[#1] "PAL to HDMI" za 30 zeta
Wpadl mi w rece taki oto wynalazek.

Z jedenej strony wtyk Scart z drugiej wyjscie HDMI. Z boku gniazdo zasilania micro USB i przelacznik 720/1080p.

Postanowilem wiec podlaczyc to do Amigi. Niestety, cos mnie tknelo i rozebralem wtyk scart.
Okazalo sie ze uklad przerabia na sygnal HDMI nie RGB a zwykly Composite.
W dodatku ktos zle podlutowal przewody od audio ale to szczegol.
A jesli myslicie ze przewody byly ekranowane to zapomnijcie.

Pomyslalem: "dam szanse". Podlutowalem w odpowiednie miejsce zwykly wtyk typu chinch i wszystko podpialem gdzie trzeba.

No to "power on!".
Nic nie wybuchlo, na ekranie monitora pojawil sie komunikt ze sygnal dochodzi w wybranym przeze mnie trybie. Czyli dziala.
Gdy pojawil sie obraz Workbencha przyszlo najwieksze rozczarowanie. Obraz byl ale jakis taki dziwny.
W 640x256 co druga linia byla jakby przesunieta w o jeden piksel w bok. W dodatku obraz wydawal sie jakis zamazany.

Przestawienie z 720p na 1080p nic nie pomoglo.
Uruchomienie czegokolwiek z loresie bylo jeszcze akceptowalne ale powyzej tej rozdzielczosci juz nie bardzo.

Ogolnie nie polecam, chyba ze do odpalania gier.
Na plus moge jedynie napisac ze uklad przyjmuje tez obraz w trybie 60Hz.
[#2] Re: "PAL to HDMI" za 30 zeta

@Phibrizzo, post #1

Ja ogólnie unikam takiego szajsu.

Mówiąc to używam takiego popularnego czarnego pudełka chińskiego za 159 zł. Poprawia to rozdzialkę hdmi (mój tv widzi Amigę) tak samo gameboy color hdmi mod.

Tylko dlatego używam bo to działa, próbowałem też scart na hdmi do Atari z RGB - też dziala (ten ficzer niestety nie działa na każdym egzemplarzu urządzenia).

Naprawdę chciałbym mieć Medusę lub OSSC Pro lub (chyba taka nazwa) MicroTik (jeszcze czwarta opcja jest nie pamiętam) bo chciałbym mieć to hdmi bez lagów (niestety pudło chińskie wprowadza laga).

Ale skąd mam wiedzieć że to mi zadziała? Co do rozdziałek HDMI to na stronach jest paręnaście opcji na krzyż i tyle.

Na pewno na ten moment nie kupię w ciemno bo co - jak mi nie zadziała to za pół ceny sprzedam? To nie są tanie rzeczy.

Więc zostaje setup jak jest. Acha, do chińczyka kupiłem pstryczek on off bo już mi się dwa takie spaliły orzez ostatnie lata.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem