kategoria: Płyty główne
[#1] Nieprawidłowo działająca A1200
Cześć!
Po kilku latach przerwy wyciągnąłem moją 1200 z szafy, podłączyłem wszystko i okazało się, że po załadowaniu Workbencha nie działa mysz.
Jeszcze ciekawiej jest podczas odpalania FFManagera z Goteka - kursor cały czas leci w dół, zatrzymać go można jedynie wciskając Fire na joysticku, ale po zwolnieniu przycisku kursor dalej pędzi w dół jak szalony.
Wykluczyłem wszystkie błędy kontrolerów, sprawdziłem również czy na gniazdach nic nie zwiera do masy i na pierwszy rzut oka wydaje się być ok. Na płycie nie widzę wycieków, ale profilaktycznie wyczyściłem nóżki układu 8520 i tego układu po lewej kontaktem. Nie pomogło.
Po podłączeniu wszystkiego do drugiej płyty głównej, wszystko działało poprawnie, ale niestety moja druga płyta nie chce wstać z wpiętym Blizzardem 1230 III, a bez tego mam za mało pamięci graficznej na "delikatnie" stuningowany Workbench.
Co może być przyczyną? I czy płyta jest w ogóle do odratowania?
Z góry dziękuję za pomoc
1
[#2] Re: Nieprawidłowo działająca A1200

@lincoln06, post #1

Sprawdź fotodiody które odczytują ruchy kółeczek. Być może jest zabrudzona. Doczytałem że na innej Amidze działa. No to zamień miejscami CIA.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2026 16:32:15 przez Stoopi
[#3] Re: Nieprawidłowo działająca A1200

@Stoopi, post #2

Mysz raczej nie powoduje problemu, pisałem że błędy kontrolerów mam raczej wykluczone, tzn. z wypiętymi myszą i joystickiem problem występuje nadal.
CIA nie są u mnie na podstawkach, a nie mam sprzętu do odlutowania.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2026 16:31:02 przez lincoln06
[#4] Re: Nieprawidłowo działająca A1200

@lincoln06, post #3

Z prostych rzeczy zostaje zwarcie klawiszy odpowiedzialnych za ruch myszki. O ile sobie przypominam to wskaźnikiem myszki możesz sterować klawiszami ctrl shift alt i ich kombinacjami
[#5] Re: Nieprawidłowo działająca A1200

@Stoopi, post #4

To raczej też odpada, przepiąłem klawiaturę z drugiej ami i nadal to samo.
Co mamy z trudnych rzeczy?
[#6] Re: Nieprawidłowo działająca A1200

@lincoln06, post #5

Może być uszkodzony MPU. Sprawdź multimetrem czy niema zwarcia czasami pomiędzy pinami w gnieździe taśmy lub w pobliżu.
[#7] Re: Nieprawidłowo działająca A1200

@lincoln06, post #5

Zobacz jeszcze co pokazuje Amiga test kit.
[#8] Re: Nieprawidłowo działająca A1200

@snifferman, post #7

Problem w tym, że nie mam jak go załadować, kursor śmiga w FF tak szybko, że załadowanie obrazu do slotu jest praktycznie niemożliwe
[#9] Re: Nieprawidłowo działająca A1200

@snifferman, post #7

Dobra, musiałem się dokształcić, przepraszam za mój brak wiedzy.
F7 -> CIA Timer Test dał wynik ** ALL TESTS PASSED **
F4 (Controller Ports) - tutaj dzieje się magia, wykrywa przyciski myszy oraz Fire na joyu, ale nie widzi kierunków dla obu portów.
Zrobiłem jeszcze test Audio i muzyka normalnie leci.
U7 sprawne, Paula również.
Jakieś pomysły?
[#10] Re: Nieprawidłowo działająca A1200

@lincoln06, post #1

Przyczyn może być kilka, musiałbyś sprawdzić kondensatorki filtrujące na na każdym sygnale obu portów, dalej czy dochodzi sygnał cck do układu U34 74LS166, jeżeli tak to może być ten układ uszkodzony lub ew. nie mieć zasilania.
No i odpowiadając na pytanie
I czy płyta jest w ogóle do odratowania?
Tak, jest do odratowania.
[#11] Re: Nieprawidłowo działająca A1200

@lincoln06, post #9

pozostaje ci to co wyzej napisałem
[#12] Re: Nieprawidłowo działająca A1200

@superbonio, post #10

Nie będę ukrywał, że troszeczkę posiłkowałem się Gemini w międzyczasie i na podstawie odpowiedzi sprawdziłem jeszcze miernikiem:
- przejście prądu między rezystorem R352 a pinem 36 układu Paula
- przejście prądu między rezystorem R362 a pinem 37 układu Paula
w obydwu przypadkach "pika"
Później zgodnie z zaleceniem, sprawdziłem również połączenie między pinami portu myszy:
- pin 1 z rezystorem R352
- pin 2 z rezystorem R362
i tutaj niestety nie pika.
Sprawdzałem piny gniazda zarówno od strony złącza DB9 jak i od strony płyty głównej aby wykluczyć przerwę prądu między gniazdem a płytą. Rezystory zmierzyłem, miernik pokazuje około 5 Ohm, ale to jeden z tańszych i najniższy zakres jest do 200 Ohm, więc to może być błąd pomiaru - powinny mieć 4,7.
Zanim ktoś mnie upomni za posiłkowanie się AI - kontrolnie przesyłałem zdjęcia przed każdym zapytaniem, więc raczej nic dodatkowo nie popsułem, stan Amigi przed rozpoczęciem całej zabawy jak i po zakończeniu jest taki sam - zero dodatkowych awarii.
Tak, jest do odratowania.

To jest bardzo dobra wiadomość. Nie wiem, czy moje pomiary w ogóle mają jakiś sens, nie znam się zbytnio na elektronice, umiem tylko obsługiwać multimetr
Co dalej z płytą? Nie znam żadnego godnego polecenia magika - elektronika, może któryś z Was kogoś poleci?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem