Witam serdecznie.
Posiadam Amiga 500 rew.6a. Chciałbym zamontować Pistorm Raspbery pi3b+ Nie mieści się w obudowie obojętnie w jaki sposób. Ale jak wyciągne płytę główną i zamontuje Raspbery odwrotnie (nie mogę dodać foto.) Czy mogę ją tak odpalić? Czy ma to znaczenie w jaki sposób jest Raspbery włożone?? Jest włożone tak że teraz wystaje poza płytę główną... Czy może tak być?
Ostatnia aktualizacja: 19.03.2026 20:10:49 przez mass
A nie lepiej coś takiego?
https://botland.com.pl/gniazda-szpilkowe-goldpin/6811-gniazdo-zenskie-2x20-raster-254mm-dla-raspberry-pi-4b3b3b3-dlugie-piny-10mm-5904422349783.html
Też tak miałem, ale klawiatura była na styk z RPi i dość często prowadziło to do nie wstawania Amy. W końcu wywaliłem riser CPU i wstawiłem kątowy adapter między PiStorm a RPi 4B. Teraz jest naprawdę stable.
Później dołączę fotkę.
W portach gier typu quake, quake2, Duke3D i innych 3D. Wtedy rpi4 jest ogólnie dwa razy szybszy niż rpi3.
Rpi4 również przydaje się jeśli chciałbyś pograć w gry AGA na e-uae.
Warto dodać, że w niedalekiej przyszłości jest szansa na akcelerację 3D na rpi4.
W Quake 2 gram w 848x480 z większym framerate niż w 640x350 na RPi3A+. Do tego wydaje się że to sprzęt bardziej "rozwojowy", sterownik USB czy W3D już są/będą na RPi 4B, na RPi być może kiedyś też.
Z działaniem nie ma problemu, przy OC na 2.2 GHz jest ze trzy razy szybciej niż na 3A+. Używam Emu68 v.1.1 Alpha 1. Jednak działa mi tylko jeden port USB 2.0, porty USB3 jak i Ethernet są wylutowane.
Dziękuję - przymierzam się do Pistorma, ale jak usłyszałem, że jest 4B, to czekam, aż zacznie działać stabilnie. A czy działa ethernet? I czy jest jakaś bardziej kompatybilna wersja 4B, czy wszystko jedno którą wziąć?
Ostatnia aktualizacja: 30.03.2026 19:57:31 przez AS
Pi4 nie jest oficjalnie wspierany i nie ma co czekać, że będzie działać stabilnie, bo ... już działa stabilnie.
Problemy to rzadkość, ale warto zwrócić uwagę, że jego porty będą kolidować z pistormem jeśli nie zastosujesz relokatora.
Działa Ethernet, Wifi i USB.
Ostatnia aktualizacja: 30.03.2026 21:09:21 przez TomcioPaluszek
I czy jest jakaś bardziej kompatybilna wersja 4B, czy wszystko jedno którą wziąć?
Ja zanabyłem pierwszą, lepszą używkę 2GB za 150 zyli, kumpel wyrippował gniazda ETH i USB3 by się zmieściła nad PiStormem.
Nie używam ethernetu, działa WiFi i USB (choć u mnie jedno z dwóch gniazd)
Ostatnia aktualizacja: 30.03.2026 21:18:56 przez waldiamiga
Chyba żaden, oprócz tego że przewód musi być odpowiednio dłuższy bo wychodzi na zewnątrz obudowy.
Instalacja :
Układ Denise podłącza się do płytki Framethrower, która z kolei podłącza się do gniazda Denise na płycie głównej Amigi 500. Taśma FPC łączy się z portem kamery Raspberry PI 3A+ po zamontowaniu jej na Pistorm.
Taśmy pewnie braknie i w sumie cholera wie, czy nie będzie ze szkodą dla jakości obrazu jak się ją wydłuży. Do tego będzie dyndać na zewnątrz - łatwiej coś uszkodzić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.