[#1] Mean Well RT-85B i Amiga - mocny zasilacz dla wymagających rozszerzeń.
Moja konwersja zasilacza RT-85B do Amigi.
Koszt poniżej 200 zł zwłaszcza jeżeli mamy kabel do zasilania Amigi.

1. Zasilacz RT-85B - 8A dla 5v
2. Z74J Obudowa: uniwersalna; X: 126mm; Y: 176mm; Z: 57mm; polistyren; szary
3. Kabel zasilajacy od PC
4. Kabel zasilający do Amigi
5. Włącznik

1. prawy górny róg podciecie wnętrza obudowy
2. wyciecie części ekranowania zrobienie miejsca na włącznik

Podłączenie okablowania:
Sekcja 230v:
przewód dwukolorowy - uziemienie
niebieski - N neutral
brązowy - L linia (na tym przewodzie podłączony jest włącznik)
Sekcja ta została u mnie zalana klejem na ciepło.

Sekcja zasilania dla Amigi:
1. żółty - uziemienie
2. czerwony +5v
3. czarny masa COM
4. brązowy +12v V2+
5. biały -12v V3

Należy wyciąc dwa otwory na przewód zasilający 230v i przewód do Amigi

Efekt końcowy:

Należy zapewnić odpowienią wentylacje dla zasilacza (otwory)

UWAGA: Proszę zweryfikować wszystko za pomocą miernika, nie odpowiadam za ewentualne błędy. Odpowiem jak Administrator - u mnie działa szeroki uśmiech Założenie góry obudowy wymaga podciecia analogicznego kawałka jak na dole.

Narzedzia:
1. Wkrętarka
2. Nóż do tapet.
3. Szczypce
4. Lutownica
5. Pistolet z klejem na ciepło.

Mam nadzieje, że komuś się przyda ten opis.. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2026 21:21:02 przez luka
5
[#2] Re: Mean Well RT-85B i Amiga - mocny zasilacz dla wymagających rozszerzeń.

@luka, post #1

Oprócz dobrych parametrów i 8A na linii 5V to PSU bardzo estetycznie i spójnie się prezentuje. Widać, że włożyłeś w projekt sporo pracy.
1
[#3] Re: Mean Well RT-85B i Amiga - mocny zasilacz dla wymagających rozszerzeń.

@luka, post #1

Można by zastosować mniejszy i niższy włącznik sieciowy oraz zamontować go od góry (jak widzę miejsce jest), nie trzeba wtedy ciąć obudowy co wygląda nieco spartańsko. Osobiście wolałbym już włącznik na kablu niż pruć tą blachę w zasilaczu.

Zamiast zalewać klejem lepiej użyć koszulek termokurczliwych. Klej na gorąco teoretycznie roztapia się dopiero od 80 stopni, ale z tymi chińskimi produktami nigdy nie wiadomo.

Naturalnie to tylko kwestie estetyczne, jak działa to super.
1
[#4] Re: Mean Well RT-85B i Amiga - mocny zasilacz dla wymagających rozszerzeń.

@nowy80, post #2

Zasilacz RT-85B ma 10A na linii 5V. Model RT-65B ma 8A.
Można zastosować zasilacze z serii RPT, wtedy nie trzeba ciąć obudowy zasilacza i tracić gwarancji.
[#5] Re: Mean Well RT-85B i Amiga - mocny zasilacz dla wymagających rozszerzeń.

@Yoshitaka, post #4

Z tym jest róznie:

W Mouser: 8A (wyjscie 1)
https://www.mouser.pl/pl/ProductDetail/MEAN-WELL/RT-85B?qs=l0g2inPJSHPjJHtL%252BIItkA%3D%3D

Czasami widziałem 8A szczytowo 10A

Producent rzeczywiście pisze 10A.

Co do innego zasilacza. Obudowa jest sporo mniejsza wewnąterz (ma grube ścianki) niż pierwotnie myślałem, a wciskanie na styk włącznika 230v z ekranem to zły pomysł. Wariacji takiej obudowy i zasilaczy może być wiele... nie koniecznie mój jest jedyny i najlepszy.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2026 22:06:34 przez luka
[#6] Re: Mean Well RT-85B i Amiga - mocny zasilacz dla wymagających rozszerzeń.

@brain030, post #3

Nie miałem koszulek, i chciałem zalać całą sekcje 230v aby przypadkowy kabel od zasilania Amigi sie tam nie dostał. Wiem że można to było zrobić inaczej. Ale chciałem mieć ładne miejsce na logo Commodore :) Estetyka wnętrza jest mało istotna. Ważne aby było bezpiecznie. Na włącznik od góry też nie ma miejsca albo jest go mało, jak i na włącznik z boku... nie chce miec 230v 2-3mm od ekranu

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2026 22:15:19 przez luka
[#7] Re: Mean Well RT-85B i Amiga - mocny zasilacz dla wymagających rozszerzeń.

@luka, post #5

Różne wartości wynikają z różnych definicji prądów maksymalnych, jest to wyjaśnione w kartach katalogowych. Niższa wartość (5 A dla RT-65B i 8 A dla RT-85B) to prąd nominalny, przy którym spełnione są wszystkie parametry jakości napięć wyjściowych (stabilizacja, tętnienia). Wyższa wartość (8 A dla RT65-B i 10 A dla RT-85B) to maksymalny ciągły prąd pobierany z linii +5 V pod warunkiem, że łączna moc wyjściowa na trzech liniach nie przekracza mocy znamionowej, wtedy też parametry jakościowe mogą się pogorszyć.

Amiga pobiera niewiele z linii +12V, a prawie nic z linii -12V, więc warunek łącznej mocy nie jest zazwyczaj ograniczający.
[#8] Re: Mean Well RT-85B i Amiga - mocny zasilacz dla wymagających rozszerzeń.

@Krashan, post #7

Co do obudowy jest dość zwarta i sporo niższa od orginalnej. Niestety to nie wydruk 3d ale za to cena atrakcyjna ok 20 zł...

Nie chciałem robić naleśnika wielkości Amigi 600 jako zasilacza :)

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2026 22:33:15 przez luka
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem