[#1] B2000EATX
Cześć,
Wróciłem do uruchomienia płyty, mam już pewne postępy - usunąłem niewidoczne zwarcie w linii reset. Pojawiły się losowe objawy życia w postaci ekranu o losowym kolorze.

Według DiagROM zwyczajnie nie mam pamięci. Zastanawia mnie jednak to, że niby jest zablokowana linia.

Według ChatGPT jest to linia D11 – jednak nie rozumiem, jak przy wadliwej linii danych może uruchomić się Diagrom.

Nie mam pomysłu, co sprawdzać poza pamięcią — akurat to była jedyna zakupiona w kraju za wielkim murem. Więc jest opcja, że dostałem trefną.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2026 22:20:51 przez bobycob
[#2] Re: B2000EATX

@bobycob, post #1

Kickstart ma linie danych podłączone bezpośrednio do procesora, a pamięć chip jest podłączana poprzez bufory U103, U105 i zatrzaski U104 i U106. Problem musi być z samą pamięcią (wszyscy kupują te pamięci na Ali a potem płacz :D) albo gdzieś w okolicach powyższych układów. A nie masz jakiejś zwary na pamięci? Ma drobny raster.
[#3] Re: B2000EATX

@bfgmatik, post #2

W widocznej części nie widać - rezystancja dziwnie niska na tym pinie jest.
Jak ją lekko przycisnąłem, to czerwonych kolorków pojawiło się znacznie więcej.

Gdy kupuje się jedną sztukę czasem ciężko znaleźć normalny sklep. Na osłodę mam to, że ostatnio to Chińczyk się pomylił i wysłał mi zamiast dwóch epromów, dwadzieścia. :)
[#4] Re: B2000EATX

@bobycob, post #1

Którą masz wersję płyty?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem