[#12]
Re: Nieprawidłowo działająca A1200
@superbonio,
post #10
Nie będę ukrywał, że troszeczkę posiłkowałem się Gemini w międzyczasie i na podstawie odpowiedzi sprawdziłem jeszcze miernikiem:
- przejście prądu między rezystorem R352 a pinem 36 układu Paula
- przejście prądu między rezystorem R362 a pinem 37 układu Paula
w obydwu przypadkach "pika"
Później zgodnie z zaleceniem, sprawdziłem również połączenie między pinami portu myszy:
- pin 1 z rezystorem R352
- pin 2 z rezystorem R362
i tutaj niestety nie pika.
Sprawdzałem piny gniazda zarówno od strony złącza DB9 jak i od strony płyty głównej aby wykluczyć przerwę prądu między gniazdem a płytą. Rezystory zmierzyłem, miernik pokazuje około 5 Ohm, ale to jeden z tańszych i najniższy zakres jest do 200 Ohm, więc to może być błąd pomiaru - powinny mieć 4,7.
Zanim ktoś mnie upomni za posiłkowanie się AI - kontrolnie przesyłałem zdjęcia przed każdym zapytaniem, więc raczej nic dodatkowo nie popsułem, stan Amigi przed rozpoczęciem całej zabawy jak i po zakończeniu jest taki sam - zero dodatkowych awarii.
Tak, jest do odratowania.
To jest bardzo dobra wiadomość. Nie wiem, czy moje pomiary w ogóle mają jakiś sens, nie znam się zbytnio na elektronice, umiem tylko obsługiwać multimetr

Co dalej z płytą? Nie znam żadnego godnego polecenia magika - elektronika, może któryś z Was kogoś poleci?