kategorie: Komputery, Płyty główne
[#1] Sam440ep umarla :(
;-(

Nie wiem co sie moglo stac. W czasie normalnej pracy doszlo do zawieszenia systemu.
Po resecie, na ekranie monitora pojawil sie komunikat "No signal".

Objawy sa takie: niebieska dioda na plycie glownej swieci sie gdy komputer jest wylaczony.
Plyte da sie zalaczyc i wylaczyc. Przez chwile widac ze kontrolka HDD swieci sie.
Jednak system nie laduje sie i nie ma obrazu.

Ktos cos poradzi? Da sie to jeszcze serwisowac?
[#2] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #1

a tam nie ma jakiegos portu serial zeby polaczyc i zobaczyc czy wypluwa? karty wszystkie zamienione naa zamienniki?
[#3] Re: Sam440ep umarla :(

@michal_zukowski, post #2

Port serial jest, tylko jak cos z tego zczytac?
W Sam440ep wszystko jest on-board. Niczego nie mam w slocie PCI.
[#4] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #3

Po ostatnim update moja Sam440ep zwariowała.
Przestał być widziany CD-Rom.

Napisałem do A-Cube poprzez formularz na stronie i otrzymałem odpowiedź, że kolejność portów została pozamieniana.

Niestety pomimo zastosowania się do wskazówek A-Cube dalej mam problemy z bootowaniem z CD.
Muszę ponownie się do nich odezwać :)

Może też do nich napisz.
[#5] Re: Sam440ep umarla :(

@Amig_OS, post #4

Zapytanie poszlo, dzieki :)
Zobaczymy co odpisza.

U siebie U-Boota nie aktualizowalem od dluzszego czasu.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2025 00:19:52 przez Phibrizzo
[#6] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #3

zazwyczaj podpinasz drugiego kompa pod ten serial i odapalasz jakis terminal.

https://www.youtube.com/watch?v=dO-BMOzNKcI pierwszy przyklad brzegu
[#7] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #1

Jest jakis postep.
Przy jednym wlaczeniu na ekranie pojawil sie jakis zrzut z wewnetrznego debugu z rejestrami.
Na zrzucie tym pojawil sie komunikat "Illegal Instruction".

Sprawdzilem slot pamieci, ale to nie bylo to.
Dopiero jak docisnalem palcem progcesor do plyty podczas rozruchu systemu to wszystko sie obudzilo
i dzialalo az do power off.
Jednak to chyba nie procesor tylko zintegrowana kata graficzna musiala sie odkleic od plyty i stad te problemy.
Po kilku testach dociskanie procesora nie pomagalo a pomoglo docisniecie ukladu graficznego.

Choc nie wykluczam tez tego pierwszego.
[#8] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #7

No to chyba prosi się o reballing i procesora i grafiki. Nie cierpię tych obudów, w jakiej jest procesor, bo bardzo łatwo uszkodzić procesor przy lutowaniu.
[#9] Re: Sam440ep umarla :(

@mareq, post #8

Ja nie mam sprzętu do BGA, więc jak mi się GPU odkleił od mobo, to wystarczył topnik i powolne podgrzanie układu hotem. Zlutował się na nowo i tak działał pare lat, aż znowu się to samo stało, ale już go nie używam więc nie grzebałem dalej. Jakiś czas temu jak sprawdzałem to działało.

Wiadomo, że nowe kulki i lutowaniebna stole to optymalne rozwiązanie, ale nie chciałem inwestować w sprzęt dla laptopa za 50zł

Naprawiłem tak sobie trochę kart GPU retro i czasami problemy powracały, a czasami było ok latami
1
[#10] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #7

a jak dodasz karte gfx normalną?
[#11] Re: Sam440ep umarla :(

@michal_zukowski, post #10

Nie probowalem. Mam gdzies Radeona na PCI i moglbym w sumie sprobowac.

Btw. Ten debug-log to ciekawa sprawa byla. Tak jakby U-Boot wykryl jakies nieprawidolowosci
i zalaczyl jakis wewnetrzny debuger. Wygladalo to tak jak podczas ladowania sie Linuksa.
Duzo tekstu i na koncu wyciag jakis rejestrow i komunikat "Illegal instruction".
Pytanie czy da sie to jakos z palca wlaczyc?
[#12] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #11

co mówi chatgpt w trybie dluzszego myslenia?
1
[#13] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #11

Jak masz loga - to najprościej wysłać go do producenta płyty. Powinni wiedzieć o co chodzi..
[#14] Re: Sam440ep umarla :(

@snifferman, post #9

Witam.

Jeżeli reballing by pomógł to wyślij do "kieleckiego rzeźnika" (YT Wielki Elektronik).

Co do podglądu przez port szeregowy to wystarczy zrobić kabelek z 3 przewodami i podłączyć
np. do PC przez jakiś adapter portu szeregowego i uruchomić okno terminala.

Można też spróbować postawić system na innym czystym dysku.

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2025 17:14:06 przez ted
[#15] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #1

Ile lat sprzęt działał? Da się kupić części do niej w razie awarii? Kurcze szkoda. Swoją drogą to też argument nad zmianą platformy dla systemów NG na popularniejszą, ale to w sumie tylko Aros, a on chyba najmniej popularny.
[#16] Re: Sam440ep umarla :(

@ted, post #14

Można też spróbować postawić system na innym czystym dysku.

Nie ma takiej potrzeby. Dysk nie padl i system nie ucierpial. Bardziej mobo.
[#17] Re: Sam440ep umarla :(

@KM_Ender, post #15

Chyba juz z przeszlo 15 lat. Kupilem zaraz jak sie pojawily w sprzedarzy.
[#18] Re: Sam440ep umarla :(

@michal_zukowski, post #12

Wg. chatagpt, nie jest to mozliwe. Ale ja zwidow jakis nie mialem.
[#19] Re: Sam440ep umarla :(

@Amig_OS, post #4

A-Cube odpowiedzialo:

Sorry to hear that. Do you mean you have the mini-ITX (17x17 cm) version?
In this case maybe the graphic chip M9 is broken, and it is not possible to repair it.

One thing you can try is to connect a null-modem cable between the Sam and another computer. You can use a PC with the program Putty. This way you can see if the board starts or not at all.

It could be the PSU, can you try with another one? You need a good quality PSU and you need to add energy-consuming devices, like a HD instead of a SSD. Sometimes the PSU does not detect enough power requirements and it does not start the board.
[#20] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #19

no to log i do nich
[#21] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #19

Kupić nowy układ M9:

https://allegrolokalnie.pl/oferty/q/m9%20radeon?rep=1009024036

i szukać kogoś do wlutowania.

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2025 15:21:44 przez Amig_OS
[#22] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #19

Myślę, że układ nie padł, a raczej zakulkowali go jakimś g...olitem bez ołowiu do pcb. Znajdź dobrą, półprofesjonalną suszarkę do włosów (mam taką Remingtona) i podgrzej ów układ przez parę minut.
[#23] Re: Sam440ep umarla :(

@waldiamiga, post #22

Znajdź dobrą, półprofesjonalną suszarkę do włosów (mam taką Remingtona) i podgrzej ów układ przez parę minut

...a jeśli to cokolwiek pomoże to dopiero bierz się za reballing.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem