[#1] Oczyszczenie pinów procesora z cyny
Serwus
Mam MC68040 po wylucie z jakiegoś urządzenia,
nóżki procesora były "umazane" cyną.
Do tej pory ściągnąłem, co mogłem, plecionką i grotem
ale efekt jest taki sobie. Procesor ma docelowo być
osadzony w podstawce na zmianę z 68060, więc nie chcę
jej rozpychać. Może macie jakieś sposoby lub pomysły.
Myślałem nad roztworem, który rozpuści cynę, ale mam wątpliwości
czy nie uszkodzi cienkiej warstwy złota.
Pierwsze zdjęcie pokazuje, jak było, kolejne jak jest.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2025 18:17:59 przez Krokodyl
[#2] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@Krokodyl, post #1

Jak nie blokuje Cię przestrzeń nad procesorem to zawsze możesz użyć dodatkowej podstawki- 040 do dodatkowej podstawki i będziesz wyciągał combo.
Próbowałeś rozlutownicą? Plecionka jest git ale najlepiej sprawdza się na płaskiej powierzchni.
Ciekawym pomysłem byłoby zrobienie oczka z cienkiego drutu i zawiązanie wokół pinu i ściąganie nadmiaru cyny. Sprawdź ten sposób na jakimś innym układzie którego nie szkoda. 040 to co prawda nie 060 ale jak coś pójdzie nie tak to szkoda procka OK
1
[#3] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@Bartek2075, post #2

Tak czy owak już jest po warstwie złota na tych pinach, więc jakbyś dokładnie nie czyścił, to będziesz miał utlenianie się cyny i po czasie problemy z kontaktem. Taki procesor nadaje się już tylko do powtórnego wlutowania, jeżeli ma pracować pewnie i stabilnie.
1
[#4] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@Krashan, post #3

Dlaczego twierdzisz że jest już po warstwie złota ? Przecież lut cynowy ma znacznie niższą temperaturę topnienia niż złoto więc pokrycie cyną powinno być powierzchniowe. Cyna (bez rtęci) nie tworzy też amalgamatu więc i tutaj problemu nie widzę. Osobiście kupiłbym kwas solny techniczny (najmniejszą butelkę) rozcieńczył go wodą w stosunku ok 1:2 (na dworze, okulary rękawiczki gumowe) powstały roztwór nalał do małej nakrętki słoikowej tak żeby nóżki procesora pokryte cyną były całkowicie zanurzone i pozostawił na kilkanaście minut, powtórzył jeśli efekt będzie niewystarczający.
[#5] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@betonumysłowy, post #4

Bo nie ściągniesz cyny całkowicie, piny zostaną nią pokryte.
[#6] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@Bartek2075, post #2

Bartek2075, dobry pomysł z ta podstawkaOK i pewnie finalnie tak zrobię
Widziałem kilka filmików z "miksturą", która ma trawić cynę, jednak obawy zawsze są.
Tak się zastanawiam jeszcze nad jednym pomysłem, mianowicie
dać procesor do srebrzenia nóżek. Procek ma fajną maskę (K63H) wiec trochę mi szkoda
wlutowywać go na stale. Na chwile obecna wygrywa pomysł z podstawka.
1
[#7] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@betonumysłowy, post #4

Dlaczego twierdzisz że jest już po warstwie złota?
Ponieważ cyna w czasie lutowania częściowo rozpuszcza jego warstwę, a ponieważ był jeszcze proces wylutowania, a następnie zgrubnego zdejmowania cyny na gorąco, czasu na rozpuszczanie było więcej. Można co prawda liczyć na to, że warstwa nie została rozpuszczona całkowicie i wtedy faktycznie kwas solny może dać radę, ale:
  • Nie możemy mieć w roztworze zanieczyszczeń rozkładających kwas solny, bo wolny chlor atakuje złoto bez problemów (na tej zasadzie działa tzw. woda królewska).
  • Jeżeli warstwa złota została uszkodzona mechanicznie, kwas zacznie trawić znajdujący się pod nią nikiel (typowy podkład pod złoto) i potem miedź, z której zrobiony jest pin.

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2025 12:51:29 przez Krashan
1
[#8] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@Krashan, post #3

Masz rację, ale mam procesor 030 z wylutu w TF536. Siedzi tam sobie już z 5 lat i nie miałem problemów. Wiadomo, że pozłacany lepszy, ale szanse, że będzie sobie działał przez lata jakaś tam jest.
1
[#9] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@Krashan, post #7

Ponieważ cyna w czasie lutowania częściowo rozpuszcza jego warstwę, a ponieważ był jeszcze proces wylutowania, a następnie zgrubnego zdejmowania cyny na gorąco, czasu na rozpuszczanie było więcej.

Ok, dzięki za naświetlnie tematu, z chęcią poszukam więcej informacji dotyczących tego zagadnienia.
[#10] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@Krashan, post #7

Można by spróbować kwas azotowy (V), samego złota na pewno nie rozpuszcza. Mam jednego uwalonego 68040 (z własnej głupoty niestety), pocynuję mu piny i sprawdzę :)
Oczywiście pod wyciągiem, bo kwas azotowy uwalnia tlenki azotu...
[#11] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@wali7, post #10

Eee... A nie jest tak, że o ile miedź nie roztworzy się w kwasie solnym to w azotowym już jak najbardziej?
[#12] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@snifferman, post #8

Masz rację, ale mam procesor 030 z wylutu w TF536. Siedzi tam sobie już z 5 lat i nie miałem problemów. Wiadomo, że pozłacany lepszy, ale szanse, że będzie sobie działał przez lata jakaś tam jest.

Tak, jeżeli masz dobrej klasy podstawkę (z dobrze zaciskającymi się stykami), włożysz w nią procesor i tak zostanie, bez narażenia na wstrząsy, to czemu nie. W czasach złącz krawędziowych ISA/Zorro też bywało, że tanie karty miały styki cynowane, a nie złocone. Ale to jednak była druga liga, przy czym tam powierzchnia styku i siła docisku styków gniazda były większe niż w podstawce PGA.
[#13] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@recedent, post #11

Tak, miedź reaguje z kwasem azotowym, ale jeżeli warstwa złota jest ok, to nie powinno być problemów. Nic tylko eksperymentować...
1
[#14] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@Krashan, post #12

siła docisku styków gniazda były większe niż w podstawce PGA.

Pocynowane nóżki są grubsze. Ułady DIL/DIP też miały cynowane nóżki i dawały radę, chociaż po kilkunastu latach w A500 są problemy. Można w podstawkę dać trochę specyfiku do kontaktów co spowolni utlenianie.

Zaznaczę na początku, że to tylko moje zdanie, ale jak wyczyści piny, żeby nie miały glutów i byly równe, da kontakt spray w podstawkę i go tam wdusi i nie będzie co chwilę wyciągał, to będzie działać latami. Ja swoje egzeplarze czysciłem rozlutownicą.
1
[#15] Re: Oczyszczenie pinów procesora z cyny

@wali7, post #13

Z tabeli rozpuszczalności wynika, że siarkowy mógłby być lepszy, a miedzi raczej nie rusza. Przynajmniej na zimno.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem