[#1] Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4
Witam wszystkich moja konfiguracja Amigi 500 to płyta 8a.1 turbo 68030tkv2 2mb chip indivision ECS v4 z picasso96 3.6.1.
Pytanie czy ktoś próbował połączyć rgb2hdmi z indivision ECS v4 to znaczy do risera rgb2hdmi wpiąć zamiast Denis indi v4.
Plusy takiego zestawienia to RTG i natywny obraz po HDMI brzmi super ale to tylko teoria, indy wysyła obraz poprzez VGA i czy prześle go do pizero przez riser nie wiem.
Co o tym sądzicie?
Mam rgb2hdmi pizero z a600, mam indy i sterowniki niemam risera do a500 ale tego co przesówa pizero w lewo.
[#2] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@Seba68030, post #1

Nie, nie prześle. rgb2hdmi wypluwa jedynie obraz wygenerowany przez Denise. RTG dzieje się w Indi.
[#3] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@-tbn-, post #2

Ale niema chipu Denis w indy v4, indy go zastępuje w poprzednich wersjach indy wpinali się Denis, pytanie czy próbowałeś
[#4] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@Seba68030, post #3

Nie mam po co próbować. rgb2hdmi generuje obraz na podstawie 4-bitowego RGB na każdą składową. Jak byś chciał wyświetlić obraz RTG np. z 8 bitami per skladowa? Nie wyczarujesz ani więcej wyjść z nibyDenise w V4, ani dodatkowych wejść do maliny. Wiesz że Pi Zero ledwo wyrabia przetwarzanie ramki PAL i danie np SuperHires kończy się kaszaną na ekranie?

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2026 18:33:08 przez -tbn-
[#5] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@-tbn-, post #4

Szkoda mogło by być fajnie z takim tandem
[#6] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@Seba68030, post #1

Witam bardzo późno przesyłam wynik takiego połączenia lecz byłem bardzo zajęty ECS v4 plus RGB2HDMI działa razem bez problemu z lewej VGA a z prawej HDMI, jeszcze sprawdzę w A600 z piggybacknot V2 taki zestaw z A500.

2
[#7] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@Seba68030, post #6

Fajnie, że się bawisz Amigą ale nie prościej i uniwersalniej byłoby tylko z Indivision o tak:

1
[#8] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@RokiS, post #7

Co to za adapterek? Widzę audio doń wchodzi, hdmi (?) z indi i rgb a wychodzi hdmi (?)
[#9] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@Madman, post #8

Uuaa Panie, ja to urządzenie w 2019 zakupiłem i to chyba będzie takie cudo.
I tak wyświetla "wszystkie" tryby Amigi + RTG z Indivision v4, i tak integruje audio i to wszystko wyświetla na dużym ekranie TV.
Wada że potrzebuje zasilania zewnętrznego ale to pobieram prosto z płyty głównej - wlutowałem się w punkty wejścia zasilania
1
[#10] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@RokiS, post #9

Ale to jest konwerter VGA <-> HDMI, więc masz ponownie przetwarzany obraz z Indiviosion, czyli pogorszenie jakości obrazu + zwiększony InputLag
1
[#11] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@BULI, post #10

Taaaa jak ktoś nie umie grać to se lagi wymyśla.
[#12] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@RokiS, post #11

RokiS, jak do tego doszło, że używasz emulatora karty RTG zaimplementowanego w fpga? Indi nie ma koszernego układu graficznego szeroki uśmiech

Jens cebula - wyjście cyfrowe powinno być w Indi ECS od v2.
1
[#13] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@-tbn-, post #12

Jak do tego doszło - prosto:
- jak wszyscy amigowcy wiedzą największą bolączką Amigi jest mała wielkość chip ram - tworzysz sobie fajnego workbencha - new icons, jakaś tapetka, fajny programik, otwierasz kilka okien a potem chcesz demko albo grę uruchomić i klops... - potrzebny reset. I tu do gry wchodzi wirtualna (choć Jens twierdzi inaczej) karta graficzna - oszczędność chip ramu w wb :)

No dla OCS/ECS-owców przydatne może być użycie Indi RTG przy emulacji mac-a - 256 kolorów - prędkość "karty" no cóż nie jest najlepsza ale coś tam z 030/50 można porobić :)

Jens cebula - wyjście cyfrowe powinno być w Indi ECS od v2.
powiem więcej - powinien zrobić kartę ostateczną czy hdmi z audio jak przy MK3 plus wirualna RTG z Indi v4

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2026 12:37:29 przez RokiS
2
[#14] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@RokiS, post #13

IndiECS v4 w trybie emulacji RTG 800x600 256 kolorów jest znacznie szybszy niż w tej samej maszynie natywny ECS 640x480 16 kolorów. Ja tam jestem więcej niż zadowolony.
1
[#15] Re: Amiga 500 rgb2hdmi + indivision ECS v4

@wali7, post #14

Zgodzę się z Tobą - w WB jest bardzo dobrze - sam działam w 800x600 w 256 kolorach :)
Zauważam tylko że Indi v4 RTG nie jest gigantem wydajności jeżeli chodzi o gry (przynajmniej 3D), ale za to można grać w 256 kolorach .
Wyniki małych teścików z najuniwersalniejszego benchmarka na świecie:

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem