[#1] Amiga powershark
Gdyby ktoś przegapił to pojawiła się nowa partia do zakupu. Paczka z Niemiec więc bez cła.
https://www.amiga-shop.net/en/Amiga-Hardware/Amiga-classic-hardware/PowerShark-Ultra-efficient-USB-C-Power-for-the-Amiga::1424.html

Swoją drogą gdyby ktoś się zastanawiał ile wciąga 1200 z pistormem to tyle :) (12W)

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2025 20:51:21 przez druzil28
[#2] Re: Amiga powershark

@druzil28, post #1

czytam na stronie parametry tego zasilacza:
"Current (sustained)
5V: 4.5A
12V: 1.0A
-12V: 0.1A"
widziałem na żywo to cudo,
i moja opinia jest taka że będę się trzymał z dala od takich zasilaczy
uważam że jak zasilacz ma mieć 4,5A na 5V to powinien mieć transformator i dobry układ prostowniczy
a jak ma być impulsowy do dobre chłodzenie i zabezpieczenia
nie wiem nie znam się, staroświecki jestem

może niech się specjaliści od zasilania wypowiedzą
[#3] Re: Amiga powershark

@JacK_Swidnik, post #2

Coraz wyższe częstotliwości pracy przetwornic i mniejsze cewki i takie cuda są możliwe ok, racja.

Update: ale zaraz, on przecież 5V bierze chyba przelotowo z USB a dodaje jedynie 12V i -12V. Czyli wszystko zależy od tego co jest podłączone do ściany.

W takim razie cena zacna i ktoś się bogaci.

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2025 21:29:44 przez bfgmatik
[#4] Re: Amiga powershark

@bfgmatik, post #3

A co tam miałoby 4.5A zjadać ? Chyba dramatyzujecie. Zreszta jest sporo testów tego w sieci, zabezpieczen itp.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem