[#1] A4000D regulacja RTC
Czy ktoś próbował regulować częstotliwość RTC na płycie A4000D (replika Acilla)?

Jest tam układ zegarowy RP5C01 z zewnętrznym oscylatorem 32kHz. Jest też trymer którego regulacja powinna zmieniać częstotliwość zegara. Trymer mam Chiński ale jednego rozłupałem i wygląda, że nie jest to atrapa. Nie mam odpowiedniego miernika żeby to sprawdzić.

https://www.amigawiki.org/dnl/schematics/A4000_Rb.pdf

Kręcę tym trymerem jak głupi i cały czas mam opóźnienie ok. 2 sekund na dobę. Zacząłem zmniejszać C179 z 22pF obecnie już do 12pF i nie ma żadnej zmiany, nadal 2 sekundy na dobę. Chociaż według opisów powinienem uzyskać kilka sekund do przodu.

Jest tam jeszcze rezystor R180=100k oraz C178=56pF. Kondensatora nie ma normalnie w dokumentacji od tego układu RTC, nie wiem jaka jest jego funkcja, może on wpływa na regulację?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem