[#1] karty turbo 030 do Amigi 500/2000/Cdtv które najbardziej opłacalne
​Cześć chłopaki, powiecie mi, która karta do Amigi 500 bazująca na procesorze MC68030 wychodzi najtaniej przy składaniu samodzielnie? Macie jakieś rozeznanie w temacie?
​Złożyłem już jedną SF500, ale kosztowała mnie dość sporo(średnio się ją opłaca składać), a jej bazowa wydajność... powiedzmy, że mogłaby być lepsza.

Obserwuje też nowy wątek lukzera odnośnie karty A540 może uruchomi zbiórkę jak w przypadku A640 fajnie by było tylko też pytanie jak cenowo taka karta by wyszła
[#2] Re: karty turbo 030 do Amigi 500/2000/Cdtv które najbardziej opłacalne

@skofrant, post #1

Najtaniej wychodzi TF536. Jest też najłatwiejsza do polutowania, bo ma mało elementów. Najlepsza to 68030TK V2. Ma swoją pamięc ze sterownikiem IDE. Jest jakieś 15% wydajniejsza przy tym samym taktowaniu, ma FPU, mozliwość wyższego taktowania do 66MHz, obsluguje do 128MB ramu. Różnica w trudności lutowania nie jest duża. Więcej elementów i podstawki dla FPU i pamięci na sterownik IDE. Nie wiem jak to cenowo teraz wychodzi. Musialbyś porównać ceny części.

Nie wiem czy pasują do CDTV, bo tam jest mało miejsca.
[#3] Re: karty turbo 030 do Amigi 500/2000/Cdtv które najbardziej opłacalne

@snifferman, post #2

TF pasuje, tylko trzeba wlutować procka w kartę i założyć relokator zlutowany do karty. Jest gdzieś wątek chyba na EAB, albo to było na portalu twórcy TF'a.
[#4] Re: karty turbo 030 do Amigi 500/2000/Cdtv które najbardziej opłacalne

@snifferman, post #2

68030TK2 ma od TF536 ma więcej buforów: 2x 74LVTH16543, 2x 74ABT16245 i 6x 74ABT245 - w Mouserze kosztują w sumie około 50 zł netto. TF też ma jakieś bufory, nie wiem ile kosztują. Do tego układ PLL ICS570A (TF oczywiście też jakiś ma), ze sprawdzonych źródeł to UTSource, bo Mouser już nie ma.
CPLD i pamięci takie same jak w TF.
Ceny drobnicy pomijalne.
Do tego flash za kilkanaście zł.
I ten flash to duża różnica na korzyść 68030TK2. W nim masz sterownik IDE, nie musisz modyfikować żadnych kickstartów, zabootuje nawet z 1.3. Przy użyciu LIDE będzie bootować nawet z CD.

Ogólnie różnice cenowe nie będą wielkie, a technicznie 68030TK2 dużo lepsza.
[#5] Re: karty turbo 030 do Amigi 500/2000/Cdtv które najbardziej opłacalne

@wali7, post #4

TF536 ma tylko generator, nie ma pętli. Mam tu takiego na stole. :)
1
[#6] Re: karty turbo 030 do Amigi 500/2000/Cdtv które najbardziej opłacalne

@bfgmatik, post #5

Pewnie tak, kiedyś złożyłem TF, ale już niewiele z tego pamiętam. Starość nie radość :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem