[#1] B2000EATX
Cześć,
Wróciłem do uruchomienia płyty, mam już pewne postępy - usunąłem niewidoczne zwarcie w linii reset. Pojawiły się losowe objawy życia w postaci ekranu o losowym kolorze.

Według DiagROM zwyczajnie nie mam pamięci. Zastanawia mnie jednak to, że niby jest zablokowana linia.

Według ChatGPT jest to linia D11 – jednak nie rozumiem, jak przy wadliwej linii danych może uruchomić się Diagrom.

Nie mam pomysłu, co sprawdzać poza pamięcią — akurat to była jedyna zakupiona w kraju za wielkim murem. Więc jest opcja, że dostałem trefną.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2026 22:20:51 przez bobycob
[#2] Re: B2000EATX

@bobycob, post #1

Kickstart ma linie danych podłączone bezpośrednio do procesora, a pamięć chip jest podłączana poprzez bufory U103, U105 i zatrzaski U104 i U106. Problem musi być z samą pamięcią (wszyscy kupują te pamięci na Ali a potem płacz :D) albo gdzieś w okolicach powyższych układów. A nie masz jakiejś zwary na pamięci? Ma drobny raster.
[#3] Re: B2000EATX

@bfgmatik, post #2

W widocznej części nie widać - rezystancja dziwnie niska na tym pinie jest.
Jak ją lekko przycisnąłem, to czerwonych kolorków pojawiło się znacznie więcej.

Gdy kupuje się jedną sztukę czasem ciężko znaleźć normalny sklep. Na osłodę mam to, że ostatnio to Chińczyk się pomylił i wysłał mi zamiast dwóch epromów, dwadzieścia. :)
[#4] Re: B2000EATX

@bobycob, post #1

Którą masz wersję płyty?
[#5] Re: B2000EATX

@mareq, post #4

Ostatnią
[#6] Re: B2000EATX

@bobycob, post #5

Przelutuj nóżki na pamięci jeszcze raz albo zdejmij i wlutuj na nowo. Według DiagROM ewidentnie coś jest nie tak z linią D11. Może niedolutowane, może zwarte do czegoś.
[#7] Re: B2000EATX

@alt_, post #6

Przyznaję bez przekonania, ale wylutowałem pamięć (przecież i tak trzeba było to zrobić), i przekonałem się, że byłem zbyt ostrożny, jeśli chodzi o ilość cyny.
I jest kolejny sukces na ścieżce do uruchomienia systemu.

Dziękuję za pomoc. Choć podejrzewam, że to nie koniec zabawy. :)
1
[#8] Re: B2000EATX

@bobycob, post #7

Od kiedy kupiłem sobie nowy telefon w miejsce mojego starego rzęcha (i od kiedy przestałem widzieć na blisko w prawym oku), moim najlepszym przyjacielem jest funkcja lupy . Aparaty w telefonach maja teraz tak dobre parametry, że można ich używać jak mikroskopu.

Obudowy TSSOP potrafią być zdradzieckie do lutowania. Już jak mówiłeś, że po dotknięciu coś się zmienia to nabrałem podejrzeń ;).
1
[#9] Re: B2000EATX

@bfgmatik, post #8

Sam kupiłem mikroskop USB - śmiałem się, że było to najlepiej wydane 60pln ;).
Ale jednak optyka jest słaba lub widziałem to, co chciałem. Nie mam zdjęć poprzedniego stanu lutów. Teraz wyszło tak.
Praktycznie wszystko poddawałem inspekcji po lutowaniu, za wyjątkiem grubych lutów tht – niestety wzrok już nie ten. :)
[#10] Re: B2000EATX

@bobycob, post #9

Pad na samym dole trochę podejrzany ale pewnie załapał, powinno być OK.
[#11] Re: B2000EATX

@bfgmatik, post #10

Ten jeden jest lekko odgięty, nie chciałem go prostować, bo do padu przylegał.
[#12] Re: B2000EATX

@bobycob, post #9

Sam kupiłem mikroskop USB - śmiałem się, że było to najlepiej wydane 60pln ;).
Kupiłeś zabawkę. Tak, optyka w nich jest słaba.
[#13] Re: B2000EATX

@Krashan, post #12

I tak lepszy taki niż żaden.
1
[#14] Re: B2000EATX

@mareq, post #13

Zapewne, ale swego czasu właśnie Krashan pisał w wątku o AMIJOY-u o tanich mikroskopach ADONSTAR. Kupiłem taki za ok. 500-600 zeta. Polecam do zastosowań amatorskich/półprofesjonalnych.
Dzięki Krashan za namiary i informację. OK
[#15] Re: B2000EATX

@Gandalf, post #14

"Zabawka", którą użyłem, też spełniła swoją rolę. - Jak pisałem, w trakcie robiłem inspekcję praktycznie każdego lutu. W wielu przypadkach było co poprawiać.
Więc ma wady, ale ogólnie działa — każdy wydaje swoje ciężko zarobione pieniądze według możliwości i potrzeb.
[#16] Re: B2000EATX

@bobycob, post #15

Nie odbieraj mnie źle.
Pisałem bardziej w nawiązaniu do makro z telefonu.
Mi telefon służy do (uwaga) telefonowania i sporadycznie do wysłania SMS-a, do robienia zdjęć mam aparat fotograficzny, do lutowania drobnicy mikroskop itd, itp.
Nie dlatego, że mam za dużo kasy, ale dlatego, że jak coś klęknie, to mam tylko jeden problem do rozwiązania.
Stara zasada: chcesz oszczędzić wydaj więcej - nie pożałujesz.
[#17] Re: B2000EATX

@Gandalf, post #16

Zero złych emocji.

Tak znam tę zasadę, ale też wychowałem się w czasach, które zmuszały do oglądania złotówki z każdej strony.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem