kategorie: Komputery, Płyty główne
[#1] Sam440ep umarla :(
;-(

Nie wiem co sie moglo stac. W czasie normalnej pracy doszlo do zawieszenia systemu.
Po resecie, na ekranie monitora pojawil sie komunikat "No signal".

Objawy sa takie: niebieska dioda na plycie glownej swieci sie gdy komputer jest wylaczony.
Plyte da sie zalaczyc i wylaczyc. Przez chwile widac ze kontrolka HDD swieci sie.
Jednak system nie laduje sie i nie ma obrazu.

Ktos cos poradzi? Da sie to jeszcze serwisowac?
[#2] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #1

a tam nie ma jakiegos portu serial zeby polaczyc i zobaczyc czy wypluwa? karty wszystkie zamienione naa zamienniki?
[#3] Re: Sam440ep umarla :(

@michal_zukowski, post #2

Port serial jest, tylko jak cos z tego zczytac?
W Sam440ep wszystko jest on-board. Niczego nie mam w slocie PCI.
[#4] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #3

Po ostatnim update moja Sam440ep zwariowała.
Przestał być widziany CD-Rom.

Napisałem do A-Cube poprzez formularz na stronie i otrzymałem odpowiedź, że kolejność portów została pozamieniana.

Niestety pomimo zastosowania się do wskazówek A-Cube dalej mam problemy z bootowaniem z CD.
Muszę ponownie się do nich odezwać :)

Może też do nich napisz.
[#5] Re: Sam440ep umarla :(

@Amig_OS, post #4

Zapytanie poszlo, dzieki :)
Zobaczymy co odpisza.

U siebie U-Boota nie aktualizowalem od dluzszego czasu.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2025 00:19:52 przez Phibrizzo
[#6] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #3

zazwyczaj podpinasz drugiego kompa pod ten serial i odapalasz jakis terminal.

https://www.youtube.com/watch?v=dO-BMOzNKcI pierwszy przyklad brzegu
[#7] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #1

Jest jakis postep.
Przy jednym wlaczeniu na ekranie pojawil sie jakis zrzut z wewnetrznego debugu z rejestrami.
Na zrzucie tym pojawil sie komunikat "Illegal Instruction".

Sprawdzilem slot pamieci, ale to nie bylo to.
Dopiero jak docisnalem palcem progcesor do plyty podczas rozruchu systemu to wszystko sie obudzilo
i dzialalo az do power off.
Jednak to chyba nie procesor tylko zintegrowana kata graficzna musiala sie odkleic od plyty i stad te problemy.
Po kilku testach dociskanie procesora nie pomagalo a pomoglo docisniecie ukladu graficznego.

Choc nie wykluczam tez tego pierwszego.
[#8] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #7

No to chyba prosi się o reballing i procesora i grafiki. Nie cierpię tych obudów, w jakiej jest procesor, bo bardzo łatwo uszkodzić procesor przy lutowaniu.
[#9] Re: Sam440ep umarla :(

@mareq, post #8

Ja nie mam sprzętu do BGA, więc jak mi się GPU odkleił od mobo, to wystarczył topnik i powolne podgrzanie układu hotem. Zlutował się na nowo i tak działał pare lat, aż znowu się to samo stało, ale już go nie używam więc nie grzebałem dalej. Jakiś czas temu jak sprawdzałem to działało.

Wiadomo, że nowe kulki i lutowaniebna stole to optymalne rozwiązanie, ale nie chciałem inwestować w sprzęt dla laptopa za 50zł

Naprawiłem tak sobie trochę kart GPU retro i czasami problemy powracały, a czasami było ok latami
1
[#10] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #7

a jak dodasz karte gfx normalną?
[#11] Re: Sam440ep umarla :(

@michal_zukowski, post #10

Nie probowalem. Mam gdzies Radeona na PCI i moglbym w sumie sprobowac.

Btw. Ten debug-log to ciekawa sprawa byla. Tak jakby U-Boot wykryl jakies nieprawidolowosci
i zalaczyl jakis wewnetrzny debuger. Wygladalo to tak jak podczas ladowania sie Linuksa.
Duzo tekstu i na koncu wyciag jakis rejestrow i komunikat "Illegal instruction".
Pytanie czy da sie to jakos z palca wlaczyc?
[#12] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #11

co mówi chatgpt w trybie dluzszego myslenia?
1
[#13] Re: Sam440ep umarla :(

@Phibrizzo, post #11

Jak masz loga - to najprościej wysłać go do producenta płyty. Powinni wiedzieć o co chodzi..
[#14] Re: Sam440ep umarla :(

@snifferman, post #9

Witam.

Jeżeli reballing by pomógł to wyślij do "kieleckiego rzeźnika" (YT Wielki Elektronik).

Co do podglądu przez port szeregowy to wystarczy zrobić kabelek z 3 przewodami i podłączyć
np. do PC przez jakiś adapter portu szeregowego i uruchomić okno terminala.

Można też spróbować postawić system na innym czystym dysku.

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2025 17:14:06 przez ted
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem