[#1] Niemieszczący się obraz w RGB2HDMI
Zamontowałem RGB2HDMI w mojej A600 i mam problem z obrazem. Początkowo cały obraz się nie mieścił na monitorze. Szerokość udało mi się wyregulować za pomocą offsetu i maksymalnej szerokości. Ale wysokość dalej się nie mieści. Najpierw odcinał mi obraz z góry i z dołu. Znów za pomocą offsetu przesunąłem go w dół, górna krawędź kończy się teraz na krawędzi monitora. Ale dołu nie jestem w stanie wyregulować tak aby mieścił się na monitorze.
Opcji jest pierdyliard w RGB2HDMI, a obsługa tego jednym przyciskiem nie należy do najłatwiejszych.

Gdzie znajdę opcje przeskalowania obrazu tak aby mieścił się całkowicie w monitorze Czy to w ogóle możliwe jest Czy muszę jednak zmieniać overscan w samej Amidze aby się zmieścić
Wielkość blatu Workbencha to 724 x 552. Overscan jak poniżej.

[#2] Re: Niemieszczący się obraz w RGB2HDMI

@QkiZ, post #1

Przecież od razu widać, że ten overscan wyłazi ci poza ekran, ustaw najpierw w systemie a później się baw rgb2hdmi. No i w samym rgb2hdmi wybierz jakiś profil pod amigę. Po co się bawić aż takimi ustawieniami w rgb2hdmi? Po poprawnym ustawieniu w systemie amigi, wybierz profil amigi na rgb2hdmi i włącz autokalibrację. I pamiętaj aby ustawić overscan zarówno dla obszaru grafiki jak i tekstu.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2025 08:48:32 przez Madman
[#3] Re: Niemieszczący się obraz w RGB2HDMI

@Madman, post #2

Przecież od razu widać, że ten overscan wyłazi ci poza ekran

Przecież o tym pisałem w pierwszym poście.
wybierz profil amigi na rgb2hdmi i włącz autokalibrację

Profil Amigi już sam się wybrał. Nazywa się Amiga 50Hz. Gdzie znajdę autokalibrację
Po co się bawić aż takimi ustawieniami w rgb2hdmi?

Skoro jest i mogę to chce ustawić możliwie jak największy obszar wyświetlania.
Gość na tym filmie https://youtu.be/AbO8jMpM1Ts?si=jQPhMMsUI0HoZaAA ustawił jeszcze większy overscan niż ja mam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem