kategoria: Karty procesorowe
[#1] Zbiórka A640 gotowe karty
Witam
Chce zrobić z 2 szt. a640 dla siebie, a z racji wskoczenia dodatkowego wolnego czasu mogę skompletować i polutować takie karty dla chętnych, co zmniejszy jednostkowy koszt karty dla mnie i dla was . A teraz fakty:
- w skład zamówienia wchodzi: karta A640, moduł czujnika temperatury, moduł RTC, postaram się też wydrukować(3d) dodatkowe uchwyty/docisk dla karty
- cena polutowanej/sprawdzonej karty bez procka ok 700zł w tym 100zł będzie przekazane dla Lukzer`a za jego czas i wiedzę poświęconą naszemu Amigowaniu
- zamówienia zbieram do 16 Sierpnia, pierw podam ile wychodzi za kartę przy zebranym wolumenie, potem wpłaty, czas realizacji do miesiąca
- jak ktoś będzie chciał kartę z polutowaną drobnicą tez jest opcja cena ok 280 zł w tym 100 jak wyżej
- wysyłka paczkomat – 20zł, kurier 25 zł
I żeby uniknąć niedomówień płatność za karty z góry
5
[#2] Re: Zbiórka A640 gotowe karty

@MarekG1, post #1

Rozważałbym zakup, ale w innej formie finansowania:
1) bezzwrotna zaliczka w wysokości kosztów PCB i części, żebyś nie musiał wykładać ze swoich środków, bo to byłaby gruba przesada
2) wpłata pozostałej kwoty + kw + tantiemy dla Lukzera gdy polutowana karta będzie gotowa do wysyłki.

W przypadku gdyby ktoś Ci się nie wywiązał po kroku 1) nic nie tracisz, kartę sprzedasz bez problemu tu albo na AmiBay zapewne za pełną kwotę bez inwestowania w części.
W przypadku Twojej propozycji, gdyby z jakiegokolwiek powodu (różne są sytuacje życiowe) po przedpłacie całości nie udało Ci się zrealizować zamówienia, to zamawiający ryzykuje całość kwoty, a to już przerzucenie całego ryzyka na zamawiającego.

Oczywiście rozumiem, że robisz to grzecznościowo i doceniam, że Ci się chce, ale doświadczenia z pełnymi przedpłatami w amiświatku niestety uczą ostrożności.
3
[#3] Re: Zbiórka A640 gotowe karty

@MarekG1, post #1

Lista chętnych:
1. Benedykt Dziubałtowski

PS.
Propozycja kolegi Jacques, wydaje się sensowna, rzeczywiście mamy w AMIświatku doświadczenia, że różnie bywa w życiu pomimo najszczerszych chęci ok, racja
1
[#4] Re: Zbiórka A640 gotowe karty

@BULI, post #3

Lista chętnych:
2. Mokry
[#5] Re: Zbiórka A640 gotowe karty

@Jacques, post #2

1) to jest technicznie rzecz biorąc "zadatek".
[#6] Re: Zbiórka A640 gotowe karty

@Jacques, post #2

Hej
Rozumiem twoje obawy, ja jestem uczciwy i robiłem w przeszłości takie zbiórki z pozytywnym zakończeniem, ale zawsze istnieje element losowy niezależny ode mnie. Głównym czynnikiem który powstrzymuje mnie od rozłożenia opłat z kartę na części to naprawdę dużo pracy przy dodatkowym pilnowaniu kto ile wpłacił, przypominaniu o dopłacie itd. Wydaję się to bezproblemowe ale przy 15 i więcej zamówieniach to dużo pracy.
Niemniej jednak podział wpłat jest uczciwy i każdy kto chce rozłożyć wpłaty na części zależne od stopnia realizacji projektu może to zrobić.
Odnośnie przepadku zaliczki to nie szedłbym tak daleko, ewentualnie jakaś opłata za poświęcony czas.
2
[#7] Re: Zbiórka A640 gotowe karty

@Jacques, post #2

Bez przesady. Marek robił tu już ze 3 lub 4 zbiórki na różne projekty i zawsze "dowoził". Kupowałem też od niego TF330 i wg mnie to solidna firma

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2026 19:19:29 przez -tbn-
3
[#8] Re: Zbiórka A640 gotowe karty

@-tbn-, post #7

Absolutnie nie sugerowałem, że nie jest, o czym choćby świadczy pozytywne podejście do mojej propozycji.
Przeczytaj może raz jeszcze moją wypowiedź, żeby zauważyć, że chodzi raczej o różne losowe sytuacje życiowe.
1
[#9] Re: Zbiórka A640 gotowe karty

@-tbn-, post #7

Czy byłaby opcja na kartę z już wlutowanym procesorem 040?
[#10] Re: Zbiórka A640 gotowe karty

@betonumysłowy, post #9

A standardowo nma być podstawka?
[#11] Re: Zbiórka A640 gotowe karty

@Jacques, post #10

Hej
Tak będzie podstawka, nie oferuje procesorów, a jakoś muszę kartę przetestować.
Nie przewiduję lutowania procesora do karty, do dzisiaj mam 2 szt kart 1260 których nie dałem rady uruchomić i 1 kartę w której znalazłem fabryczny błąd (przerwaną ścieżkę). A wylut takiego procka biorąc pod uwagę czas, umiejętności i konieczne narzędzia jest nieopłacalny.
Podstawka mało ale zawsze polepsza też chłodzenie procesora
3
[#12] Re: Zbiórka A640 gotowe karty

@Mokry, post #4

Lista chętnych:
2. Mokry
3. lord_spider
[#13] Re: Zbiórka A640 gotowe karty

@-tbn-, post #7

Ja pragnę potwierdzić, że MarekG to solidna 'firma'. W przypadku TFa1260 którego od niego brałem wszytsko było tip-top, Ogarnięte procki LC na start, dodatkowe - docinane radiatory (żeby wszytsko do desktopa weszło), specjalny kick pod TFa, cały opis co i jak zainstalować i transparentna informacja o tym ile pieniedzy trafiło do autora projektu, otrzymałem cały zestaw wymagany na start a nie tylko gołą kartę.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem