[#1] Adaptery myszy USB z obsługą rolki
Czy są jakieś adaptery, które obsługują rolkę myszki (scrolla)? I żeby dało się podłączyć do A600.
1
[#2] Re: Adaptery myszy USB z obsługą rolki

@QkiZ, post #1

[#3] Re: Adaptery myszy USB z obsługą rolki

@wali7, post #2

Też polecam TOM MICRO
[#4] Re: Adaptery myszy USB z obsługą rolki

@wali7, post #2

W trybie pracy z komputerem klasy AMIGA adapter WSPIERA OBSŁUGĘ ROLKI - wymagane jest wtedy zainstalowanie sterownika od myszki TankMouse - dostępnego na Aminecie.

Yyy... czyli rolka jest obsługiwana tylko w jednej konkretnej myszy Co z AmigaOS 3.2 które wspiera obsługę rolki natywnie
1
[#5] Re: Adaptery myszy USB z obsługą rolki

@QkiZ, post #4

Mam USB w Warp i zestaw bezprzewodowy Dell KM5221W.

Mysz działa, klawiatura działa, rolka nie działa, system OS3.2.3. Próbowałem też sterowniki. Warp USB wspiera niektóre myszy z rolką, tzn. wspiera wybiórczo, czyli nie wyklucza szeroki uśmiech

Niestety trzeba mieć po pierwsze odpowiednią przejściówkę (USB), a po drugie odpowiednią mysz. Szkoda, bo to znaczy że feature jest wspierany "tak ło". Przypomina mi to jak kupiłem Vampira Standalone i dopiero trzecia klawiatura USB dała radę...
[#6] Re: Adaptery myszy USB z obsługą rolki

@_DiskDoctor_, post #5

Używam z Warpem taniej myszy GEMBIRD MUSW-4B-03-R. Działa rolka.
[#7] Re: Adaptery myszy USB z obsługą rolki

@_DiskDoctor_, post #5

Z tymi adapterami to zauważyłem jest tak, że działają z nimi najlepiej te najtańsze myszki, które mają tylko 3 przyciski, scrolla i nic więcej. Żadnych bocznych przycisków. Mam coś takiego
https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Adapter-myszki-USB-HID-Amiga-DB-9/211
Tu scroll nie działa, po prostu nie ma wsparcia i chciałbym wymienić na coś co wsparcie ma.
[#8] Re: Adaptery myszy USB z obsługą rolki

@QkiZ, post #1

Jest też Ryś MKII, który rolkę zaczął obsługiwać jako pierwszy z interfejsów USB.
Zresztą myszki USB też zaczął obsługiwać jako pierwsze tego typu urządzenie.
[#9] Re: Adaptery myszy USB z obsługą rolki

@QkiZ, post #7

RyśMKII potrafi obsłużyć 5 przycisków np. w myszce Titanum Goblin TM106. Inna sprawa, że nie ma oprogramowania, które będzie mogło wykorzystać te dodatkowe przyciski.
[#10] Re: Adaptery myszy USB z obsługą rolki

@QkiZ, post #7

Z tymi adapterami to zauważyłem jest tak, że działają z nimi najlepiej te najtańsze myszki

Niestety, te interfejsy nie będą nigdy obsługiwały wszystkich typów myszek USB.
W myszkach USB HID jest taki bałagan wprowadzony przez producentów myszek, że te małe stosy USB nie mogą "zmieścić" wszystkich "wybryków" producentów.
[#11] Re: Adaptery myszy USB z obsługą rolki

@QkiZ, post #4

rolka jest obsługiwana tylko w jednej konkretnej myszy

Nie, obsługiwana jest po prostu pionowa rolka w standardowych myszkach USB, ja używam jakiegoś Logitecha, działa bez najmniejszego problemu. Nie pamiętam czy był tani ;)
To że rolka jest w 3.2 obsługiwana "natywnie" oznacza, że panowie z Hyperionu wbudowali sterownik do jakiegoś konkretnego rozwiązania, a do innego (Tankmouse) nie. Wystarczy sterownik Tankmouse wrzucić do s-s i już działa.
Plusem Toma są rozmiary obudowy, wejdzie zarówno do A600, ale i Atari ST pod spód (a tam jest mało miejsca).
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem