[#1] CD 32 - dziwne zachowanie
Witam wszystkich.
Trafił do mnie ostatnio dziwny przypadek CD32. Niby wstaje normalnie ale po włożeniu płyty zaczyna ją czytać, ekran na chwile robi się czarny i wraca do ekranu startowego.
Laser na pewno jest sprawny ( testowany na innej CD32). Kondensatory i zasilacz sprawne.
DiagRom nie pokazuje nic złego, czyli płyta teoretycznie sprawna, laser na pewno sprawny a całość nie działa.
Spotkał się może ktoś z Was z takim przypadkiem?
[#2] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@Marcin74, post #1

joysticki dzialaja w jednym i drugim gniezdzie? miałem podobnie z tym resetem ale nie dzialaly joysticki jak juz wskoczylo w menu audio. winny był U33 i sygnał CLK.
[#3] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@Stoopi, post #2

Dzięki za sugestie. Sprawdzę to.
1
[#4] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@Stoopi, post #2

Joye działają, układ U33 sprawny i sygnał CLK jest OK. a gry się nie wczytują. Płyty z muzyką działają bez problemu.
[#5] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@Marcin74, post #4

A spróbuj uruchomić płytę CD z AmigaOS 3.2. To w miarę nowe jest i wykluczy zestarzeje się płyt. Gdybam; może Kickstart jest częściowo uszkodzony i nie działa autoboot?
[#6] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@Marcin74, post #1

zobacz taśme jak tak miałem
[#7] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@Stoopi, post #5

Starzenie płyty też wykluczyłem. Ta sama płyta w tym samym napędzie na innej płycie działa normalnie.
Kick podmieniony i nic to nie zmienia.
[#8] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@Marcin74, post #7

Pisałeś, że testowałeś laser w innej CD32, ale tylko laser, a nie cały napęd?
Może przyczyna jest inna, coś z obrotami np.?
1
[#9] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@Marcin74, post #7

test pamięci RAM robiłeś ?
[#10] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@Jacques, post #8

Testowałem cały napęd i z inną płyta działa bez problemów.
[#11] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@Marcin74, post #10

no a co z pamięcią RAM, robiłeś test R/W pełnego obszaru ?
[#12] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@fuseoppl, post #11

Dzisiaj wieczorem zrobię test RAM.
[#13] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@Marcin74, post #1

Czy z płytami CD AUDIO (oryginalnymi) jest to samo?
[#14] Re: CD 32 - dziwne zachowanie

@Marcin74, post #12

jak masz możliwość wypalenia płyty, to możesz pobrać obraz VATestprogram, w wersji bootowalnej, to jest program, który zajmuje niewiele miejsca w pamięci, więc jeżeli jest to problem pamięci, to jest szansa, ze się uruchomi i nim możesz dokładnie przetestować pamięć:

https://drive.google.com/file/d/1T6sIpM262FAG4WzloJBFrLH0uKAhY7mn/view?usp=drive_link

to wersja dyskietkowa przerobiona na bootowalne ISO
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem