kategorie: Karty graficzne, Komputery, Kontrolery, Płyty główne
[#1] Amiga 1200 slot Zorro II
Dzień dobry moja konfiguracja to A1200 TF 1260 68060 rev.6, warp vision, CF card 64 GB OS 3.2.3 bardzo brakuje w tym zestawieniu karty graficznej, przeszukując internet napotkałem coś takiego:

https://amiga.resource.cx/exp/onboard1200

Bardzo fajnie by było zaimplementować np. kartę graficzną GBA-PII++/piccolo sd64 takową posiadam w A500 poprzez złącze amy500z2 i super widzieć pełne 2mb chip w os 3.2.3.

Uważam że jest taka potrzeba jest mnóstwo kart turbo do A1200 bez RTG, wiem jest warp 1260 są pistormy, vampiry, mediatory ale dla tych co posiadają i chcą pozostawić obudowę desktop oraz inne turbo niż te wymienione póki co jest brak możliwości podłączenia RTG.

Pytań powstaje dużo co do tego rozwiązania, założyłem ten temat aby przedyskótować za i przeciw. Wymagania co do tego rozwiązania to turbo z prockiem 030.
[#2] Re: Amiga 1200 slot Zorro II

@Seba68030, post #1

[do skasowania]

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2025 10:05:37 przez perinoid
[#3] Re: Amiga 1200 slot Zorro II

@perinoid, post #2

To rozwiązanie miało by być nie dla warp pistorm czy vampire tylko dla kart typu TF ACA oraz innych z 030 na pokładzie
[#4] Re: Amiga 1200 slot Zorro II

@Seba68030, post #3

Zamieszczam zdjęcia przykładowe umieszczenia RTG

[#5] Re: Amiga 1200 slot Zorro II

@Seba68030, post #4

Arcytrudno będzie pogodzić obudowę desktop i kartę RTG dla Zorro. IMO masz trzy wyjścia:
1. Zainteresować się projektem P-Vision, czyli RTG dla PCMCIA.
2. Sorzedać TF-a, dołożyć kwitu i zanabyć Warp 1260, będziesz miał komplet z WarpedVision.
3. Obudowa Tower, a w niej Zorro II board lub Mediator.
[#6] Re: Amiga 1200 slot Zorro II

@Seba68030, post #4

Dokładnie ten sam problem co twój ale sprzed kilku lat: https://www.amibay.com/threads/zorro-ii-on-amiga-1200.2444202/
Nierozwiązany. Adapter jest wykonalny ale nie istnieje bo nikt nie uznał tego za sensowną ścieżkę rozwoju. Natomiast to co jest celuje w towery.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2025 11:27:29 przez perinoid
[#7] Re: Amiga 1200 slot Zorro II

@Seba68030, post #1

Jeżeli chcesz zwolnić chip RAM (chociaż nie do 2 MB) i przyspieszyć grafikę w A1200, to pewnym rozwiązaniem będzie FBlit. Bardzo przyspiesza działanie grafiki i zwalnia sporo chipu....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem