kategoria: Stacje dyskietek
[#1] Przeróbka napędu dyskietek PC na Amigę i podłączenie do Amigi 500.
Dobry.
Mam napęd dyskietek Samsung SFD-321B. Wiem jak go przerobić by działał pod Amigą ale chcę ten napęd użyć jako zewnętrzny gdyż w mojej pięćsetce już jest GoTek jako napęd wewnętrzny. W takim przypadku powinienem zostawić DS1 zwarte gdyż DS0 to wewnętrzny napęd?

Inną sprawą jest kabel aby podłaczyć napęd do Amigi. Mam następujące możliwości:
  • 60 euro - kupić uszkodzony napęd z obudową i kablem i wymienić napęd na mój.
  • 35 euro - kupić mały adapter. Wpinam go w EXTERNAL DRIVE i mam na nim wyprowadzenie 34 pin. Pytanie jest czy ten adapter już konwertuje sygnały? Powinienem tam podpiąć PCtowy czy Amigowy napęd?
  • 20 euro - kabel dla GoTeK (jak na obrazku). Nie widze przeszkody by nie działał ale zapytałem dodatkowo sprzedawce i powiedział że ten kabel tylko będzie działał z GoTeKiem

(jak będzie działał kabel to sobie sam taki zlutuje)

Jednak najpierw chciałbym posłuchać opinii ekspertów zanim wdepne w G.
Estetyka nie ma dla mnie znaczenia. Moja A500 ma KS3.1 i WB3.1 odpalanego z dysku. Jedyne co potrzebuje to prawdziwy napęd dyskietek by móc robić zrzuty dyskietek na goteka (pendrive).

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2026 17:32:32 przez Skilowi
[#2] Re: Przeróbka napędu dyskietek PC na Amigę i podłączenie do Amigi 500.

@Skilowi, post #1

Kup kabel to sprawdzisz
[#3] Re: Przeróbka napędu dyskietek PC na Amigę i podłączenie do Amigi 500.

@Skilowi, post #1

Nie zmieniaj zworki na DS1 zostaw DS0 No chyba że chcesz żeby stacja zewnętrzna była widziana jako DF2: zamiast DF1: Stacje zewnętrzne są w samej rzeczy identyczne flop w takiej stacji wewnętrznie raczej na DS0 ustawiony a zmiana numeru napędu odbywa się na zasadzie przeplotu sygnału na wyjściach (stacje są zazwyczaj przelotowe). Ważne żeby SEL1 z Amigi trafił na taki pin DS0 lub DS1 który jest ustawiony w samej stacji. Gorzej jest z sygnałem MOTOR ON bo on w stacji zewnętrznej wymaga dekodowania z sygnału _MTRx
Dla tego stacje zewnętrzne mają na płytkach wewnątrz mały układzik logiki który to dekoduje. Na fotce z przejściówką do Goteka takiego nie widzę widocznie Gotek umie sobie poradzić z brakiem prawidłowego sygnału MOTOR_ON.

Jak chcesz sobie samemu zrobić taką płytkę to tutajk masz wszystko wyjaśnione wraz z gotowym rozwiązaniem które na pewno zadziała....
https://github.com/Sakura-IT/AmiExtFDD

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2026 09:24:54 przez markus0321
[#4] Re: Przeróbka napędu dyskietek PC na Amigę i podłączenie do Amigi 500.

@Skilowi, post #1

Ten kabel nie zadziała bo nie ma układu odpowiedzialnego za załączanie silnika w stacji dysków, Gotek tego sygnału nie używa więc dlatego działa. W stacji musisz ustawić na ds0 jeśli chcesz używać przelotki z zewnętrznego portu.
[#5] Re: Przeróbka napędu dyskietek PC na Amigę i podłączenie do Amigi 500.

@Skilowi, post #1

Możesz jeszcze rozważyć zgrywanie dyskietek amigowych na PC za pomocą interfejsu Greaseweazle.
Napęd już masz, więc jeśli nie boisz się drobnego lutowania, to możesz zrobić sobie po taniości interfejs Drawbridge.
Oba te rozwiązania powinny bezpieczniej zgrywać stare dyskietki z pełną kontrolą ewentualnych błędów.
[#6] Re: Przeróbka napędu dyskietek PC na Amigę i podłączenie do Amigi 500.

@Maniu, post #4

Podłączałem zewnętrzna stacja bez interface. (1-1) tylko sama taśma (zasilanie również ze złącza FDD)
Stacja nie była widziana pod systemem, ale XCOPY radził sobie z tym. Po zaznaczeniue opcji ALL DRIVERS, że stacji DF1 była możliwość czytania i zapisywania (kopiowania) dyskietek.
[#7] Re: Przeróbka napędu dyskietek PC na Amigę i podłączenie do Amigi 500.

@Norbert, post #6

Bez układów logicznych w interfejsie, stacja nie będzie poprawnie wykrywana. Jest jeszcze opcja aby podłączyć goteka jako DF1 a stację jako DF0 na jednej taśmie. Trzeba taśmę odpowiednio przerobić, czyli bez twista i odpowiednio ustawić zworkę na DF1 w goteku. Firmware FlashFloppy ma mozliwośc ustawienia na sztywno jako stację Amigowa. Wtedy powinien być poprawnie wykryty jako DF1. Kiedyś to sprawdzałem i mi działało. Z HxC też mi działało.

Jako że stacja DF0 jest domyślnie 880K, nie musi mieć żadnej logiki do identyfikacji. To najlepsza tania opcja jeśli chce się mieć goteka i stację.

Inna to budowa lub kupno prawidłowego interfejsu zewnętrznej stacji. Nie wiem z skąd jesteś, ale w DE widuję stare zewnętrzne stacje po 30€. To najfajniejsze rozwiązanie. Tylko nie kupuj niskoprofilowej, bo maja inne złącze i później trudniej coś dopasować, jeśli napęd okaże się niesprawny
[#8] Re: Przeróbka napędu dyskietek PC na Amigę i podłączenie do Amigi 500.

@Norbert, post #6

to pewnie działało tak, że sygnał MTRX był cały czas wysterowany i dzięki temu silnik się kręcił w DF1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem