kategorie: Dyski twarde, Karty graficzne, Karty muzyczne, Karty procesorowe, Komputery, Kontrolery, Płyty główne, Stacje dyskietek
[#1] Rozbudowa A500 rew.6a (Laik)
Witam szeroki uśmiech
Ostatnio wpadła mi w ręce Amiga500 rew.6a plus rozszerzenie 512kb ram pod klapką z przełącznikiem, ale chyba mi się nie przyda. Za dzieciaka miałem A500+ Potem już tylko PC i dopiero teraz zdałem sobie sprawę z tego jaki to mogł być fajny komp nawet w końcu lat 90tych i początku lat 2000. Troszkę poczytałem na ten temat i zauważyłem, że w dzisiejszych czasach najprostszy sposób to wstawienie karty typu Pistorm, Vampire, Warp i w sumie to wszystko, ale czy to jest jeszcze Amiga czy już inny komp w skórze Amigi bo np. Pistorm to jest Raspbery czyli osobny komp w kompie nawet 1,4Ghz.szeroki uśmiech
[#2] Re: Rozbudowa A500 rew.6a (Laik)

@mass, post #1

Ja bym nawet nie zaczynał tego typu tematu. Bo zaraz będzie dyskusja o koszernosci jednego lub drugiego i znajdzie się kilku rabinów z różnymi opiniami. Z tej dyskusji nic nie wyniknie finalnie.
1
[#3] Re: Rozbudowa A500 rew.6a (Laik)

@mass, post #1

A co za różnica na czym to jest zrobione? Jak chcesz tylko ram i szybszy procesor i takie samo wolne IDE jak zawsze było to możesz przecież sobie kupić ACA, Wicher itp. itd.
Jak chcesz do tego jeszcze RTG to już się mocno zawęża pole wyboru i masz albo FPGA z fizyczną 040/060 (Warp) albo FPGA samo (Vampire), albo Broadcom (Pistorm). Mówisz "osobny komp w kompie" a generalnie każda karta turbo już takim systemem jest, ma swój procesor, RAM i często nawet ROM ;)
[#4] Re: Rozbudowa A500 rew.6a (Laik)

@abcdef, post #3

Stacja do c64 była również "kompem w kompie"
[#5] Re: Rozbudowa A500 rew.6a (Laik)

@mass, post #1

Mając wiele Amig i wiele lat zbieractwa za sobą poszedłbym na na twoim miejscu na łatwiznę i kupił Pistorma. Pamięć pod klapką zostawić i przezworkować, na 1MB CHIP.

Do A500 jest jeszcze kilka kart. Wichry (500i, 508i, 520i), TF536, 68030TK V2, ACA500plus. Wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Jak chcesz zostać w rodzinie 68K, to karta TK jest fajna. Jak świadomość, że w środku nie ma krzemowego CPU nie będzie przeszkadzać, to Pistorm daje świetne możliwości i jest w dobrej cenie.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem