kategoria: Karty procesorowe
[#1] A500 Pistorm
Witam serdecznie.
Posiadam Amiga 500 rew.6a. Chciałbym zamontować Pistorm Raspbery pi3b+ Nie mieści się w obudowie obojętnie w jaki sposób. Ale jak wyciągne płytę główną i zamontuje Raspbery odwrotnie (nie mogę dodać foto.) Czy mogę ją tak odpalić? Czy ma to znaczenie w jaki sposób jest Raspbery włożone?? Jest włożone tak że teraz wystaje poza płytę główną... Czy może tak być?

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2026 20:10:49 przez mass
[#2] Re: A500 Pistorm

@mass, post #1

Użyj relokatora/ risera.
Ja mam takiego:
https://retrozen.pl/pl/p/ADAPTER-KATOWY-DO-RPi/211#galleryName=productGallery,imageNumber=1-copied

Wrzucasz PiStorma na socket w mobo, potem riser, a na niego RPii 3A.
[#3] Re: A500 Pistorm

@waldiamiga, post #2

A nie lepiej coś takiego?
https://botland.com.pl/gniazda-szpilkowe-goldpin/6811-gniazdo-zenskie-2x20-raster-254mm-dla-raspberry-pi-4b3b3b3-dlugie-piny-10mm-5904422349783.html
[#4] Re: A500 Pistorm

@mass, post #3

U mne jest CPU Relokator. Tylko musiałem usunąc gniazdo Ethernet i USB z rpi4.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2026 06:45:32 przez TomcioPaluszek
[#5] Re: A500 Pistorm

@TomcioPaluszek, post #4

Też tak miałem, ale klawiatura była na styk z RPi i dość często prowadziło to do nie wstawania Amy. W końcu wywaliłem riser CPU i wstawiłem kątowy adapter między PiStorm a RPi 4B. Teraz jest naprawdę stable.
Później dołączę fotkę.
[#6] Re: A500 Pistorm

@waldiamiga, post #5

Ooo, tak to wygląda u mnie.

1
[#7] Re: A500 Pistorm

@waldiamiga, post #5

U mnie nie było problemu, ale podrukowałem sobie podpórki, żeby malinka się nie gibała na złączu.
[#8] Re: A500 Pistorm

@waldiamiga, post #6

W czym Widzisz największą różnicę przy Rpi4B względem 3A? Do jakich gier i aplikacji mocniejsza malinka jest zalecana?
1
[#9] Re: A500 Pistorm

@WojosRetro, post #8

Odpowiem wg. własnych doświadczeń.

W portach gier typu quake, quake2, Duke3D i innych 3D. Wtedy rpi4 jest ogólnie dwa razy szybszy niż rpi3.
Rpi4 również przydaje się jeśli chciałbyś pograć w gry AGA na e-uae.
Warto dodać, że w niedalekiej przyszłości jest szansa na akcelerację 3D na rpi4.
2
[#10] Re: A500 Pistorm

@WojosRetro, post #8

W Quake 2 gram w 848x480 z większym framerate niż w 640x350 na RPi3A+. Do tego wydaje się że to sprzęt bardziej "rozwojowy", sterownik USB czy W3D już są/będą na RPi 4B, na RPi być może kiedyś też.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem