[#1] Osłona tylnego panelu IO dla Amigi 1200
https://centuriontech.eu/product/a1200-io-shield/

Czy ktoś z Was używa tego wynalazku ? Czy to się według Was sprawdza ?
[#2] Re: Osłona tylnego panelu IO dla Amigi 1200

@s_l, post #1

Tak, brałem kiedyś kilka sztuk. Są OK.
[#3] Re: Osłona tylnego panelu IO dla Amigi 1200

@s_l, post #1

To używa się, gdy twoja A1200 nie ma dolnego ekranu (bo ktoś próbował wsadzić ją do innej obudowy... albo inne wichury dziejowe spowodowały utratę ekranu).
Blacha ekranu miała bowiem zadanie nie tylko eliminacji emisji zakłóceń EM, ale także usztywniała całość płyty, a zwłaszcza gniazda. Jeżeli nie ma ekranu, to wszystkie gniazda z tyłu opierają się tylko na dosyć cienkiej PCB, a poza tym w oryginalnej obudowie umiejscowione są zbyt nisko. A na dodatek wokół gniazd są niefajne dziury.
Więc jeśli nie masz w A1200 dolnego ekranu, to ta blacha się sprawdza. Jeżeli masz oryginalny ekran, to się nie sprawdza :)
[#4] Re: Osłona tylnego panelu IO dla Amigi 1200

@alt_, post #2

Dobra, a jak będę to montował to powinienem jeszcze jakoś izolować płytę od obudowy czy to nie jest konieczne ? :)
[#5] Re: Osłona tylnego panelu IO dla Amigi 1200

@wali7, post #3

Nie no spoko, ja wiem do czego to jest i czemu się z tego korzysta :) Jest duża szansa że nie będę miał oryginalnego ekranu... ale nie będę też korzystał z monitora CRT, więc podejrzewam że nie powinienem mieć problemu z EM.
[#6] Re: Osłona tylnego panelu IO dla Amigi 1200

@s_l, post #4

Tam jest taka izolacja, ale będziesz musiał sam zobaczyć czy jest wystarczająca.
[#7] Re: Osłona tylnego panelu IO dla Amigi 1200

@s_l, post #5

Myślę, że zakłócenia EM dzisiaj (w dobie powszechności cyfrowych sprzętów) nie są problemem. Bo wiadomo, to chodzi o ochronę otoczenia przed zakłóceniami z kompa, a nie odwrotnie.
A izolacja spodu PCB w obudowie nie jest konieczna, gdybym jednak miał odpowiednią folię pod ręką, to bym założył.
[#8] Re: Osłona tylnego panelu IO dla Amigi 1200

@wali7, post #7

Ja myślałem że odwrotnie :) serio ... człowiek uczy się całe życie :)

co do folii to znalazłem coś takiego:

https://www.ebay.pl/itm/156386280631
[#9] Re: Osłona tylnego panelu IO dla Amigi 1200

@s_l, post #1

Jest wątek o tej blaszce na PPA
https://www.ppa.pl/forum/amiga/39233/zamiennik-tylnego-ekranu-listwa-na-tylne-porty-dla-a1200

Ja zamówiłem dwie i u mnie się nie sprawdziło bo po przykręceniu jej do portow, blacha stykała się z elementami na płycie głównej co może doprowadzić do zwarcia. Według mnie, blacha była zagięta w złym miejscu. Nie zwracałem tego. Ale u innych się sprawdziła, pewnie mieli dobrze zrobioną. Tam owszem, jest jakaś taśma kaptonowa (taka bursztynowa przezroczysta którą wykorzystuje się w elektronice do izolacji termicznej przy lutowaniu) ale mimo wszystko u mnie te wystające nóżki elementów z płyty głównej stykały się z blachą.

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2026 15:06:40 przez Madman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem