[#1] myszka z pc do amiga
czy myszka z pc z tym samym zlaczem db9 po podlaczeniu bedzie hulac pod amiga 500 ? czy nic sie nie uszkodzi ?

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2026 22:20:36 przez Staszek780
[#2] Re: myszka z pc do amiga

@Staszek780, post #1

Jak podłączysz ją do złącza szeregowego DB25 poprzez przejściówkę oraz uruchomisz odpowiedni program (sterownik z aminetu) , to tak.
1
[#3] Re: myszka z pc do amiga

@Norbert, post #2

dziekuje bede szedl tym tropem
[#4] Re: myszka z pc do amiga

@Staszek780, post #3

Jeśli masz farta i mysz ma na spodzie przełącznik trybu działania to może się okazać, że zadziała normalnie. Ja takiej używam od lat. Dostałem ja gdy kupowałem a1200
[#5] Re: myszka z pc do amiga

@Staszek780, post #1

DB9 w PC jest zgodne z RS232.

Port DB9 w Amidze to całkiem co innego, w ogóle nie zgodne z RS232.

Jako ciekawostkę dodam, że nazwa "DB9" jest błędną nazwą tego złącza.
1
[#6] Re: myszka z pc do amiga

@Staszek780, post #1

Jak będziesz miał port USB w Amidze, możesz próbować "zwykłych" myszy na USB, w tym: bezprzewodowych.

Ja mam port USB (karta Warp) i używam myszy i klawiatury bezprzewodowej (Dell), jest też do kupienia sam port USB, np. Ryś.

EDIT* nie Ryś tylko Sum.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2026 13:23:46 przez _DiskDoctor_
[#7] Re: myszka z pc do amiga

@mareq, post #4

Nie widziałem myszki z przełącznikiem PC-Amiga. Raczej mylisz z myszkami z przełącznikiem Atari ST-Amiga.
[#8] Re: myszka z pc do amiga

@alt_, post #7

Proszę bardzo. Na zdjęciu przełączona w tryb PC.
1
[#9] Re: myszka z pc do amiga

@mareq, post #8

To jest Bus Mouse, a nie mysz szeregowa PC.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2026 22:00:59 przez alt_
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem