kategoria: Karty graficzne
[#1] Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL
Hej, zajmuje się obecnie przygotowaniem sterownika do radeona 9200. Taki devil's cut tylko od zera i z otwartymi źródłami. Sterownik już działa, udało się osiągnąć 80-90% wydajnosci devilscuta pod Workbenchem (a wiem, ze pare optymializacji można jeszcze tam zrobić). Działa również wyjście cyfrowe - wiec WB ładnie wygląda w 1080p.
Lada moment pojawi się wersja 0.21 tutaj: https://github.com/mirq/r200-p96-driver

Karta udostępnia także DMA, możliwe jest zatem korzystanie z karty sieciowej 8139 lub usb (co wcześniej nie było możliwe).

I co najważniejsze driver daje możlwiość inicjalizacji sinika 3D, także trwaja również prace na wersja MiniGl.library dla tej karty. Udało się już uruchomić Q1, klatkaż raczej mizerny. 2.5 fps, ale jakiś plan optymalizacji mam.

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2026 22:33:25 przez Mirq
15
[#2] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Mirq, post #1

Kiedy mówiłem, że więcej sprzętu będzie obsługiwać bibliotekę minigl.library, to była jedna z nich ;) swoją drogą @mirq widziałeś zmienioną wersję biblioteki minigl.library, którą wysłałem Ci kilka dni temu? Chyba wysłałem Ci też wersję Warpos oprócz wersji 68k, prawda?
[#3] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Mirq, post #1

Trzymam kciuki.
R9250 jak rozumiem też obsłuży?
[#4] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Amra, post #3

W tej chwili nie wiem, bo nie mam takiej karty pod ręką, ale tak, docelowo to powinno działać.
[#5] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Mirq, post #4

Fajnie że ktoś coś robi aby Radeony zawitały do klasycznej Amigi z PCI .Pewne postępy już widać , zainstalowałem ten najnowszy sterownik i powiem że jest nieźle. Amiga widzi karty łącznie z SBLive, niestety gdy zacznie się odtwarzanie mp3 po kilkunastu sekundach mamy guru. Na ekranie też występują pewne artefakty gdy zbliżamy kursor do krawędzi ekranu i jest jeszcze jedna anomalia z kursorem, aby uruchomić np program lub przesunąć okno należy klikać poniżej

Tak że jeszcze jest troszkę do zrobienia OKOK
[#6] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Berr131268, post #5

Podesłałbyś zdjecie tego SBLive?
Zobaczę czy wszystko ok jest z tą wersją budowaną na githubie, bo u mnie takich anomalii nie ma, ale przy zmianie gcc miałem różne krzaki.

I jeszcze dwa pytania:
Czy ten SBLive śmiga bez problemu z Voodoo?
Którą wersję p96 masz?

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2026 22:09:25 przez Mirq
[#7] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Mirq, post #6

Używam P96 v2.2a, kart mam trzy ale najlepiej chodzi ta w środku.

Wydaje mi się że dodanie Softsprite = yes rozwiązało problemy z stabilnością i wyświetlaniem. Słuchanie mp3 nie powoduje już guru ,nie występują również artefakty i przesunięcie wskaźnika myszki . Występuje za to zmiana koloru wskaźnika i na razie żadna opcja podana przez AI tego nie naprawia .Ale to jest szczegół w porównaniu do tego co zyskujemy. Wszystkie te karty pracują z voodoo, oczywiście trzeba je umieścić w odpowiednich gniazdach PCI. Kolejność z Radeonem to 1 gniazdo od dołu wolne 2 Radeon 3 karta lan 4 SBLive. W innym ustawieniu nie widzi SBLive

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2026 08:28:58 przez Berr131268
[#8] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Berr131268, post #7

Mam tego SBLive! i proby na sterownikach AHI (znalezionych gdzies w sieci) dziala tylko mikser ale to i tak nie zawsze. Wiec jak cos to moge potestowac.
Mam pytanie: czy wejscie cyfrowe dzwieku dla CD-ROMu dziala?
[#9] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Phibrizzo, post #8

Jakiego miksera używasz
[#10] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Mirq, post #1

Fajnie ze RTL bedzie chodzil
Extra
[#11] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Berr131268, post #9

TaskiMixer 0.1

Kidys byl na tej stronie: Taski

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2026 15:42:33 przez Phibrizzo
[#12] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Phibrizzo, post #8

Nie sprawdzałem , mój cdrom nie posiada wyjścia cyfrowego
[#13] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Amra, post #3

R9200 jest szybsza od R9250 i łatwiej ją dostać w wersji PCI .A tak poza tym to te same układy

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2026 17:02:03 przez Berr131268
1
[#14] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Phibrizzo, post #11

Ja uzywam GhostMix. Ma sporo opcji.
[#15] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Mirq, post #1

Tak to wygląda obecnie, zmieniłem trochę podejście i testuje na razie pojedyncze rzeczy.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2026 10:09:31 przez Mirq
3
[#16] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Mirq, post #15

BTW, port Silent Hill autorstwa Kramo https://eab.abime.net/showthread.php?p=1811030#post1811030 już korzysta z wersji warpos biblioteki minigl.library, więc gdy już będziesz mieć sterownik w tej formie, możesz wypróbować Silent Hill z jego pomocą
[#17] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@MagicSN, post #16

Do tego jeszcze bardzo daleka droga, robiłem pierwsze podejście do PPC (w myśl tego że moze szkoda czasu na optymalizacje na m68k bo i tak nikt tego nie będzie używał) i działało to koszmarnie wolno.
1
[#18] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Mirq, post #17

Kupienie karty Radeon 9200 PCI za rozsądne pieniądze zaczęło być problematyczne więc nie wydaje mi się żeby nikt tego nie używał. A 68060 też sporo kosztuje i nie jest to przypadek . W AA3000 + mało kto montuje DSP3210 ale gdyby pokazał się jakiś fajny soft to kto wie
[#19] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Berr131268, post #18

Co to są „rozsądne pieniądze” za R9200? Tak, wiem, zaraz ktoś powie: „tyle na ile cię stać”.
Ja kupiłem swojego R9250 Pro 256MB za 500pln w przeliczeniu z USD (cena/VAT/przesyłka).
[#20] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Amra, post #19

Ja za swojego kupionego jakieś 2 lata temu PCI Radeon 9200 64bit 128Mb Ram dałem 120pln , a AGP 9250 128 bit 128 Mb 60pln . Nie sprawdzałem go jeszcze czy działa on na przelotce od bfgmatika z AGP na PCI . Bo jeśli by działał tak jak Voodoo to otwarło by to drogę do znacznie tańszych kart z AGP. Tak jak zrobiło to z kartami Voodoo 3

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2026 14:07:26 przez Berr131268
[#21] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Berr131268, post #20

Ja swojego na AGP kupiłem za 25 zł. Nie ma nawet co się zastanawiać w porównaniu z Voodoo, nieco ponad rok temu. Voodoo mi średnio działało, więc zamiast kupić kolejne uznałem że ruszam z tematem Radeona.
1
[#22] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Berr131268, post #18

Nie wiedziałem, że Radeon 9200 PCI współpracuje z Amigą i w dodatku jest szybszy. Kiedyś promowało się głównie 9250. Obecnie w AA300+ mam 9250 i drugi w rezerwie.
DSP na razie ma urlop, a PreludeMpegIt leży w szafce.
[#23] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Berr131268, post #20

Ja swojego kupiłem z eBay’a 3 miesięcy temu. Wsześniej kupiłem z Allegro 9200’tke za 180pln ale fixował mi na Amidze pod Mediatorem a w PC działa więc nie miałem podstaw do reklamacji.
[#24] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Mirq, post #21

Radeon daje lepszy obraz niż voodoo 3 a od Virge to znacząco lepszy, mniej się grzeje , ma więcej Ramu a teraz jeszcze można korzystać z innych kart PCI. Same plusy .Jeszcze żeby poprawnie sprzętowo obsługiwał wskaźnik myszki i byłoby super. Niektóre sterowniki już to robiły
[#25] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Berr131268, post #24

Potwierdzam, Radek daje wizualnie lepszy obraz niż Voodzia. I jest szybszy w testach P96. Mam oba wpięte w Mediatora ale Radek pod DVI a Voodzia, nie inaczej jak pod VGA. System mi chodzi na 1280x720 16bit na 27 calach.
[#26] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Amra, post #25

Mam Voodoo3 i Radeon 9200 razem w A4000 w Tower Micronik z PPC Apocalipse G4 550mhz i kartą muzyczną ForteMedia Quatro (na tym filmiku jest jeszcze SB)

Z moich testów zarówno w grach/filmach/benchmarkach Radeon w 2d w Medku nie jest szybszy od Voodoo3.
Działa z podobną prędkością jak Voodoo3 (czasem minimalnie wolniej, ale to raczej pomijalna różnica), ale za to ma cyfrowe wyjście DVI, oraz znacznei więcej VRAM niż 16MB w Voodoo3 ok, racja
Tylko tych mitycznych sterowników pod Warp3D brakuje do szczęścia
Jestem pod niesamowitym wrażeniem jak dużo udało się już osiągnąć Mirq pokłony
1
[#27] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@BULI, post #26

Wizualnie nie zawsze da się obiektywnie ocenić. Ja to tylko stwierdzam na podstawie dwóch testów z softu P96 i wynikowych suchych liczb.
[#28] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Amra, post #27

Zobacz co napisałem:
grach/filmach/benchmarkach

Wszystkie testy nie polegały na "widzi mi się", tylko na suchych liczbach czyli pomiar FPS w grach typu Quake/Doom (timedemo etc), playery video ze sprzętowym wyświetlaniem w trybie OVERLAY, benchmarki typu SysSpeed.
Może u Ciebie Voodoo3 działa wolniej?
Możemy porównać nasze wyniki Radeona 9200 i Voodoo3 z SysSpeed?
[#29] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@BULI, post #26

Jeszcze troche czasu potrzeba, na nie debugu jest blizej 60 fps. Powinno być tak ze 2 razy szybciej. Nie jestem pewien czy dobrze rozegrałem temat ppc -> m68k.
3
[#30] Re: Sterownik do Radeona 9200 pod stare openPCI + MiniGL

@Mirq, post #29

Co raz, coraz lepiej
A może jest nawet lepiej niż myślisz bo wynik 2x lepszy te jest przy 640x480 i na pełnym ekranie OK
Sprawdź Gears w 640x480 i na pełnym ekranie, zamiast okna ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2026 00:28:53 przez BULI
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem