[#1] PiStorm i Amiga 600
Wiele napisano już o piStormie ale kiedy mam podjąć decyzję jeśli chodzi o amige 600 to mam sporo wątpliwości. Zapewne macie temat już odpowiednio wymiętolony więc może uda się szybko uzyskać proste odpowiedzi na poniższe pytania:
- czy pistormy z pi3 i pi4 da się zakmnąć w obudowie a600?
- czy framethrower działa z obiema wersjami ?
- czy mam możliwość w obu wersjach korzystania z USB i WiFi?
- czy pi4 hałasuje mocno z aktywnym chłodzeniem ?
- czy zasilacz standardowy ?
- czy do a600 jest jakis panel na wyjscia usb i hdmi ?
- jakie są najwyższe rozdzielczości pracy rtg w tym rozwiązaniu?
- jak działa dzięk w piStormie? Czy wciąż paula jest dostępna pod AHI ?
- czy różnica w wydajności pi3 i pi4 jest znaczna ? Chcę to postawić pod testy mojej gierki Axion a tam 3d teksturowanie ma apetyt nieskończony
[#2] Re: PiStorm i Amiga 600

@arturB, post #1

Zaraz się pewnie posypią odpowiedzi, ale kupuj wyłącznie pi4,a to dlatego, że na to Pi będzie wkrótce wspomaganie 3D.
USB też jest tylko na pi4
Chłodzenie jak sobie ograniczysz obroty wiatraczka to będzie ciche.
U mnie A500 z pi4 leci na oryginalnym zasilaczu 4,5A, a jeszcze mam rgb2hdmi
1
[#3] Re: PiStorm i Amiga 600

@arturB, post #1

Odpowiadając na twoje pytania
-da się zamknąć w obudowie obie wersje
-dziala z obiema wersjami
-usb tylko i wyłącznie na Pi4b i rom 3.2.3 w innym przypadku błędy i guru
-pi4 nie hałasuje to hałasuje chłodzenie a jakie dasz twoja sprawa i nie zapomnij radiatora małego dać na rdzeń
-przy pi4 może mu braknąć mocy więc ja podpiąłem zwykły ATX bequiet ale są i meen well 65 czy 50 czy jakoś tak
-panel musisz sobie sam zrobić ewentualnie kable przedluzki itp wypluć na zewnątrz
-jakie rtg sobie ustawisz możesz i 1920x1080 i wyżej tylko amiga os nie jest responsywny i im wyżej z rozdzielczością tym mniejsze to wszystko
-dzwiek działa przez Paula ahi
-jest znacząca różnica wydajności między pi3 a pi4 obecnie tylko pi4 kupić, wielkość tam bez różnicy 2gb czy 4 czy 8 amiga os i tak pokaże 1.8gb bo dla USB jest limit 2gb ram na pi

Mam nadzieję że pomogłem
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem