kategoria: Płyty główne
[#1] Uruchomienie Amiga B2000
Cześć
Po blisko roku podchodzę do tematu uruchomienia Amigi B2000. Jest to EATX w wersji 3.1
Płyta niestety nie ruszyła od strzała. Utknąłem na sygnale reset - ten utrzymuje w stanie niskim.
To jest schemat układu reset.

Podpowiedzcie mi czy podłączenie klawiatury jest konieczne aby zmienił się stan sygnału? Tak urchamiam bez klawiatury. :)

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 20:55:05 przez bobycob
[#2] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@bobycob, post #1

Nie jest potrzebne. Nie raz uruchamiałem moją A2000EATX bez klawiatury.
[#3] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@wali7, post #2

Jak wymontuję wzmacniacz operacyjny wystarczy, że podciągnę reset do 5V czy trzeba coś bardziej subtelnego?
[#4] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@bobycob, post #3

Na schemacie tam już jest rezystor R201 do plusa. Więc po wylutowaniu wzmacniacza linia powinna iść na wysoki.

LM339 to komparator ale niestety jestem noga z analoga i bez symulacji nie powiem jak ta 4-wzmacniaczowa kaskada powinna działać :) Reset w A2000 chyba się wymuszało poprzez ściągnięcie KBCLK na zero na dłuższy czas i pewnie cały ten układ ma powodować reset z opóźnieniem jeżeli nie ma tam przemiennego sygnału zegarowego z klawiatury.

No tak, ale wtedy by właśnie nie działało bez klawiatury. To nie wiem, wywal komparator :)

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 22:46:54 przez bfgmatik
[#5] Re: Uruchomienie Amiga B2000

@bfgmatik, post #4

Faktycznie, tylko bałem się czy 2.5V z dzielnika nie będzie mało - pomijam te 3k szeregowo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem