kategoria: Płyty główne
[#1] Akumulatorek do Amigi 4000
Pytanie do orientujących się w temacie , czy taki akumulator będzie dobry do Amigi 4000 i nie zniszczy płyty za kilka lat
[#2] Re: Akumulatorek do Amigi 4000

@Berr131268, post #1

Raczej nie, A4000 (podobnie jak każda inna Amiga) nie zawiera układu kontroli ładowania akumulatorów Li-Ion.
[#3] Re: Akumulatorek do Amigi 4000

@wali7, post #2

Zasugerowałem się artykułem w dziale zrób to sam odprawiamy czary... I opisem że można zastosować akumulatorek Panasonic ul3032, tyle tylko że jest on na 3V i jest troszkę duży a ten na wielkość i napięcie wygląda idealnie szeroki uśmiech dzięki za odpowiedź
[#4] Re: Akumulatorek do Amigi 4000

@Berr131268, post #3

Wielkość i napięcie jest OK, on tylko będzie ładowany przez Amigę w dosyć niekomfortowy sposób, więc może mu to zakończyć żywot przedwcześnie, a on może zakończyć żywot A4000.
Najbezpieczniej użyć jakiegokolwiek pakietu baterii 3,6V i podpiąć przez diodę, co uniemożliwi ładowanie. RTC w A4000 spokojnie pójdzie na takim zmniejszonym przez diodę napięciu.
A samą baterię to bym na kabelku podpiął i przyczepił wewnątrz obudowy z daleka od płyty.

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2025 20:40:09 przez wali7
[#5] Re: Akumulatorek do Amigi 4000

@Berr131268, post #3

CR2032 w odpowiednim adapterze z diodą daje radę. One nie wylewają, a przynajmniej przez ostatnie 15 lat używania ich jako podtrzymanie RTC w różnych urządzeniach nie spotkałem problemów.
[#6] Re: Akumulatorek do Amigi 4000

@bfgmatik, post #5

U mnie w A4000 jest inny układ zegara niż w reszcie moich Amig. Bierze dużo więcej prądu i z moich obliczeń taka CR2032 wystarczy na kilka miesięcy. Kupiłem nawet te układy na ali i wszystkie miały taki pobór prądu. Rozwiązaniem jest jakiś akumulatorek i możliwość ładowania lub adapter na OKI
[#7] Re: Akumulatorek do Amigi 4000

@snifferman, post #6

Moim zdaniem, jeżeli kogoś nie razi takie rozwiązanie, to można kupić dużą baterię (np. dawna "płaska bateria" 3R12, z diodą, ew. dwiema dla obniżenia napięcia, ale jedna powinna być OK), przymocować gdzieś z boku do obudowy i doprowadzić do płyty kabelkiem. Ew. zamiast baterii z diodą jakiś akumulator NiCD, tylko większy i też poza płytą.
[#8] Re: Akumulatorek do Amigi 4000

@Berr131268, post #1

Zawsze można zastosować koszyczek na trzy baterie AA (dają razem 4,5V) oraz diodę aby zapobiegać ładowaniu.

To właśnie czarne pudełko zamontowane obok glośnika w A4000T.
link
Wystarczy na lata. I w razie ewentualnego wycieku (co przy dobrych bateriach się nie zdarza) nie wyleje na płytę.
[#9] Re: Akumulatorek do Amigi 4000

@bfgmatik, post #5

Ja do swoich Amig używam 2032 z diodą schottky'ego, która ma mniejszy spadek napięcia, dzięki czemu czas życia bateryjki powinien być dłuższy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem