[#1] RAM
Witam
Chciałbym dolutować dodatkowe 512k RAMu i mam pytanie czy muszę mieć takie same kostki NEC jak mam na płycie ... Czy mogą być jakiejś innej firmy?

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2026 19:56:44 przez mass
[#2] Re: RAM

@mass, post #1

Mogą być dowolne o tych samych parametrach. Ale prościej zastosować zewnętrzny moduł rozszerzenia 512KB.
[#3] Re: RAM

@bfgmatik, post #2

Tak, ale chciałem poświęcić trapdoor na jeszcze 512 lub 1mb albo coś innego szeroki uśmiech Wiesz może z kad zamówić kostki?
[#4] Re: RAM

@mass, post #3

Chyba jak wlutujesz kości na płycie to już nie włożysz nic więcej do rozszerzenia. Bo pewnie masz płytę rev. 6b.
[#5] Re: RAM

@bfgmatik, post #4

6a
[#6] Re: RAM

@mass, post #5

No tak, 6a, to mnie się pomyliło bo 6b nie istnieje :).
[#7] Re: RAM

@mass, post #5

To nie ma to sensu. Nie zyskasz nic ponad 1MB chip lub 0.5chip+0.5slow wlutowując kości lub wkładając rozszerzenie. Są rozszerzenia które dają możliwość 1MB chip + 1.5MB? slow lub coś w tej okolicy, ale wtedy dochodzi podstawka pod garego i kilka kabelków. Jest to też nie opłacalne i może kolidować z niektórymi kartami turbo, które będą kolidować adresowo. Pamięć slow też jak nazwa wskazuje do najszybszych nie należy. Poza frajdą z lutowania i satysfakcją, że się udało profitów brak. No i może się lutowanie nie udać :D Wtedy będą jeszcze szkody.
[#8] Re: RAM

@snifferman, post #7

Jeśli mowa o A500 to są jeszcze rozszerzenia pod klapkę 2 MB, które dają w sumie 1MB chip i 1.5MB slow. Albo takie rozszerzenia wtykane z lewej strony z podstawką pod pamięci SIM oraz z czytnikiem CF jako twardzielem.

No chyba że bardziej cie korci to lutowania niż wydawania kaski. Bo tak też sie można bawić. :)
[#9] Re: RAM

@ZorrO, post #8

Jeśli mowa o A500 to są jeszcze rozszerzenia pod klapkę 2 MB, które dają w sumie 1MB chip i 1.5MB slow.

Ale do nich jest podstawka pod garego

link

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2026 16:12:08 przez snifferman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem