo, post #18

VGA to też analog, więc nie są to dane. I VGA to jeden standard. To nie jest kwestia eksperymentów myślowych, tylko hardware'u. Sugerujesz, że nie istnieje sygnał PAL-60 lub nie różni się od NTSC (60)?

link

*częstotliwość podnośnej koloru
[#20] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Jacques, post #19

Twierdze ze PAL i NTSC roznia sie od siebie.
Tyle tylko ze nawet moj stary Neptun ktory na "oczy" nie widzial systemu NTSC potrafil wyswietlic kolorowy obraz
PAL 60Hz (ba, nawet 75Hz zdzierzyl ale nie chcialem ryzykowac dluzszej pracy) jesli dostarczylem go po Composicie.

Natomiast jesli podlaczyles sie do sygnalow RGB ktore calkowicie omijaja dekodery i sygnal jest zapodawany
prawie do kineskopu (w CRT) tylko przez wmacniacz wizyjny to o zadnym kodowaniu nie moze byc mowy.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2025 17:30:59 przez Phibrizzo
[#21] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Phibrizzo, post #20

Czyli konkludując, pal-60 oraz ntsc przynajmniej w rgb
niczym się nie różnią?
W moim przypadku telewizor nie ma wogle s-video
i obraz ntsc poprzez rgb scart wyświetla czarno biały.
Wyprodukowany po 2000r. stosunkowo nowy tv.
Bardzo to dziwne, Widziałem kilka tv i nawet starsze
nie miały takich problemów.
[#22] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Marcin27411, post #21

PAL i NTSC odnoszą się tylko do kodowania koloru w sygnale composite, w RGB kolor nie jest kodowany. Jednak są błędnie łączone także częstotliwościami pracy. Czesto zmiana pal/ntsc w ustawieniach wiązała się ze zmianą częstotliwości.

Najprawdopodobniej telewizor o którym wspominasz jak wykrył częstotliwość 60 Hz to wyłączał sygnały RGB i spodziewał się sygnału composite z kolorem na pinie 20. A w przejściówkach db23 na scart, na pin 20 podaje się tylko monochrom i synchronizacje.
[#23] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Marcin27411, post #21

Chciałem adapter ze scart by podłączyć wyjście do Casablanci i magnetowidu. HDMI, composite i RGB mi w tym niestety nie pomoże.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2025 19:21:05 przez Rafał A-3000
[#24] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Marcin27411, post #21

Ale mieszasz. Jeżeli mówimy o sygnale RGB to w tym momencie pojęcia "PAL", "NTSC", "SECAM" tracą sens, bo to są sposoby kodowania koloru w zespolonym sygnale wizyjnym czyli Composite Video. Chyba, że używając tych skrótów umownie rozumiesz przez nie częstotliwość odchylania pionowego 50/60 Hz.

Natomiast złącze SCART posiada zarówno możliwość transmitowania sygnałów RGB, jak i sygnału Composite. Co więcej czasem bywa tak, że telewizor obsługuje w SCART tylko Composite (rzadko, ale bywa), albo telewizor ma 2 wejścia SCART i tryb RGB działa tylko w jednym (bardzo często).
[#25] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Krashan, post #24

To jest dokładnie taki telewizor. Lg flatron. Ma 1 scart i obsługuje ntsc playback
po composite.

[#26] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Maniu, post #22

telewizor o którym wspominasz jak wykrył częstotliwość 60 Hz to wyłączał sygnały RGB i spodziewał się sygnału composite z kolorem na pinie 20

To by wyjasniało, ale kabel euro scart daje odpowiednie napięcie
na pin, żeby tv się przełączał na rgb właśnie.
Jeśli tv się przełącza w tryb composite, to nie mam pomysłu,
jak to zmienić.
Z pilota niby jest wybór rgb, ale obraz cz.-b.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2025 19:37:19 przez Marcin27411
[#27] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Marcin27411, post #26

Może przy 60Hz jest ignorowany i wyświetla tylko composite
[#28] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Rafał A-3000, post #23

Ale niby dlaczego nie pomoze.
Przecierz jesli masz kabel DB23->Euro (Euro = Scart w tym przypadku) to problem masz rozwiazany.
O ile masz wpiety wewnetrzny modulator.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2025 20:00:58 przez Phibrizzo
[#29] Re: CDTV i Euro / Scart.

@Phibrizzo, post #28

Masz rację! Drugi kabel euro-euro będzie Casablanca -TV/magnetowid i wszystko będzie pasować. Wymyśliłem sobie, że musi być euro -euro, a tu niekoniecznie.
Gdyby jednak ktoś się pokusił zrobić ten adapter EURO to bym się na jeden wpisał. ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem