Do A2000EATX możesz użyć klawiatury dowolnej Amigi, ja akurat mam od CDTV w której wymieniłem wtyczkę, ale wcześniej używałem od A500. Co do myszki, to sprawdzają się interfejsy do myszek USB, ja mam Toma:
https://allegro.pl/oferta/tom-micro-bialy-c64-amiga-atari-17959768508 - myszka to bezprzewodowy Logitech, rolka działa.
To spory projekt, potrzebujesz dużej obudowy EATX, sama drobnica wychodzi coś koło 1000 zł, do tego PCB, różne gniazda, no i chipset (nie musisz szukać Bustera, bo Bluster sprawuje się super). 2000 zł spokojnie przebijesz. Ale przy pozyskaniu chipsetu z A500 rev8 możesz też wykorzystać jej klawiaturę.
Ale to mój ulubiony projekt, działa bardzo stabilnie, mam w niej 68030TK2 ze 128 MB RAM, CPU i FPU 50 MHz. Do tego PicassoII++ i IndivisionECS, Prelude i MpegIt, oraz Zorro-LAN-IDE w wersji SATA (do tego podpiąłem TritonUSB, wiec mam dosyć szybkie USB zgodne z Poseidonem). Poza Indivision i Tritonem wszystko lutowałem.
Do Denise się przymierzam, płytkę już kupiłem - z polutowaną drobnicą SMD i kilkoma dodatkowymi płytkami (np. simm 2 MB pcb) wyszło 650 zł, reszta części w Mouserze wyszła około 450 zł brutto, jadą. Chipset pożyczę z którejś z moich A500. W planach mam do tego mini PicassoII++ i Zorro-LAN-IDE z podpiętym do clock portu TritonUSB. Fajną obudowę za 150 zł mam już namierzoną - wejdzie tam nawet CD-ROM i flop. :) Będę lutował w okolicach Świąt. Plusem (moim zdaniem) jest brak AGA, Alicia1200 od tego samego gościa nie ma slotów Zorro i autorzy nie zalecają używać kart turbo (!)... Ale Denise jest super.
AmigaPCI - potencjalnie najbardziej zarąbisty projekt - mostek PCI zgodny ze sterownikami do Prometeusza, bezpośrednio wpięty do szyny CPU (żadnych spowalniających Zorro). Oparcie się na ECS to też plus, bo odpadają koszty związane z pozyskaniem AGA, nie trzeba też sprzedawać nerki aby kupić SuperBustera. Problem taki, że projekt jest wciąż w fazie rozwoju. JasonsBeer coś ostatnio referował na AmiWest, znajdę czas, to obejrzę.
Widziałem na stronie projektu, że chyba zaczął prace nad mostkiem PCI. Ale pewnie sporo jeszcze czasu trzeba. Na ten moment:
- da się odpalić AmigaOS
- widzi 128 MB fast RAM, CPU oczywiście także, na razie 68040 40 MHz (ale jakieś problemy z data cache)
- działa ATA
- działają interfejsy do myszki i klawiatury PC
- PCI - "in progress" czyli jeszcze nie działa
- autor przewiduje co najmniej jeszcze jedną dużą wersję prototypową.
Więc co do AmigaPCI, to "hold your horses". Projekt z dużym potencjałem, bardzo ciekawy, ale jak na ten moment jest to Amiga z ECS, 68040, 128 MB RAM, IDE, ale bez możliwości podpięcia jakichkolwiek kart rozszerzeń.
To już dużo lepszym pomysłem na teraz, pod wieloma względami podobnym (na ten moment!), jest GBA1000 z dodatkami. Dostajesz Amigę z ECS, 2 MB chip RAM, RAM 8MB+64MB, 68040/68060 (bez karty procesorowej: 68030), PicassoII++ w wersji 4 MB, i ThylacineUSB (badziewna dosyć karta, ale pendrive obsługuje...). I wszystko zmieścisz w oryginalnej budzie A1000 (jesli znajdziesz :) ).
Jeśli AmigaPCI będzie ukończona, to będzie najfajniejszy projekt i na pewno będę robił. Ale jak mawiał Juba w Gladiatorze: "not yet, not yet"....