kategoria: Płyty główne
[#1] DIY Amiga, tylko która?
Ostatnio nabieram ochoty na budowę Amigi z jakiegoś projektu tylko mocno się waham, który wybrać.
- A2000 EATX - fajna ale poza układami Amigi będzie też potrzebna klawiatura i mysz amigowa lub dodatkowe interfejsy.
- Denise ITX - podoba mi się mały rozmiar i to, że można użyć klawiaturę i mysz PS2.
- Amiga PCI - wydaje się bardzo interesujący ze względu na PCI ale na chwilę obecną można w niej użyć kart z procesorami 040 lub 060 a w dwóch poprzednich da się użyć Pistorma.

Osiołkowi w żłoby dano i mam mętlik, w który projekt się wpakować.
Jakie jest wasze zdanie? Jakie wady i zalety widzicie w poszczególnych rozwiązaniach?

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2025 10:20:12 przez mareq
[#2] Re: DIY Amiga, tylko która?

@mareq, post #1

Do A2000EATX możesz użyć klawiatury dowolnej Amigi, ja akurat mam od CDTV w której wymieniłem wtyczkę, ale wcześniej używałem od A500. Co do myszki, to sprawdzają się interfejsy do myszek USB, ja mam Toma: https://allegro.pl/oferta/tom-micro-bialy-c64-amiga-atari-17959768508 - myszka to bezprzewodowy Logitech, rolka działa.
To spory projekt, potrzebujesz dużej obudowy EATX, sama drobnica wychodzi coś koło 1000 zł, do tego PCB, różne gniazda, no i chipset (nie musisz szukać Bustera, bo Bluster sprawuje się super). 2000 zł spokojnie przebijesz. Ale przy pozyskaniu chipsetu z A500 rev8 możesz też wykorzystać jej klawiaturę.
Ale to mój ulubiony projekt, działa bardzo stabilnie, mam w niej 68030TK2 ze 128 MB RAM, CPU i FPU 50 MHz. Do tego PicassoII++ i IndivisionECS, Prelude i MpegIt, oraz Zorro-LAN-IDE w wersji SATA (do tego podpiąłem TritonUSB, wiec mam dosyć szybkie USB zgodne z Poseidonem). Poza Indivision i Tritonem wszystko lutowałem.

Do Denise się przymierzam, płytkę już kupiłem - z polutowaną drobnicą SMD i kilkoma dodatkowymi płytkami (np. simm 2 MB pcb) wyszło 650 zł, reszta części w Mouserze wyszła około 450 zł brutto, jadą. Chipset pożyczę z którejś z moich A500. W planach mam do tego mini PicassoII++ i Zorro-LAN-IDE z podpiętym do clock portu TritonUSB. Fajną obudowę za 150 zł mam już namierzoną - wejdzie tam nawet CD-ROM i flop. :) Będę lutował w okolicach Świąt. Plusem (moim zdaniem) jest brak AGA, Alicia1200 od tego samego gościa nie ma slotów Zorro i autorzy nie zalecają używać kart turbo (!)... Ale Denise jest super.

AmigaPCI - potencjalnie najbardziej zarąbisty projekt - mostek PCI zgodny ze sterownikami do Prometeusza, bezpośrednio wpięty do szyny CPU (żadnych spowalniających Zorro). Oparcie się na ECS to też plus, bo odpadają koszty związane z pozyskaniem AGA, nie trzeba też sprzedawać nerki aby kupić SuperBustera. Problem taki, że projekt jest wciąż w fazie rozwoju. JasonsBeer coś ostatnio referował na AmiWest, znajdę czas, to obejrzę.
Widziałem na stronie projektu, że chyba zaczął prace nad mostkiem PCI. Ale pewnie sporo jeszcze czasu trzeba. Na ten moment:
- da się odpalić AmigaOS
- widzi 128 MB fast RAM, CPU oczywiście także, na razie 68040 40 MHz (ale jakieś problemy z data cache)
- działa ATA
- działają interfejsy do myszki i klawiatury PC
- PCI - "in progress" czyli jeszcze nie działa
- autor przewiduje co najmniej jeszcze jedną dużą wersję prototypową.
Więc co do AmigaPCI, to "hold your horses". Projekt z dużym potencjałem, bardzo ciekawy, ale jak na ten moment jest to Amiga z ECS, 68040, 128 MB RAM, IDE, ale bez możliwości podpięcia jakichkolwiek kart rozszerzeń.

To już dużo lepszym pomysłem na teraz, pod wieloma względami podobnym (na ten moment!), jest GBA1000 z dodatkami. Dostajesz Amigę z ECS, 2 MB chip RAM, RAM 8MB+64MB, 68040/68060 (bez karty procesorowej: 68030), PicassoII++ w wersji 4 MB, i ThylacineUSB (badziewna dosyć karta, ale pendrive obsługuje...). I wszystko zmieścisz w oryginalnej budzie A1000 (jesli znajdziesz :) ).

Jeśli AmigaPCI będzie ukończona, to będzie najfajniejszy projekt i na pewno będę robił. Ale jak mawiał Juba w Gladiatorze: "not yet, not yet"....
1
[#3] Re: DIY Amiga, tylko która?

@wali7, post #2

Super opis, jasno i przejrzyście. Chciałem zapytać, czy zamierzasz zrobić jakiś materiał filmowy na swoim kanale odnośnie A2000EATX ?
[#4] Re: DIY Amiga, tylko która?

@wali7, post #2

MiniMig ITX też jest DIY Amiga a nie trzeba kanibalizmu uprawiać. Dodać PiStorma i jazda :)
[#5] Re: DIY Amiga, tylko która?

@janekdrukarz, post #3

Zamierzam.
Tylko kiedyś robiłem film z ręki, bez montażu i wrzucałem na YT. 30 minut i gotowe.
To teraz mam lampy, uchwyt na kamerę, porządny aparat do nagrywania, stary telefon do robienia macro, mikrofon i to wszystko potem montuję... to włączył mi się tryb perfekcjonizmu, chciałbym do tego fajne animacje (nie umiem robić), podsumowania, ogólnie realizację na wysokim poziomie. I na ten moment mam mnóstwo gotowego sprzętu do zrobienia filmu o nim, jeszcze więcej pomysłów na filmy, kilka częściowo nakręconych filmów, jeden już częściowo zmontowany (o TF536)... i kompletny brak czasu na zrealizowanie tego (i pozyskanie umiejętności typu robienie prostych animacji), czy nawet dokończenie zaczętych.
Postęp

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2025 13:32:08 przez wali7
2
[#6] Re: DIY Amiga, tylko która?

@Sventevith, post #4

Wiem, mam minimiga z Pistormem. Mam nawet film o tym. :)
A pozyskanie chipsetu z A500 jest o tyle fajne, że wszystko jest w podstawkach, więc nic nie trzeba na stałe demolować. Można "pożyczyć", w końce rzadko używamy dwóch Amig jednocześnie.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2025 13:34:56 przez wali7
[#7] Re: DIY Amiga, tylko która?

@wali7, post #6

Minimig nie jest zły ale brakuje tu jakiegoś slotu rozszerzeń. Od czasu jak podłączyłem swoją Ami do zestawu audio to denerwuje mnie Paula. Brak wysokich tonów. Chciało by się mieć możliwość wpakować jakąś kartę muzyczną.
[#8] Re: DIY Amiga, tylko która?

@mareq, post #7

Rozumiem, PiStorm obecnie chyba nie oferuje karty dźwiękowej.
[#9] Re: DIY Amiga, tylko która?

@mareq, post #1

Adapter klawiatury USB do każdej Amigi zrobisz sobie z rp2040.

https://github.com/borb/amigahid-pico

Tutaj uproszczona wersja która pasuje do mojej klawiatury która ma gniazdo USB.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2025 21:37:04 przez Mirq
[#10] Re: DIY Amiga, tylko która?

@Mirq, post #9

No właśnie, przecież mamy jeszcze tego typu projekty.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem