[#1] A500 RGB-VGA
Witam.
Mam taki problem, próbuje podłączyć Amigę do monitora LCD poprzez przejściówkę RGB-VGA-kabel vga - gbs8220 - kabel VGA - LCD. Zasilacz 5v. I nie działa... Ktoś może wie o co chodzi?
[#2] Re: A500 RGB-VGA

@mass, post #1

A widzisz coś na ekranie? Jak masz GBS'a podłączonego i nic więcej to powinien być napis "No signal" ale taki generowany przez GBS'a. W ten sposób przynajmniej ustalisz czy problem jest między GBS a monitorem czy miedzy Amiga a GBS.
[#3] Re: A500 RGB-VGA

@bfgmatik, post #2

Druga sprawa. W przejściówce DB23->VGA musisz dla GBS'a mieć ustawiony sygnał CSYNC. Zwykle jest do tego zworka. Zwykłe monitory używają HSYNC.
[#4] Re: A500 RGB-VGA

@bfgmatik, post #2

Zrobiłem jak mówiłeś i nic kompletnie, próbowałem na wszystkie sposoby. Gdy GBS jest podłączony(nawet bez zasilania)to na monitorze info.fot. A gdy odłącze VGA od monitora to wtedy wyskakuje fot. Czyli jak by coś widział, ale niewiadomo...

[#5] Re: A500 RGB-VGA

@mass, post #4

Powinno być tak (podłączony GBS do monitora przez VGA, reszta odłączona).

Włączam GBS do zasilania. Najpierw to - start GBS, jakieś chińskie znaczki na starcie:

Potem to:

Jak tego nie masz to chyba jakiś problem z samym GBS albo problem pomiędzy GBS a monitorem.

Przy czym ważna informacja jest taka, że napis No signal generuje GBS a nie monitor.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2026 15:46:46 przez bfgmatik
[#6] Re: A500 RGB-VGA

@bfgmatik, post #3

Ok GBS działa. Ale dalej nic nie idzie z amigi. O co chodzi z tą zworką bo nie widzę tam żadnej...

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2026 16:04:21 przez mass
[#7] Re: A500 RGB-VGA

@mass, post #6

Problem o którym wcześniej zapomniałem, polega na tym, że GBS potrzebuje sygnału CSYNC zamiast HSYNC. Widzę, że w twojej przejściówce CSYNC w ogóle nie jest chyba podłączony. U mnie w przejściówce jest zworka, ale to ja ją projektowałem więc się nie dziwię... :D.

Żeby to działało to trzeba zrobić tak:

Potrzeba lutownicy, drucika i odrobiny wprawy...
[#8] Re: A500 RGB-VGA

@bfgmatik, post #7

Kurde, dodatkowo jeszcze zamiast drucika powinien być tak naprawdę rezystor żeby dopasować napięcie, u mnie to jest 680R...

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2026 16:26:08 przez bfgmatik
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem